default-image

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου

Υγεία
Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευεργετικές είναι οι ιδιότητες των ξηρών καρπών, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου, καθώς επίσης κι άλλων χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, αξιολόγησε 29 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, και εστίαζαν στη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια μερίδα ξηρών καρπών (περίπου 20 γραμμάρια), σε ημερήσια βάση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και  πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Ωστόσο, η κατανάλωση ποσότητας πάνω των 20 γραμμαρίων δεν φάνηκε να επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στην υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα οφέλη των ξηρών καρπών -που αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News