default-image

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η μη έκδοση των αξιωματικών

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η μη έκδοση των αξιωματικών

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος μας. Προσδοκία της Τουρκίας είναι να εκδώσει τους πραξικοπηματίες, τους ανθρώπους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση FETO. Από την Ελλάδα περιμένουμε να μας δώσει όλα τα μέλη της οργάνωσης αυτής» ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του Τούρκου υπουργού Αμύνης, Φικρί Ισίκ μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των έκδοση των 3 από τους 8 κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες. Σημειώνεται ότι για άλλους τρεις το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας εκδικάζεται αύριο και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η διαδικασία και για τους τελευταίους δύο εκζητούμενους.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: "Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Tα δικαστήρια πρέπει να τους συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται στις τρομοκρατικές οργανώσεις".

Σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που δεν εκδοθούν τα μέλη της FETO, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι:  "Είμαστε σε θέση να κινηθούμε χωρίς βιασύνη αλλά με αποφασιστικότητα".

Επίσης, όταν ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους τι έκανε την Ελλάδα να αλλάξει γνώμη, είπε: "Εμείς λέμε ότι σε αυτό το σημείο οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εάν οι χώρες κάνουν διακρίσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα μας βλάψει. Δεν έχει σημασία το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μια τρομοκρατική οργάνωση είναι πάντα μια τρομοκρατική οργάνωση", ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ήδη η είδηση αποτελεί πρώτο θέμα στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως: «Η απόφαση πάρθηκε. Δεν θα επιστρέψουν οι τρεις από τους οχτώ πραξικοπηματίες που ευθύνονται για το πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου. Απάντηση στην απόφαση αυτή δίνει ο υπουργός Άμυνας».

Οι οχτώ πραξικοπηματίες που είναι τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δυο λοχίες έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Και οι οχτώ εξ αρχής θεωρήθηκαν πραξικοπηματίες αφού μόλις πάτησαν στο ελληνικό έδαφος ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ο πιλ΄τος του τουρκικού ελικοπτέρου αρχικά ισχυρίστηκε ότι παρουσιάστηκε βλάβη και εξέπεμψε σήμα για αναγκαστική προσγείωση.

Από τότε η Άγκυρα έχει ζητήσει πολλές φορές την έκδοσή τους προκειμένου να δικαστούν από τουρκικό δικαστήριο. Η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης  έχει δυσαρεστήσει την τουρκική πλευρά η οποία βρίσκεται σε αναμονή ως προς την δικαστική απόφαση και των υπόλοιπων πέντε ατόμων.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Εφετών

«Κρίνετε ανθρώπους όχι πολιτική». «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει». «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες». Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα λόγια των τριών Τούρκων αξιωματικών προς τα μέλη του συμβουλίου Εφετών, το οποίο νωρίτερα σήμερα αποφάσισε ομόφωνα να να πει «όχι» στην εκδοσή τους στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι Έλληνες δικαστές, υιοθετώντας στην σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας αποφάσισαν σήμερα να μην εκδώσουν τους τρεις από τους από τους οχτώ συνολικά Τούρκους αξιωματικούς στην γειτονική χώρα. Έτσι, απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους, ενώ αύριο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναμένεται να αποφανθούν για άλλους τρεις Τούρκους εκζητούμενους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί για τους οποίους κρίθηκε ότι δεν θα εκδωθούν, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η κρίση του δικαστικού συμβουλίου και για τους άλλους δυο εκζητούμενους αξιωματικούς.

Πάντως μετά το σημερινό ομόφωνο όχι των Ελλήνων δικαστών, πολλοί θεωρούν ότι και οι υπόλοιποι πέντε Τούρκοι δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία και ερμηνεύουν τη σημερινή απόφαση του συμβουλίου ως προάγγελο των όσων πρόκειται να αποφασιστούν αύριο. Πάντως, το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε το σκεπτικό της σημερινής απόφασής του.

Στις τοποθετήσεις τους, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί απηύθυναν έκκληση στους Έλληνες δικαστές να μην τους εκδώσουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «κινδυνεύει η ζωή τους» και ότι στην χώρα τους δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη. Οι εκζητούμενοι αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες και αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια.

Μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι «όμηροι». Ακόμη, αναφέρθηκαν σε αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Με αφορμή την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Χρ. Μυλωνόπουλος, εκ των συνηγόρων της υπεράσπισης των 8 Τούρκων αξιωματικών ανέφερε: «Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News