default-image

Ξεκίνησε το κομβόι των αγροτών απο Ιεράπετρα για Ηράκλειο

Κρήτη
Ξεκίνησε το κομβόι των αγροτών απο Ιεράπετρα για Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 100 και πλέον αγροτικά και αυτοκίνητα , ένα λεωφορείο και τη συνοδεία της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα της Τρίτης η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών της Ιεράπετρας προς το λιμάνι του Ηρακλειου.

Αγρότες έρχονται αποφασισμένοι για όλα προκειμένου να βρεθεί λύση επί Ηρακλειώτικου εδάφους, με την απογοήτευση να χτυπάει κόκκκινο βλέποντας τόνους κηπευτικών να σαπίζουν λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.  

Μάλιστα το ενδεχόμενο να παραταθεί η απεργία έως την Παρασκευή λόγω συμμετοχής στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, προκαλεί οργή.

Έχουν απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους παραγωγούς κηπευτικών να φτάσουν με την παραγωγή τους στο Ηράκλειο απόψε στις 18.00 ώστε να αποπλεύσει πλοίο με το εμπόρευμά τους.

Καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας

Στην απόλυτη καταστροφή οδηγούνται, οι αγρότες, οι έμποροι , οι εξαγωγείς  τα δημοπρατήρια και η τοπική αγορά της Ιεράπετρας, λόγω της πολυήμερης απεργίας της ΠΝΟ και της αδυναμίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να φτάσουν στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ του εσωτερικού και του εξωτερικού, τα ευπαθή πρώιμα κηπευτικά , που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες στα ψυγεία και στις νταλίκες που περιμένουν τα καράβια να λύσουν κάβους.

«Έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά προϊόντα από την περασμένη Τετάρτη. Έχουν περάσει ήδη 8 μέρες. Οι αντοχές της ντομάτας της πιπεριάς και του αγγουριού είναι μικρές. Αν θα φύγουν μετά από 10 μέρες από την Κρήτη, θέλουν άλλες 5-6  μέρες να πάνε στην Πολωνία η τη Γερμανία και άλλες 3 μέρες να φτάσουν στα ράφια των αλυσίδων.

Όταν θα φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή θα είναι ακατάλληλα, που σημαίνει ότι οι πελάτες μας δεν θα μας τα πληρώσουν, θα μας τα κόψουν πιστωτικό τιμολόγιο και θα τα πετάξουν, με αποτέλεσμα και εμείς οι εξαγωγείς να μην έχουμε τη δύναμη να τα πληρώσουμε στα δημοπρατήρια η τους παραγωγούς μας.

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί έμποροι, εξαγωγείς, δημοπρατήρια και μεταφορείς, και είπαμε  να φορτώσουμε τα φορτηγά και να προσπαθήσουμε μαζί με τους παραγωγούς μας να τα βάλουμε στα καράβια από το λιμάνι του Ηρακλείου. Άλλη μια μέρα καθυστέρησης θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή για όλους μας», δηλώνει ο εξαγωγέας κ Τάσος Καπνισάκης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συσκευασία των ευπαθών αγροτικών προϊόντων και η φόρτωση τους στα φορτηγά ψυγεία.

Κάποιες άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να κλείσουν προγράμματα με τις αλυσίδες που συνεργάζονται στις Ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι πελάτες μας στο εξωτερικό δεν μας έχουν πια εμπιστοσύνη, γιατί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς στις συμφωνημένες ημέρες της παράδοσης των προϊόντων που αγοράζουν από εμάς. Στρέφονται ήδη προς τις ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία , Τουρκία και Μαρόκο. Χάνουμε αγορές που θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξανακερδηθούν και κάποιες από αυτές πιθανόν να μην ανακτηθούν ποτέ ξανά», μας λέει ο εξαγωγέας κ Θεοδόσης Ζαχαριαδάκης.

Στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας , από το πρωί της Τρίτης σταμάτησες τις παραλαβές των κηπευτικών και οι αγρότες ειδοποιήθηκαν να αφήσουν τα προίόντα τους πάνω στα φυτά , γιατί δεν αγοράζει κανείς.

«Πράγματι από το πρωί δεν παραλαμβάνουμε προίόντα, μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Τις τελευταίες μέρες πριν την απεργία της ΠΝΟ είχαμε μια σχετικά καλή ζήτηση στα προϊόντα  που δημοπρατούσαμε και οι τιμές είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν. Ήρθε η απεργία και μας γύρισε και πάλι στο σημείο μηδέν. Πέρυσι μας έκαναν το ίδιο με αποτέλεσμα να χάσουμε την Πασχαλινή αγορά και όλο το μήνα Μάη.

Τώρα μας ξαναχτυπούν λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι αλυσίδες να αγοράζουν για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά. Μας οδηγούν στην καταστροφή και εμείς δεν τους φταίμε σε τίποτα», μας λέει ο κ Νεκτάριος Λιανάκης , ιδιοκτήτης του Δημοπρατηρίου «Αγροδίκτυο».

Την υποστήριξη των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου ζητά ο Δήμαρχος Ιεράπετρας από τους Βουλευτές του νομού Λασιθίου

Επιστολή στον κυβερνητικό Βουλευτή Λασιθίου, κ. Μανώλη Θραψανιώτη, καθώς επίσης και στον Βουλευτή της ΝΔ στο Λασίθι, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ενημερώνοντας  για τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκη και τον Υπουργό Ναυτιλίας  κ. Π. Κουρουπλή με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο.

Ανυπολόγιστη εκτιμάται ότι είναι η ζημιά στα προϊόντα που δεν άντεξαν, άρχισαν να σαπίζουν και καταλήγουν στις χωματερές.

"Αφού ο υπουργός δεν έχει τα κότσια θα βρούμε λύση"

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου κ.Ντισπυράκης που μίλησε στο  neakriti.gr «πιέζουμε τον υπουργό Ναυτιλίας να δούμε τι θα κάνει με τη δρομολόγηση  πλοίου υασφαλείας αλλά το μόνο που ακούμε είναι συσκέψεις και συσκέψεις.

 Καλούμε όλους τους αγρότες της Κρήτης θα βρεθούμε απόψε στις 18.00 στο λιμάνι του Ηρακλείου. Όλοι θα συνοδεύουμε τις φορτωμένες με κηπευτικά νταλίκες, για να αναχωρήσουν για Πειραιά. Θα γίνει συνεννόηση με ναυτιλιακή εταιρία και ελπίζουμε να αναχωρήσει πλοίο .Ο υπουργός δεν έχει τα κότσια να εφαρμόσει το νόμο...Και θα γίνει και εξώδικο στον υπουργό αν δεν δώσει λύση».

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη - Νίκος Πετάσης

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News