default-image

Ανατροπή επιστημόνων: Η μέρα θα έχει...25 ώρες

Κόσμος
Ανατροπή επιστημόνων: Η μέρα θα έχει...25 ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aν οι 24 ώρες τις ημέρας σας φαίνονται λίγες και αναζητάτε λίγες ώρες ξεκούρασης παραπάνω, η έρευνα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ στη Βρετανία θα σας ενθουσιάσει αφού υποστηρίζουν ότι η μέρα στο μέλλον θα έχει... 25 ώρες.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι μελετητές συνέκριναν ουράνια φαινόμενα από το 720 π.Χ μέχρι το 2015 και ανακάλυψαν πόσος χρόνος χρειάζεται για να έχει η ημέρα μια επιπλέον ώρα. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, κατά την διάρκεια των τελευταίων 27 αιώνων η μέση ημέρα έχει επιμηκυνθεί σε ποσοστό σχεδόν δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms) ανά αιώνα.

Σε...200 εκατομμύρια χρόνια

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσουν 6,7 εκατομμύρια χρόνια για να κερδίσει μόλις ένα επιπλέον λεπτό την ημέρα και θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια για την επιπλέον ώρα.

Ο Λέσλι Μόρισον, εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε σύμφωνα με το protothema.gr: «Είναι μια πολύ αργή διαδικασία». Ο Μόρισον, ο οποίος είναι συνταξιούχος αστρονόμος του βασιλικού αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς, τόνισε ότι η τροχιά της γης δεν επιβραδύνεται τόσο γρήγορα, όσο αρχικά αναμενόταν. Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστούν 5.200.000 χρόνια για να προστεθεί ένα λεπτό σε κάθε μέρα.

«Αυτές οι εκτιμήσεις είναι κατά προσέγγιση, επειδή οι γεωφυσικές δυνάμεις που προωθούν την περιστροφή της γης δεν θα είναι απαραίτητα σταθερές σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστήριξε ο Μόρισον. Η περιστροφή της γης θα μπορούσε να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η αλλοίωση του σχήματός της εξαιτίας της συρρίκνωσης των πολικών πάγων καθώς και από αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News