default-image

Υπόθεση Γιακουμάκη: Η ώρα της απόφασης

Κρήτη
Υπόθεση Γιακουμάκη: Η ώρα της απόφασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων η έκδοση της απόφασης στην πολύκροτη δίκη για την «παράβαση καθήκοντος» που σχετίζεται με την υπόθεση του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο λόγος για τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, την υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής, αλλά και το Χανιώτη πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Οι δύο πρώτοι βαρύνονται με την πράξη της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.

Πρόταση απαλλαγής και για τους 3

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την απαλλαγή και των τριών κατηγορουμένων από τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε και δε στοιχειοθετήθηκε, ούτε υποκειμενικά, ούτε αντικειμενικά, καμία ευθύνη των κατηγορουμένων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κατηγορούμενοι δεν είχαν πρόθεση για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως δεν προέκυψε ότι παρέβησαν το καθήκον τους γιατί ήθελαν να ωφελήσουν κάποιους, αλλά και ότι δεν αποδείχτηκε το κίνητρο, ή κάτι συγκεκριμένο.

Η εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι, από την έρευνα που έχει γίνει αναφορικά με τις ευθύνες των καθηγητών της Γαλακτοκομικής Σχολής, φαίνεται ότι οι τελευταίοι έκαναν τουλάχιστον το 90% των ενδεδειγμένων. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στη Σχολή οι εκπαιδευτικοί είναι γεωπόνοι που βρέθηκαν εκεί ως καθηγητές και όχι ως δικαστές, ενώ είχαν να κάνουν τόσο με παιδιά, όσο και με ενήλικες.

Οι απολογίες

Πάντως, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου έλαβε χώρα και η απολογία του πρώην υπουργού και βουλευτή Χανίων με τη Ν.Δ., Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι το μοναδικό του κίνητρο στην παρέμβαση που έκανε στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, για να δείξει επιείκεια σε σπουδαστή της Σχολής από τα Χανιά, ήταν καθαρά ανθρώπινο.

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, η οικογένεια του Κρητικού νέου είναι μια φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων, που δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος μιας ενδεχόμενης αποβολής του παιδιού τους από την Εστία, γι' αυτό και ο ίδιος ζήτησε, μετά από παράκληση της μητέρας του, την επιείκεια του Συμβουλίου της Σχολής.

Εξάλλου, ο κ. Μαρκογιαννάκης ήταν κατηγορηματικός στο ότι η εν λόγω παρέμβαση ήταν η μοναδική που έκανε στη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα που τον έφεραν να παρεμβαίνει κατ' εξακολούθηση, προκειμένου να μην τιμωρούνται οι Κρητικοί σπουδαστές που δεν επιδείκνυαν καλή συμπεριφορά. Ο πρώην υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η δημοσιότητα που πήρε το θέμα προκάλεσε ηθική βλάβη τόσο στον ίδιο, όσο και στην οικογένειά του.

Κλείνοντας, μάλιστα, την απολογία του, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι «το ρουσφέτι είναι η χειρότερη πολιτική επένδυση. Πιστεύω στη Δικαιοσύνη, αλλά νιώθω ότι είμαι αθώος».

Όσον αφορά στους υπόλοιπους δύο κατηγορούμενους της υπόθεσης, που βαρύνονται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, αυτοί παρέθεσαν, απολογούμενοι ενώπιον της Έδρας, τη σειρά των γεγονότων που είχαν απασχολήσει το Συμβούλιο των καθηγητών της Γαλακτοκομικής Σχολής και τα οποία αφορούσαν σε συμπεριφορές που φέρονται να ανέπτυξαν σπουδαστές σε βάρος του Γιακουμάκη.

Η Έδρα ρώτησε επίμονα για το αν οι εν λόγω κατηγορούμενοι είχαν διαπιστώσει βασανιστήρια σε βάρος του Βαγγέλη. Απαντώντας, ο πρώην διευθυντής και η τότε υπεύθυνη της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής υποστήριξαν ότι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν κάποιο περιστατικό σε βάρος του άτυχου νέου. Αυτό φέρεται να συνέβη, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί μετά από καταγγελίες που είχαν φτάσει στη διεύθυνση, από άλλους σπουδαστές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News