default-image

Απεργιακός πυρετός την Τετάρτη στη χώρα

Απεργιακός πυρετός την Τετάρτη στη χώρα

Ενιαίο είναι τελικά το μέτωπο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη μαζικότητα και την επιτυχία της μεθαυριανής 24ωρης απεργίας, με το ΕΚΗ και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ.

Εκτός από το παγκρήτιο συλλαλητήριο που οργανώνουν στο Ηράκλειο τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα του νησιού, υπάρχει και το μέτωπο του ΠΑΜΕ, που καλεί το δικό του κόσμο στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης και δανειστών.

Αναλυτικότερα, γενική απεργία με τους περισσότερους κλάδους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να απεργούν έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, φτώχιας και εξαθλίωσης και τη διαρκή υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (προς Παρασκευή).

Παγκρήτια πορεία

Η απόφαση της Κρήτης είναι να ξεκινήσει μια μεγάλη παγκρήτια πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το χώρο έξω από το ΕΚΗ, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, και ώρα έναρξης της συγκέντρωσης στις 11 το πρωί. Εξαιρούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που θα συγκεντρώνονται από τις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο μέτωπο των Εργατικών Κέντρων θα συμμετάσχουν και αντιπροσωπίες των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λέμε "όχι" στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Αντιδρούμε στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης και των δανειστών, που εξοντώνουν την πραγματική οικονομία και οδηγούν στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους, βιοτέχνες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Από το μπλόκο του ΠΑΜΕ, επίσης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τονίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. "τρέχει" να προλάβει να κλείσει τα μέτρα και τις αξιολογήσεις για να πάρει τα συγχαρητήρια από τα "κοράκια" των δανειστών και να ανοίξει το δρόμο για το 4ο μνημόνιο... Όλα ντυμένα με γιρλάντες "ποσοτικής χαλάρωσης", "ρυθμών ανάπτυξης" και "διευθέτησης του χρέους", με "φως στο τούνελ" και θριαμβολογίες για την επίσκεψη του "γερακιού του πόλεμου" Ομπάμα, για λύση στο ζήτημα του χρέους για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι μέτρα στήριξης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μέτρα που ζητάνε οι εργοδοτικές οργανώσεις για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους ή να περιορίσουν τη χασούρα τους στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης. Μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεργοδότες να φορτώσουν τα βάρη στους εργαζόμενους. Είναι μέτρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε εφαρμόζονται ήδη, είτε περνάνε τώρα».

Η "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών"

Σε ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών" νομού Ηρακλείου αναφέρει την απόφασή της για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τονίζει την ανάγκη... «να απαντήσουμε αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που συνεχίζει τη μνημονιακή καταιγίδα των προκατόχων της (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) και να αλλάξουμε σε ταξική κατεύθυνση τους συσχετισμούς στις εκλογές της ΕΛΜΕ στις 15 Δεκεμβρίου».

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προβλήματα και η λειτουργία των νοσοκομείων. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προγραμματίσει πανελλαδική απεργία μεθαύριο Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10 το πρωί της Πέμπτης, και καταγγέλλει ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., υλοποιώντας τις επιταγές του ΣΕΒ και της Ε.Ε.-ΔΝΤ, εξαπολύει νέο οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα και απαιτεί σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους:

* Απελευθέρωση απολύσεων. Εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη, που μιλά για απολύσεις στο Δημόσιο για όσους αξιολογούνται από 0-24 (Ν. 4369/2016).

* Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο με παραπέρα μισθολογική καθήλωση, "πάγωμα" μισθολογικών κλιμακίων και κατάργηση εφάπαξ. Κατάργηση ακόμη και του κουτσουρεμένου ανθυγιεινού επιδόματος.

* Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (με εργαζόμενους πολυεργαλεία).

* Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 ευρώ από τα 8.600.

* Με τον προϋπολογισμό- "φωτιά" που κατέθεσαν για ψήφιση στη Βουλή, θέλουν να μαζέψουν ακόμα 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα βγουν από τις άδειες λαϊκές τσέπες».

Εικοσιτετράωρη και στα ΜΜΕ

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν, αύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, όλοι οι δημοσιογράφοι στα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε η ΓΣΕΕ, στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Η Ένωση Συντακτών καλεί σε συγκέντρωση, αύριο στις 12:00, έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Σε ανακοίνωσή τους ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, καλούν όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο να περιφρουρήσουν την απεργία και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τα σκληρά και επώδυνα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης πλήττουν το σύνολο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στον χώρο του Τύπου.

Υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου δε θα πάψουν να αγωνίζονται για τη δικαίωση των αιτημάτων τους, την αξιοπρέπεια και την Ελευθεροτυπία.

Ανακοίνωση για την απεργία εξέδωσε και η ΠΟΣΠΕΡΤ, στην οποία υπογραμμίζει ότι στηρίζει τις απεργίες των συνδικάτων με συμμετοχή στην αυριανή απεργία των δημοσιογράφων, δίνοντας το «παρών» στην αυριανή συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ, καθώς και στα συλλαλητήρια των συνδικάτων την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι η απεργία στον Τύπο ισχύει από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News