Ειδήσεις

Σάλος με τα… «ραβασάκια» για τις προσλήψεις στη ΔΗΚΕΗ

«Σιωπή ασυρμάτου» από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Νέα Κρήτη» για αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για ανέργους (ΑμεΑ).

Οι τέσσερις προσλήψεις μέσα στο 2016 και ο τρόπος που αυτές έγιναν, με μόνους γνωρίζοντες τους 4 ενδιαφερόμενους, χωρίς κανείς άλλος άνεργος να πληροφορηθεί και να έχει πρόσβαση για να κριθεί για το σχετικό πρόγραμμα, προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Πολύ περισσότερο σε μια εποχή που η ανεργία χτυπάει όλα τα σπίτια και στο Ηράκλειο.

Αντιδράσεις προκαλεί, όμως, και στις δημοτικές παρατάξεις, τόσο στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, όσο και στην αντιπολίτευση. Η δημοτική πλειοψηφία πρέπει να εξηγήσει πειστικά τι συνέβη κι αν πρόκειται για μια καθαρά προσωπική ατζέντα του προέδρου της ΔΗΚΕΗ για προσλήψεις ανέργων με «ραβασάκια».

Αλλά και η αντιπολίτευση, που μέλη της μετέχουν ομοίως στο Δ.Σ. της ΔΗΚΕΗ, πρέπει να πείσει ότι είτε παραπλανήθηκε (τουλάχιστον στις δύο πρώτες προσλήψεις), είτε εννοεί ότι θα πάει την έρευνα μέχρι τέλους, αφού μιλάει για αδιαφάνεια, μετά την αποκάλυψη της «Νέα Κρήτη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, πάντως, για την ώρα σιωπά ή ενδεχομένως αναμένει πρώτιστα να τοποθετηθεί επί του θέματος ο πολιτικός προϊστάμενός του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, ενδεχομένως και στο αποψινό ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συζητούνται ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα έργων.

Ωστόσο, ο θόρυβος και εντός της δημοτικής πλειοψηφίας έχει φουντώσει για τα καλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για μια καθαρά προσωπική ατζέντα του προέδρου της ΔΗΚΕΗ, που απλά ήταν θέμα χρόνου με τέτοιες μεθοδεύσεις να «σκάσει».

Υπενθυμίζουν ότι για ένα μεγάλο διάστημα απέφευγε ακόμη και την τήρηση των πρακτικών συνεδριάσεων στη ΔΗΚΕΗ, έχοντας μετατρέψει το Δ.Σ. σε… «one man show» σε μια σειρά αποφάσεων.

Με νόημα, άλλωστε, υπογραμμίζουν ότι πρώην αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΗ συστηματικά έχει επιλέξει να απουσιάζει από τις συνεδριάσεις, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να μετέχει σε μονοπρόσωπες διαδικασίες που έχουν αποχρώσες ενδείξεις αδιαφάνειας.

Μάλιστα, η ίδια φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά, τόσο το γραμματέα του Δήμου όσο και το δήμαρχο, ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί στο Δ.Σ., καθώς δεν μπορεί να παρακολουθήσει την προσωπική ατζέντα του προέδρου, να λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο.

Επιβεβαιώνει την αδιαφάνεια

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Ηράκλειο-Ανοιχτοί Ορίζοντες», στο Δήμο Ηρακλείου, με χθεσινή της ανακοίνωση όχι μόνο επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της «Νέα Κρήτη», αλλά, όπως επισημαίνει ευθέως, οι προσλήψεις σε πρόγραμμα για ανέργους μέσω ΟΑΕΔ έγιναν με προσωπική ευθύνη του προέδρου της ΔΗΚΕΗ, χωρίς διαφάνεια και χωρίς εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει η κ. Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη, μέλος της παράταξης Κουράκη και σύμβουλος, που μετέχει στο Δ.Σ. της ΔΗΚΕΗ, μετά τις δύο πρώτες προσλήψεις, η παράταξή της δεν ψήφισε τις επόμενες καν για τη διαδικασία, έχοντας εδραιωμένη την άποψη ότι δεν τηρείται η νομιμότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή της αναφέρει: «Για την παράταξή μας και μένα προσωπικά, θέση και αρχή είναι η διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων να γίνεται με προσήλωση στη νομιμότητα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Όσον αφορά τώρα τη συμμέτοχη της ΔΗΚΕΗ στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδοτούμενη πρόσληψη κάποιων εργαζομένων (ΑμεΑ), συναινέσαμε στη συμμετοχή της Επιχείρησης και τη δυνατότητα πρόσληψης δύο ατόμων, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Σε επομένη φάση που ζητήθηκε η εκ νέου συμμετοχή για επιπλέον δύο άτομα, δεν ψηφίσαμε σαν παράταξη, γιατί κρίναμε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ήταν απόλυτα διαφανείς.

Καταδικάζουμε ενέργειες προσωπικές που δεν προάγουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και εντέλει τη δημοκρατία, και αυτό για προστασία των θεσμών αλλά και των ανέργων, οι οποίοι με αυτές τις πρακτικές γίνονται δέσμιοι των προσωπικών επιλογών του κάθε αιρετού που έχει εξουσία».

Ωστόσο και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης οφείλει να διευκρινίσει εάν στην απόφαση 234-2016, που αφορά στις δύο πρώτες προσλήψεις, και που αναφέρεται ως ομόφωνη απόφαση επί των παρόντων, η ψήφος της αφορούσε την έγκριση για ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις δύο θέσεις μόνο, ή αν αφορούσε και για την εν λευκώ διαχείριση της διαδικασίας πρόσληψης των δύο ανέργων από τον πρόεδρο της Επιχείρησης.

Γιατί στις δύο επόμενες προσλήψεις που ακολούθησαν είναι καθαρό ότι η σύμβουλος της παράταξης Κουράκη, διαφωνώντας με την αδιαφάνεια όπως καταγγέλλει σήμερα, δεν ψήφισε και απουσίαζε.

Ομοίως, οφείλει η παράταξη Λυγερού και η Μόνα Αμανατίδου να εξηγήσουν αν η θετική τους ψήφος και στις 4 προσλήψεις ήταν για την ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ή και για τις συγκεκριμένες ονομαστικά προσλήψεις, ή αν παραπλανήθηκαν πιστεύοντας ότι αυτά τα άτομα ήρθαν «φιξ» από τον ΟΑΕΔ και δεν είχαν κανένα περιθώριο άλλης διαδικασίας επιλογής.

Οι «Ενεργοί Πολίτες»

Πάντως, από την παράταξη του κ. Λυγερού, όπως διευκρινίστηκε χθες βράδυ, έγινε γνωστό ότι το θέμα βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο έρευνας της παράταξης, και μάλιστα σε βάθος. Η παράταξη Λυγερού φέρεται σφόδρα ενοχλημένη από το γεγονός ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά πρώτιστα ανέργους, με ό,τι κοινωνικές προεκτάσεις έχει αυτό.

Ήδη τα δύο μέλη της, που μετείχαν στις αντίστοιχες συνεδριάσεις για τις 4 προσλήψεις, κλήθηκαν να διευκρινίσουν αν οι θετικές ψήφοι τους ήταν μόνο για την ένταξη στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και το αναγκαίο των προσλήψεων και αν γνώριζαν ότι αυτό μεταβλήθηκε σε εν λευκώ προσλήψεις προσωπικά του προέδρου της ΔΗΚΕΗ, ή αν "παραπλανητικά" τους δόθηκε η εικόνα ότι αυτές οι προσλήψεις έρχονται "φιξ" από λίστα του ΟΑΕΔ.

Οφείλει απαντήσεις η Λότζια - Εικόνα αδιαφάνειας και μεθοδεύσεων

Το θέμα αποκτά διαστάσεις πολιτικά, αφού η κοινωνική πολιτική έχει αναγορευτεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοτικής Αρχής. Η εικόνα αδιαφάνειας μέσα από ένα δείγμα ντοκουμέντων που παραθέσαμε, έστω και ως προσωπική επιλογή ενός προέδρου Δημοτικής Επιχείρησης, δημιουργεί πλέον σοβαρά ερωτήματα, που η δημοτική Αρχή οφείλει όχι απλά να απαντήσει πειστικά, όπως και οι άλλες παρατάξεις, αλλά και με πράξεις να πείσει για του λόγου το αληθές.

Η νεολαία μας είναι γνωστό ότι ζει μαζικά τον εφιάλτη της ανεργίας, ενώ πολλοί πτυχιούχοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για αναζήτηση δουλειάς. Ωστόσο, φαίνεται ευκαιρίες στο όνειρο της εργασίας και της σταδιοδρομίας στον τόπο μας, με τέτοιες «προσωπικές ατζέντες» ενός προέδρου (εκτός αν δεν είναι προσωπικές, οπότε όποιος τις δικαιολογήσει αναλαμβάνει και απόλυτα την ευθύνη) ως «ρουσφέτια», να δίνονται σε μέλη οικογενειών που βοήθησαν και βοηθούν τη δημοτική Αρχή στο Δήμο Ηρακλείου; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι το «ηθικό πλεονέκτημα» των ανθρώπων της «Δύναμης Πολιτών»;

Γι' αυτές τις πρακτικές και γι' αυτήν την ερμηνεία των λέξεων, «αξιοκρατία και διαφάνεια», αγωνίστηκαν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του Δήμου έντιμοι και ευυπόληπτοι συνδημότες μας;

Αναρωτήθηκε ο κ. δήμαρχος, που στον απολογισμό του ξέχασε να αναφέρει τις προσλήψεις στη ΔΗΚΕΗ, σε αντίθεση με την αναφορά του σε αντικατάσταση δημοτικών λαμπτήρων, πόσους άραγε πολιτικούς φίλους ευχαρίστησε και πόσους δυσαρέστησε με τέτοιες αδιαφανείς μεθοδεύσεις η διοίκηση της ΔΗΚΕΗ;

Μπορεί άραγε ακόμα να υποστηρίζει τις λέξεις: «ηθικό συμβόλαιο», «διαφάνεια», «αξιοκρατία», «εκδημοκρατισμό του Δήμου...» (που ανέφερε στον απολογισμό της δημοτικής Αρχής) με την ίδια υπερηφάνεια;

Πριν σπεύσει πάντως να αναφερθεί σε «πολεμικές» και «φαντασιώσεις» μερίδας του τοπικού Τύπου, οφείλει να ξεκαθαρίσει, αφού ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ προς το παρόν σιωπά:

1) Με ποιο τρόπο έγινε η αναφερόμενη στο πρόγραμμα «σύζευξη προφοράς και ζήτησης εργασίας»;

2) Βγήκε μήπως μια δημόσια πρόσκληση-ανακοίνωση και δεν την είδε κανείς;

3) Έμαθε έστω ένας Ηρακλειώτης (από τους εγγεγραμμένους στη σχετική λίστα του ΟΑΕΔ), εκτός από τους προσληφθέντες, ότι υπάρχουν θέσεις για πλήρωση στη ΔΗΚΕΗ, ώστε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και να προσκομίσει το συστατικό του σημείωμα;

4) Ζήτησαν από τον ΟΑΕΔ να τους υποδείξει με συστατικά σημειώματα καταστάσεις ατόμων που είχε στις λίστες του, προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί τους, ώστε, αν ήθελαν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αξιολογηθούν;

5) Συνέταξε οποιοσδήποτε έστω υποτυπώδη κατάσταση υποψηφίων, με τη μοριοδότησή τους με οποιαδήποτε κριτήρια, ώστε να επιλεγεί ο καλύτερος;

6) Πήραν τηλέφωνο, έστω τυπικά, να ειδοποιήσουν την Ομοσπονδία ή τους εκπροσώπους του σωματείου της ειδικής κατηγορίας των ατόμων που θα προσλάμβαναν;

Καιρός επανόρθωσης

Αναρωτιόμαστε αν ο επικεφαλής του Δήμου, που είμαστε βέβαιοι ότι πλέον έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της υπόθεσης και ηθικά και πολιτικά, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους άνεργους συνδημότες μας, γιατί μέλη της παράταξης που εκπροσωπεί, λόγω της θέσης που έχουν λάβει από το Δημοτικό Συμβούλιο, ευτελίζουν με τον πιο δεικτικό τρόπο το προεκλογικό πρόγραμμα και τις δημόσιες δεσμεύσεις για διαφάνεια και αξιοκρατία της «Δύναμης Πολιτών».

Θα φροντίσει να επανορθώσει και με τις λύσεις που θα δρομολογήσει να αποδώσει πραγματικό περιεχόμενο στις παραπάνω λέξεις; Ταυτόχρονα, μπορούν να σιωπούν οι επικεφαλής των παρατάξεων που δρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΗ; Θα δικαιώσουν άραγε όσους ισχυρίζονται ότι «όλοι ίδιοι είναι » ή θα αντιδράσουν;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια