Ειδήσεις

Το 2017 η απόφαση για τη συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Το Βερολίνο συνεχίζει να προσβλέπει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild που κάνει λόγο για νέα αναταραχή στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ λόγω της εκκρεμούσας συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ήταν ανέκαθεν σαφές και έτσι μεταφέρθηκε και στη Βουλή ότι επιδιώκουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προϋπόθεση γι΄ αυτή τη συμμετοχή, όμως, όπως διευκρίνισε, είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτή, ως γνωστόν, εκκρεμεί. Η εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο και υπό αυτή την έννοια δεν θα υπάρχει αυτή την απόφαση, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά μετατίθεται για την επομένη.

Σύμφωνα με τη Bild, χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί αντιδρούν στο ότι -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των A. Μέρκελ και B. Σόιμπλε- η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ορισμένοι βουλευτές φέρονται μάλιστα να απειλούν ακόμη και με την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει και τη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και η ίδια παραδέχθηκε ότι στο Eurogroup δεν βρέθηκε κοινός παρονομαστής όσον αφορά τη διάρκεια της μεσοπρόθεσμης περιόδου.

Η εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα ποια θέση παίρνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ όσον αφορά τον ορισμό του όρου «μεσοπρόθεσμα» και σχολίασε απλώς ότι «είναι μια συζήτηση η οποία διεξάγεται εντός του Eurogroup αλλά και της ομάδας εργασίας του Eurogroup με τους θεσμούς. Μπορώ να πω μόνον ότι δεν έχουμε ακόμη κοινή βάση».

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια