default-image

Παρά τις απειλές... "χρυσό" το ελαιόλαδο της Κρήτης

Οικονομία
Παρά τις απειλές... "χρυσό" το ελαιόλαδο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν δεν πέσουν λάδια τυνησιακά και μάλιστα... αδασμολόγητα (λόγω της περίφημης συμφωνίας των Βρυξελλών) στην ελληνική αγορά, οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη θα συνεχίσουν να έχουν συνεχή άνοδο, ενώ ήδη, παρά τα υψηλά επίπεδα του μέσου όρου των 3,5 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3, "ακούγονται" και διαμορφώνονται συνθήκες για περαιτέρω άνοδο.

Σε ολόκληρη την Κρήτη η χαμηλότερη τιμή παραγωγού δεν πέφτει κάτω από τα 3,30 ευρώ το κιλό και η υψηλότερη τιμή φαίνεται πως είναι πάνω από τα 3,50 ευρώ το κιλό, αφού πιάνει και τα 4 ευρώ η τιμή όταν τιμολογείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οξύτητα του προϊόντος!

Αμέσως μόλις ανακοίνωσε η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ 3,50 ευρώ στο φρέσκο λάδι φέτος, βγήκαν στην αγορά και οι περισσότεροι ιδιώτες αλλά και οι συνεταιριστικοί φορείς σε παγκρήτιο επίπεδο και ανακοίνωσαν την ίδια τιμή, ως τιμή έναρξης της εμπορίας για τη φετινή χρονιά, που οι παραγόμενες ποσότητες είναι πολύ μειωμένες, τουλάχιστον στο νησί μας.

«Με χαροποιεί από τη μια, αλλά με προβληματίζει από την άλλη η εξέλιξη αυτή. Δηλαδή, αν δε βγαίναμε στην αγορά και δε δίναμε την τιμή των 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, πόσο θα αγόραζαν το λάδι φέτος οι ιδιώτες έμποροι;», διερωτάται προς τη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Ωστόσο, ο ίδιος διερωτάται επίσης: «Γιατί να μην έρθουν αδασμολόγητα τυνησιακά λάδια και στη χώρα μας; Αφού πέρυσι η Ε.Ε. αύξησε τις ποσότητές τους προς τις χώρες-μέλη της κατά 50.000 τόνους για τα δύο επόμενα χρόνια, με την υπογραφή και της Ελλάδας»...

Επομένως, δε θα ήθελε ο κ. Στρατάκης να αναλάβει κάποιο ρίσκο και να κάνει κάποιες προβλέψεις για την πορεία των τιμών, αλλά ξεκαθαρίζει ότι τα 3,50 ευρώ το κιλό που δίνει η εταιρεία ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ (στην οποία μετέχει η ΕΑΣΗ κατά 50% και ιδιώτης κατά το υπόλοιπο ποσοστό) είναι τιμή εμφιάλωσης που καθιερώνει την ποιότητα και τις προοπτικές του κρητικού ελαιολάδου. «Δύο είναι τα αιώνια προβλήματα του κρητικού ελαιολάδου εδώ και δεκαετίες.

Η εξαγωγή του χύμα ελαιολάδου της Κρήτης που χάνει την ταυτότητά του και η εισαγωγή λαδιών που βαφτίζονται σαν κρητικά και κάνουν ζημιά στην αγορά του δικού μας προϊόντος. Είναι τεράστιο ζήτημα. Αλλά ένα πράγμα μπορούμε να πούμε πλέον. Όταν λέμε λάδι, μιλάμε για την οικονομία του νησιού μας», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Τυνησιακός "κίνδυνος"

Πέρυσι τέτοια εποχή η "Ν.Κ." έφερνε στη δημοσιότητα την υπόθεση με τα αδασμολόγητα τυνησιακά λάδια και την υπογραφή του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Βαγγέλη Αποστόλου να "τα ρίχνει" στον υπηρεσιακό υπουργό για το διάστημα που μεσολάβησε από την προκήρυξη μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, και τον Δημήτρη Μελλά από την πλευρά του να τον διαψεύδει, απαντώντας ότι τέτοια υπογραφή δεν είχε βάλει!

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Ε.Ε. τροποποιεί το καθεστώς του Κανονισμού της Ε.Ε. 1918/2006, στον οποίο προβλεπόταν ετήσια αδασμολόγητη εισαγωγή 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφασίστηκε, δηλαδή, την αύξηση της ποσόστωσης αυτής κατά 35.000 τόνους για δύο έτη. Δηλαδή συνολικά οι εξαγωγές από την Τυνησία προς την Ε.Ε. θα φτάσουν τους 91.000 τόνους ετησίως!

Όπως τονίζει στη "Ν.Κ." ο Γιώργος Βασιλείου, παλιός ελαιουργός της Ελιάς Πεδιάδος που δε βρίσκεται σήμερα στην αγορά του λαδιού αλλά μας μεταφέρει την άποψή του, φέτος δεν υπάρχουν κίνδυνοι για μείωση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη από εισαγωγές ισπανικών και ιταλικών λαδιών. Και αυτό διότι τα λάδια των ανταγωνιστών μας είναι από λίγο έως και πολύ ακριβότερα σε σχέση με τα δικά μας, αφού η μειωμένη παραγωγή χαρακτηρίζει και τις δικές τους χώρες.

Όμως ο κ. Βασιλείου τονίζει ότι δε δικαιολογείται η μεγαλύτερη τιμή παραγωγού στην Πελοπόννησο την περίοδο αυτή. «Η διαφορά του μεταφορικού κόστους στην Πελοπόννησο, σε σχέση με την Κρήτη, στο λάδι που εξάγεται, είναι 12 λεπτά το κιλό. Από 'κει και πάνω, αρχίζουν τα παιχνίδια. Οι έμποροι του χύμα ελαιολάδου κάθονται στο ίδιο τραπέζι ή συνεννοούνται μεταξύ τους, προκειμένου να συμφωνήσουν πόσο χαμηλά θα κρατήσουν την τιμή, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βασιλείου.

Στην παρούσα φάση, όπως προσθέτει, τα 3,50 ευρώ το κιλό δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική τιμή παραγωγού, αφού στην πραγματικότητα η τιμή στο ελαιόλαδο είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Στο Μπάρι της Ιταλίας πωλήσεις που γίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα στο ελαιόλαδο ήταν με 5,59 ευρώ το κιλό. Αυτή ήταν η τιμή παράδοσης του λαδιού εκεί. Ας υπολογίσετε ποιο μπορεί να είναι το εμπορικό κέρδος και η τιμή παραγωγού, είτε έχει μεταφερθεί από την Ελλάδα το λάδι, είτε είναι ιταλικό», καταλήγει ο κ. Βασιλείου.

Τιμές ελαιολάδου στην Κρήτη (ευρώ/kg)

Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο 0,3 βαθμών

8 Νοε.

15 Νοε.

22 Νοε.

30 Νοε.

Μεταβολή *%

ΚΡΗΤΗ

Α.Σ. Χανίων

Α.Σ. Σελίνου

Α.Σ. Πλατάνου

Κολυμβάρι Α.Ε.

Ε.Α.Σ. Ρεθύμνου

Ε.Α.Σ. Ηρακλείου

Ε.Α.Σ. Πεζών

-

Ν. Αεράκης, Σητεία

-

Α.Σ. Ζάκρου

-

Α.Σ. Κριτσάς

-

Ανώσκελη Α.Β.Ε.Ε.

Αλμπαντάκης, Καλέσα

Μπραχίμο, Πέραμα

Αφοί Κυδωνάκη, Τυμπάκι

Α.Σ. Βουκολιών

3,00 ΠΜ

Αγγελιδάκης Α.Ε., Ασήμι

Α.Σ. Μεσαράς

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πόσο αγοράζουν τα ελαιουργεία

Στις τιμές που έχουν καταγραφεί στον πίνακα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, εμφανίζονται σημαντικές αυξήσεις των τιμών παραγωγού, μέσα σε λίγες μέρες, προφανώς ανάμεσα σε περυσινό και σε φρέσκο ελαιόλαδο.

Έτσι, στις 30 Νοεμβρίου που η ΕΑΣΗ ανακοίνωσε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό, είχαμε παραδείγματα όπως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, που στις 22 Νοεμβρίου "έδινε" 3,20 ευρώ το κιλό και στις 30 Νοεμβρίου "ανέβηκε" στα 3,50 ευρώ το κιλό. Ανάλογα είναι τα παραδείγματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελίνου με 3,10 ευρώ και 3,40 ευρώ αντίστοιχα, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου με 3,30 ευρώ το κιλό και 3,50 ευρώ το κιλό αντίστοιχα κ.ά.

Στο νομό Ηρακλείου έχουμε επίσης τιμές ικανοποιητικές, όπως την τιμή της "Αγγελιδάκης Α.Ε." στο Ασήμι, που από 3,30 ανέβασε την τιμή στα 3,50 ευρώ το κιλό στο αντίστοιχο διάστημα, την περίπτωση του Μιχάλη Αλμπαντάκη στα Καλέσα, που από τα 3 ευρώ το κιλό ανέβασε την τιμή στα 3,45 ευρώ το κιλό, και άλλες περιπτώσεις που δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News