default-image

Επίσκεψη του υπ. Παιδείας στην Κρήτη με φόντο συγχωνεύσεις

Ελλάδα
Επίσκεψη του υπ. Παιδείας στην Κρήτη με φόντο συγχωνεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη ως Υπουργός Παιδείας αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τετάρτη 7 ή την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ο Κώστας Γαβρόγλου. Η ημερομηνία δεν είχε "κλείσει" μέχρι το μεσημέρι, ωστόσο η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της "τουρνέ" που είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ο Υπουργός σ' όλη τη χώρα. Σκοπός της είναι να συναντηθεί με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ και φόντο της "τουρνέ" οι προωθούμενες συγχωνεύσεις ιδρυμάτων!

Υπενθυμίζεται πως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Υπουργός, διαδεχόμενος το Νίκο Φίλη, είχε ζητήσει από πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ να συνεργαστούν μεταξύ τους κατά Περιφέρεια και να οργανώσουν ημερίδες, παρουσία του, προκειμένου να υπάρξουν προτάσεις συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων...

Η ιδέα των συγχωνεύσεων αντιμετωπίζεται θετικά από τα περισσότερα ΤΕΙ, όμως, στα ΑΕΙ υπάρχουν επιφυλάξεις. Τα μέλη ΔΕΠ εμφανίζονται διχασμένα, καθώς κάποια θεωρούν πως "θα πέσει το επίπεδο" και άλλα ότι "θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες" στην έρευνα και τα μεταπτυχιακά.

Ο τόπος της συνάντησης μεταξύ Υπουργού, του προέδρου του ΤΕΙ και των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν έχει οριστεί ακόμα. Σοβαρές πιθανότητες έχει το ΙΤΕ ως "ουδέτερο έδαφος" και ακολουθεί το Ρέθυμνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης στη μέση της διαδρομής που θα πρέπει να κάνουν οι συμμετέχοντες...

Στο μεταξύ, μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πρυτάνεων υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως είναι:

* Η επίσημη απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για τα Μεταπτυχιακά, από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

* Ο εξορθολογισμός των διοικητικών προβλημάτων των ΑΕΙ (Συμβούλια Ιδρυμάτων, συγκρότηση Πρυτανικών Συμβουλίων, εκλογικές διαδικασίες για εκλογές πρυτάνεων, συμμετοχή φοιτητών σε όργανα κ.ά.).

* Ο ενιαίος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

* Η αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ.

* Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News