default-image

Η βρύση έτρεχε... χλώριο που σκότωσε 100άδες ψάρια(video)

Κρήτη
Η βρύση έτρεχε... χλώριο που σκότωσε 100άδες ψάρια(video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαφνικά από τις βρύσες έτρεχε νερό που μύριζε έντονα χλώριο, οι κάτοικοι της Σταλίδας φοβήθηκαν να πιουν ή να μαγειρέψουν με το νερό αυτό και όσοι τόλμησαν να βάλουν πλυντήριο το μετάνιωσαν αφού τα ρούχα είχαν άλλαξει  χρώμα. Αυτό καταγγέλλουν πολίτες στο neakriti.gr αφού όπως λένε μια βλάβη προκάλεσε πολλά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και άφησε πίσω της «βροχή» από προβλήματα.

Αντιμέτωπη με ένα θλιβερό θέαμα βρέθηκε μια οικογένεια στη Σταλίδα.

Ψόφησαν 500 ψάρια

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Νίκος Χαλκιαδάκης διατηρεί στο σπίτι του μια τεχνητή λίμνη με 300- 500 ψάρια τα οποία εντόπισε νεκρά ,ενώ πέρα από τη λύπη για το γεγονός , και η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι σαν να ρίχνεις τα ψάρια σε πισίνα οπότε λόγω της μεγάλης ποσότητας χλωρίου πέθαναν αμέσως. Στη λιμνούλα είχαμε από ιαπωνικά κοϊ (το ένα μπορεί να στοιχίσει και 800 ευρώ) μέχρι χρυσόψαρα, κάθε μεγέθους. Το πιο θλιβερό είναι ότι τα είχαμε 20 χρόνια και τα βρήκαμε όλα ψόφια. Λίγα κατάφεραν αρχικά να επιζήσουν , αλλά δεν καταφέραμε να τα σώσουμε. Στεναχωρηθήκαμε πολύ, ιδιαίτερα η σύζυγός μου που είναι Ολλανδή καθώς έχει ευαισθησία με τα ζώα. Τρώγανε από τα χέρια μας κάθε πρωί...»

Ακατάλληλο να καταναλωθεί

Όπως αναφέρει απαντώντας στις καταγγελίες για το θέμα ο Νίκος Αργυράκης πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χερσονήσου «προφανώς και όταν το νερό είναι θολό ή δεν έχει κατάλληλη οσμή, θα πρέπει να αποφεύγεται η πόση του. Την Τρίτη το πρωί καταγράφηκε πρόβλημα με τη ΔΕΗ στη Σταλίδα και απενεργοποιήθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις δεξαμενές. Μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης που έγινε το απόγευμα οι δεξαμενές είχαν αδειάσει εντελώς .Το απόγευμα λοιπόν με την επαναλειτουργία των γεωτρήσεων και την τροφοδοσία της δεξαμενής, διοχετευόταν το νερό κατευθείαν στο δίκτυο, οπότε η χλωρίωση ήταν λίγο μεγαλύτερη από το κανονικό».

Πάντως όπως υποστηρίζει η ΔΕΑΥΑ Χερσονήσου η ποσότητα χλωρίου μετρήθηκε και ανερχόταν στο 0,58 όταν το όριο είναι 0,60. Ωστόσο όπως διευκρινίζεται στη δεξαμενή η ποσότητα χλωρίου είναι συχνά και υψηλότερη, αφού στη συνέχεια αφομοιώνεται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Στην προσπάθεια να δοθεί άμεσα νερό στους καταναλωτές που διαμαρτύρονταν, διοχετεύτηκε όπως υποστηρίζεται νερό με μεγαλύτερη ποσότητα χλωρίου.

Καταθέτει αγωγή

Πάντως  ο γνωστός ξενοδόχος Ν.Χαλκιαδάκης έχει σκεφτεί να προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα αφού δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια» και έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από τη ΔΕΥΑ Χερσονήσου.  Όπως σημειώνει «εμείς πάθαμε τη συγκεκριμένη ζημιά άλλοι όμως ταϊζουν τα ζώα τους, κάποιοι μπορεί να πιουν νερό ή να μαγειρέψουν. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό το νερό; 'Εχω ζητήσει έγγραφο από τη ΔΕΥΑΧ για το θέμα γιατί θα κάνω αγωγή».

Από την πλευρά του ο κ.Αργυράκης απαντά «δεν μπορώ να πω ότι προκλήθηκε η ζημιά στα ψάρια από το χλώριο. Είναι πιθανό, αλλά η υπερχλωρίωση δεν ήταν τόσο μεγάλη. Από την άλλη δεν μπορεί να είναι και τόσο διαβολική σύμπτωση. Αν οι εξηγήσεις που δώσαμε δεν αρκούν, έχουν και οι καταναλωτές δικαιώματα .Αν θέλει να προχωρήσει σε αγωγή ο κ.Χαλκιαδάκης ας το κάνει. Κι εμείς βέβαια θα καταθέσουμε τα στοιχεία μας».

Σύμφωνα με τον κ.Χαλκιδάκη στο παρελθόν και ένα pet shop αντιμετώπισε προβλήματα λόγω του νερού του δικτύου.

Πάντως η κατάσταση σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Χερσονήσου έχει ομαλοποιηθεί.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News