default-image

'Ερχεται "δώρο Χριστουγέννων" με τις επιδοτήσεις

Κρήτη
'Ερχεται "δώρο Χριστουγέννων" με τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν "δώρο Χριστουγέννων", πέντε ημέρες πριν τη Γέννηση του Χριστού, θα έρθουν οι επιδοτήσεις συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς της χώρας. Θα ακολουθήσουν τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης για τον τριπλάσιο κόσμο σε σχέση με τους δικαιούχους του προηγούμενου καθεστώτος, τέσσερις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά.

Τα "καλά νέα" έρχονται από την Αθήνα, όπως μας αποκάλυψε χθες το απόγευμα, μετά τη συνομιλία του με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης, ενώ μας είπε ότι λογικά έρχονται εντός των ημερών και τα χρήματα για τον περονόσπορο του 2011!

Όχι, δεν... "τρελάθηκε" το κράτος ξαφνικά και... "μοιράζει" χρήματα. Απλά φαίνεται πως, σε αντίθεση με πέρυσι, έχει μπει σε μια διαδικασία έγκαιρης πληρωμής των επιδοτήσεων, όπως δρομολογούνται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το "πράσινο" φως των Βρυξελλών, για τη γρηγορότερη πληρωμή λόγω κρίσης, σε σχέση με τους πιο παλιούς χρόνους, στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που θα το ζητήσουν.

Έτσι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Αθήνα και από δική του «έγκυρη πηγή» ο Μύρος Χιλετζάκης, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στα βιβλιάρια των παραγωγών συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης συν το λεγόμενο "πρασίνισμα". Και στις 27 Δεκεμβρίου θα μπουν τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 244 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα για 400.000 δικαιούχους παραγωγούς, που είναι οι τριπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη πληρωμή, λόγω τροποποιήσεων του κανονισμού από την κυβέρνηση, με σκοπό να μοιράσει τα χρήματα σε περισσότερους δικαιούχους, αυξάνοντας και τα κονδύλια.

Με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους, που φαίνεται πως έχουν μείωση και υπάρχουν ήδη και διαμαρτυρίες, για τον υπόλοιπο κόσμο αποτελεί "κοινό μυστικό" ότι θα υπάρξει όφελος.

Και εκτός όλων αυτών των χρημάτων, που φυσικά θα βοηθήσουν και στην "αναθέρμανση" της "παγωμένης" αγοράς, έρχεται και το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο ευρώ που απομένει για το νομό Ηρακλείου από τα ΠΣΕΑ, με φορέα πληρωμής τον ΕΛΓΑ, για πάνω από 600 δικαιούχους αμπελουργούς.

Ηλεκτρονικό σύστημα... δαιδαλώδες

Η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις τέτοιες, που θα ωφελήσουν πολύ περισσότερο κόσμο στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σε καμία περίπτωση μια ηλεκτρονική και διαδικτυακή απλοποίηση των διαδικασιών, για να μπορούν οι δικαιούχοι να ενημερώνονται σχετικά. Έτσι, ενώ τα ποσά που θα πάρουν είναι δημοσιευμένα στο opekepe.gr, οι ίδιοι είτε περιμένουν να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους, είτε απευθύνονται κατά δεκάδες κάθε μέρα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όπου έξι υπάλληλοι ασχολούνται, εδώ και δύο εβδομάδες, μόνο με τη δική τους ενημέρωση.

Στο μεταξύ, στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί κάποιος, που είναι... καλός γνώστης της τεχνολογίας, να μπει και να βρει το ποσό που θα πάρει, αναζητώντας το σχετικό πίνακα. Αλλά πόσοι στα χωριά μας είναι γνώστες στο χειρισμό του διαδικτύου; Προφανώς μόνο οι νέοι άνθρωποι και αυτοί όχι στο σύνολό τους.

Εξάλλου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι ανέκαθεν όταν ήθελαν να ενημερωθούν για θέματα πληρωμών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων προσέφευγαν στις Ενώσεις. Έτσι, πλέον, η ΕΑΣΗ, χωρίς να έχει κάποιο όφελος από τη διαδικασία αυτή, έχει 6 υπαλλήλους της στη διάθεση των παραγωγών, για να τους ενημερώνουν σχετικά με τα ποσά που τους έχουν υπολογιστεί στο πρόγραμμα της εξισωτικής τους αποζημίωσης.

Πολύπλοκη η διαδικασία

Για να δουν οι αγρότες τι θα πάρουν

Ο Μύρος Χιλετζάκης περιγράφει στη "Ν.Κ.", για να ενημερώσει όσους ενδεχομένως μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας αλλά δε γνωρίζουν ότι "φαίνονται" τα ποσά τους, όλη τη δαιδαλώδη διαδικτυακή διαδικασία στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως εξής: «Μπαίνουμε στο www.opekepe.gr, πατάμε το κουτάκι που λέει "Εφαρμογές" και πάμε στη συνέχεια στο "Μέτρο Εξισωτικής Αποζημίωσης 2016". Το πατάμε κι αυτό. Στην κάτω μεριά της σελίδας, διαβάζουμε "Οικονομική Ενημέρωση Αγροτών". Πατάμε την "Οικονομική Ενημέρωση Αγροτών". Μόλις μας τα ανοίξει αυτά, μας βγάζει τρία πεδία. Το πρώτο πεδίο μας ζητάει τον ΑΦΜ.

 Το δεύτερο πεδίο μας ζητάει τον ΑΜΚΑ. Και το τρίτο πεδίο μας ζητάει τα 4 τελευταία ψηφία της αστυνομικής ταυτότητας. Με το που συμπληρώνουμε τα τρία αυτά πεδία, πάμε στην "Αναζήτηση". Μας ανοίγει άλλη σελίδα. Έχει κάτω δύο άλλα κουτιά. Πατάμε το ένα κουτάκι και μας βγάζει όλα τα στοιχεία της εξισωτικής αποζημίωσης. Εκεί θα βρούμε όλα μας τα στοιχεία και το έντυπο της εξισωτικής αποζημίωσης σε ηλεκτρονική μορφή. Το "Έντυπο" στη δεξιά μεριά αναφέρει επακριβώς το ποσό της εξισωτικής που θα πάρει ο κάθε παραγωγός»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής μάς λέει πως, «πράγματι, είναι τόσο πολύπλοκο το όλο σύστημα, που ακόμα και αν σας λέω τηλεφωνικά το κάθε βήμα δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε»!

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News