Ειδήσεις

Τα σκυλιά θυμούνται!

Τα σκυλιά δεν έχουν τόσο ασθενή μνήμη όσο νομίζουμε, καθώς θυμούνται τι έκαναν τα αφεντικά τους στο πρόσφατο παρελθόν.

 Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό το είδος ανάμνησης είναι γνωστό ως επεισοδιακή μνήμη, η οποία αποτελεί την ικανότητα να κινούμαστε διανοητικά στο παρελθόν, ώστε να θυμηθούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για κάποιο γεγονός, κάτι που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι υπάρχει μόνο στον άνθρωπο και στον πίθηκο.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Biology, αποδεικνύεται ότι και οι σκύλοι φέρουν τη συγκεκριμένη μνημονική ικανότητα. Εχοντας πρώτα μάθει σε 17 σκυλιά να μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά, η ερευνητική ομάδα δίδαξε στα τετράποδα να κάνουν την τελευταία κίνηση που είδαν να κάνει άνθρωπος όταν ακούν το σύνθημα «Καν'το», επιβραβεύοντάς τα στη συνέχεια. Επειτα, τα έμαθαν να κάθονται κάτω και να παρακολουθούν τις διάφορες δραστηριότητες των ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά τους, χωρίς να κουνιούνται καθόλου.

 Οταν ξαφνικά ο εκπαιδευτής τούς φώναζε «Καν' το», τα σκυλιά έκαναν και πάλι την κίνηση που είχαν επαναλάβει προηγουμένως, αυτή τη φορά χωρίς επιβράβευση. «Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται κατ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να μιμηθούν τις πράξεις των αφεντικών τους ακόμη και ύστερα από 24 ώρες», ανέφερε η Φουγκάζα, η οποία πιστεύει ότι η συγκεκριμένη μνήμη μπορεί να υπάρχει και σε άλλα όντα του ζωικού βασιλείου.

Πάντως, η ακαδημαϊκή κοινότητα παραμένει διχασμένη για το ζήτημα της μνήμης των σκύλων, με πολλούς ειδικούς να ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά δεν έχουν επεισοδιακή μνήμη, καθώς δεν έχουν αίσθηση του εαυτού τους. Υπάρχει κι η άλλη μερίδα που ισχυρίζεται ότι οι αποδείξεις για την ύπαρξη επεισοδιακής μνήμης αυξάνονται σημαντικά, κάτι που είναι εύλογο, καθώς τα σκυλιά είναι κοινωνικά όντα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια