Ειδήσεις

Το πρώτο αρκουδάκι στον κόσμο που περπατάει με καροτσάκι

Το λένε Ουγκό. Είναι αρκουδάκι και περπατάει με καροτσάκι. Είναι το πρώτο αρκουδάκι στον κόσμο που περπατάει με καροτσάκι.

Ο Ούσκο έφτασε στον «Αρκτούρο» τον Ιούλιο του 2015. Ηταν μόλις τριών μηνών. Είχε βρεθεί λίγο νωρίτερα από τους ανθρώπους μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης των Σκοπίων, ήταν σοβαρά τραυματισμένος στην σπονδυλική στήλη, δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος, σερνόταν και πονούσε. «Μας τηλεφώνησαν να μας ρωτήσουν εάν θα μπορούσαμε να τον αναλάβουμε για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Φυσικά και είπαμε ναι» λέει ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο».

Με το που έφτασε το μικρό αρκουδάκι στην Ελλάδα διακομίσθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΑΠΘ για εξετάσεις. Στην αρχή επικράτησε αισιοδοξία, ίσως το τραύμα να μπορούσε να αποκατασταθεί με ακινησία. Ο Ούσκο τοποθετήθηκε σε ειδικό κλουβί, μικρών διαστάσεων ώστε να μην κινείται. Δύο μήνες μετά, δεν είχε υπάρξει βελτίωση.

Ο «Αρκτούρος» φιλοξενεί την άγρια ζωή σε συνθήκες που προσομοιάζουν με τη φύση. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη διαχείριση των ζώων διατηρείται στο ελάχιστο. Ομως η περίπτωση του Ούσκο ήταν διαφορετική. Χωρίς βοήθεια, το αρκουδάκι δεν θα επιβίωνε. Επειδή έσερνε τα πόδια του, είχε δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή στο πίσω μέρος η οποία δεν επουλωνόταν. Χρειαζόταν καθημερινά φάρμακα και ιατρική φροντίδα. Τότε ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιηθεί καροτσάκι.

Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ούσκο συνεχίζει να κινείται με καροτσάκι και συγκεκριμένα το τρίτο που έχει κατασκευαστεί ειδικά γι' αυτόν, κάθε φορά μεγαλύτερο ακολουθώντας την ηλικία του. Ζει σε ειδικό καταφύγιο, με λεία επιφάνεια που του επιτρέπει να τρέχει άνετα, ενώ για χάρη του έχει γίνει και μια πισίνα για να δροσίζεται. Φυσικά του αρέσει πολύ το νερό. Στα καταφύγια του Αρκτούρου ζουν συνολικά 19 αρκούδες. Χάρη στις προσπάθειες της οργάνωσης και τα μέτρα προστασίας του είδους που έχουν ληφθεί, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην επικράτεια φτάνει τα 450 άτομα.  

Οποιος επιθυμεί να βοηθήσει τον Αρκτούρο να συνεχίσει να περιθάλπει τον νεαρό Ούσκο, εδώ μπορεί να το κάνει εύκολα και γρήγορα: www.arcturos.gr/gr/summeteho/donation.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια