default-image

Η επίθεση που οδήγησε τις ΗΠΑ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η επίθεση που οδήγησε τις ΗΠΑ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

O "Pater Patriae" Κικέρων

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου του 43 π.Χ. αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, ένας από τους πλέον γνωστούς φιλοσόφους και ρήτορες της Ρώμης. Ο Κικέρων γεννήθηκε στο Αρπίνο και μορφώθηκε στη Ρώμη, έχοντας τους καλύτερους δασκάλους.

Παράλληλα, παρακολουθούσε από μικρή ηλικία τις αγορεύσεις των μεγάλων ρητόρων της εποχής του, όπως ήταν ο Λεύκιος Λικίνιος Κράσσος και ο Μάρκος Αντώνιος. Ο Κικέρων έγινε ύπατος το 63 π.Χ. Εκείνη τη χρονιά αποκάλυψε μάλιστα τη συνωμοσία του Κατιλίνα, σώζοντας τη Ρώμη.

Τότε ήταν που έβγαλε τους τέσσερις περίφημους λόγους του «Κατά Κατιλίνα»: Οι δυο από αυτούς ήταν στη Σύγκλητο κι οι άλλοι δύο μπροστά στο Δήμο. Αυτά του τα επιτεύγματα οδήγησαν στην ανακήρυξή του σε «Pater Patriae». Ωστόσο, ο Κικέρων έκανε και ισχυρούς εχθρούς, καθώς καταδίκασε σε θάνατο τους πέντε συνενόχους του Κατιλίνα, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Ρώμη.

Τα 88α γενέθλια του Νόαμ Τσόμσκι

Ογδόντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ο Νόαμ Τσόμσκι, ένας εκ των κορυφαίων διανοητών του 20ου αιώνα.

Ο Avram Noam Chomsky, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1928 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από Εβραίους γονείς. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κι έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων και άρθρων. Εξάλλου, έχει δώσει εκτενείς διαλέξεις πάνω σε ευρύτατο φάσμα θεμάτων, από τη γλωσσολογία και τη φιλοσοφία έως την ιστορία.

Ο Τσόμσκι αυτοχαρακτηρίζεται ως ελευθεριακός σοσιαλιστής και υποστηρικτής του αναρχοσυνδικαλισμού. Επίσης είναι πολιτικός ακτιβιστής και σφοδρός πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Εξάλλου, ο Νόαμ Τσόμσκι θεωρεί τις θέσεις του όχι ως ακριβείς πολιτικές θεωρίες αλλά ως ιδανικά που καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπινου είδους. Σημειώνεται πάντως ότι ο εξαίρετος επιστήμονας και διανοούμενος θεωρεί πως η πολιτική δεν μπορεί να οριστεί από την επιστήμη.

Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, λαμβάνει χώρα ο βομβαρδισμός της ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη των ΗΠΑ, από τους Ιάπωνες. Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η πρώτη επίθεση που σημειώθηκε εναντίον των ΗΠΑ από το 1812. Ως συνέπεια, οι ΗΠΑ εξωθήθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1965: Η άρση του αλληλοαφορισμού

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Δεκεμβρίου του 1965 όταν με ταυτόχρονες λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα σε Κωνσταντινούπολη και Ρώμη, από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ', αντίστοιχα, γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού των δυο εκκλησιών που κρατούσε από το Σχίσμα του 1054 μ.Χ.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News