Ειδήσεις

Συνεχίζεται για επιπλέον δύο 24ώρα η απεργία της ΠΝΟ

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΝΟ για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας - Τι λένε οι πληροφορίες για την ψηφοφορία.

Για άλλες δύο ημέρες θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης,  κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργιακής της κινητοποίησης, με νέα 48ωρη απεργία που θα ξεκινά αύριο, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 06.00 και θα λήγει την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου το πρωί στις 06.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε λίγο μετά τις 2:30, με ψήφους 12 υπέρ και ένα 1 κατά, να συνεχιστεί η απεργία της ΠΝΟ, μέχρι την Κυριακή στις 6 το πρωί.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΟΙΟ "ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ" ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανέρχεται διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, ενώ όπως ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση «για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, το υπουργείο δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας».

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρει και την προτεινόμενη ημερομηνία συνάντησης με τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου.

Ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει να πιέζει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να εφαρμόσει τον νόμο 4256, δρομολογώντας πλοίο ασφαλείας στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς, ή να επιτάξει ένα πλοίο το οποίο θα βγάζει από την ομηρία την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι την Τετάρτη δρομολογήθηκε πλοίο των Μινωικών Γραμμών, με το οποίο μεταφέρθηκαν ευπαθή αγροτικά προϊόντα στην Αθήνα.

Πλοίο ασφαλείας στα λιμάνια της Σούδας Χανίων και του Ηρακλείου ζητεί άμεσα από την Κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Την ενεργοποίηση άμεσα όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων, ζητεί από την Κυβέρνηση με νέα επείγουσα επιστολή του που απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που κοινοποιείται στου Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και βουλευτές Κρήτης, επισημαίνει ότι από την συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ οξύνονται τα προβλήματα καθώς στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού Ηρακλείου και Σούδας παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία εγκαίρως θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης στην Κυβέρνηση αναφέρει: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με νέα απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι ναυτικοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δύο ακόμα εικοσιτετράωρα.  Από τη συνέχιση των, εν λόγω, απεργιακών κινητοποιήσεων εντείνονται και οξύνονται τα προβλήματα, αναφορικά με τη μετακίνηση των πολιτών και βεβαίως και με τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών πρώτης ανάγκης για την Κρήτη.

Σημειώνουμε, ότι ήδη στην Κρήτη, στα δύο βασικά λιμάνια του νησιού (Ηράκλειο και Σούδα) παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία, εγκαίρως, θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.

Με σεβασμό στον αγώνα που διεξάγουν τα μέλη της ΠΝΟ, αλλά και αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των παραγωγών του νησιού μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αλλοίωσης των προϊόντων τους, σας ζητούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενεργοποιηθούν εγκαίρως όλες οι νόμιμες διαδικασίες, για να ξεκινήσει η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας από και προς την Κρήτη».

Παράλληλα με την επιστολή ο Περιφερειάρχης είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρουμπλή για το ίδιο θέμα, ενώ σε δηλώσεις του στην Περιφέρεια πριν από λίγο στα ΜΜΕ ανέφερε:

«Μετά την συνέχιση της απεργίας από τον ΠΝΟ εμείς ζητούμε από τον Υπουργό να μπει το πλοίο ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση για τα νησιά μας.  Έχω επικοινωνήσει με τους Περιφερειάρχες της νησιωτικής Ελλάδας και πρέπει επιτέλους να μπει το πλοίο ασφαλείας.  Μπορεί να έφυγε χθες ένα πλοίο αλλά δεν ήταν το πλοίο ασφαλείας και πρέπει στην Κρήτη να υπάρχει πλοίο ασφαλείας και από το Ηράκλειο και από την Σούδα. Υπάρχουν πάνω από 100 φορτηγά και στην Σούδα και στο Ηράκλειο και εμείς ζητούμε να φύγουν τα εμπορεύματα αλλά και να μπορούν να έρθουν προϊόντα-εμπορεύματα,  και επιβάτες από την ηπειρωτική Ελλάδα.  Ήδη έχουμε επικοινωνία με πολλές επιχειρήσεις που μας κάνουν γνωστό ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα στο νησί, σε σούπερ μάρκετ, σε κρέατα και μια σειρά άλλων αγαθών. Πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση, ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής με τον οποίο μίλησα, μετά και την χθεσινή συνάντηση που είχαμε, θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση για πλοία ασφαλείας σε όλο το νησιωτικό χώρο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια