default-image

Αισιόδοξος ο Κουρουμπλής για τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ

Αισιόδοξος ο Κουρουμπλής για τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ

Μετά τη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ και μετά από όλα τα προβλήματα που έχουν προκληθεί, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «έχω την έντονη αίσθηση αισιοδοξίας ότι θα λήξει η απεργία».

Σημειώνεται ότι 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ" ΧΙΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το Σάββατο προηγήθηκε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου αποφασίστηκε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργίας από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως στις 6 το πρωί της Τρίτης.

Σχολιάζοντας τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για απαιτήσεις νέων επιβαρύνσεων στους ναυτικούς από τους θεσμούς, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι οι ναυτικοί έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας, που μέχρι το 2005-2006 προέβλεπε επιβάρυνση 1% για τα κατώτερα πληρώματα και 3% για τις ανώτερες βαθμίδες και τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΝΟ

«Μέσα σε λίγα χρόνια και ειδικά από το 2010 και μετά, έφτασε το 10% και 15% αντίστοιχα», όπως υπογράμμισε, καθώς οι θεσμοί αναζητούν χρήματα και πόρους και δεν τους απασχολούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

«Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καμίας μορφής εξομοίωση, όπως ζητείτο, η συζήτηση περιοριζόταν σε πολύ μικρό ποσοστό και η διαπραγμάτευση εξακολουθεί, η βούληση μας είναι να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση και αύξηση», ξεκαθάρισε ο κ.Κουρουμπλής. «Αυτό το γνωρίζει η ΠΝΟ, ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια το κυρίου Τσακαλώτου, του κυρίου Χουλιαράκη και του υπουργείου».

Κατά τον κύριο Κουρουμπλή «Χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης, αν η ΠΝΟ διαπιστώσει κάτι αρνητικό ως τις 18-19 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η αξιολόγηση, τότε να αποφασίσει τι θα κάνει».

"Νησιά των 1.000 κατοίκων που κάνουν ηρωική προσπάθεια για την παραμονή τους εκεί ... θα έπρεπε να έχουν καλύτερη μεταχείριση στο θέμα του ΦΠΑ, όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά της ΕΕ".

Για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής εξάλλου, ο κ.Κουρουμπλής σημείωσε ότι και μόνο παρατηρώντας τη συμπεριφορά των θεσμών γίνεται κατανοητή η λογική που τους διακατέχει.

«Ούτε τα μικρά νησιά δεν θέλουν να εξαιρεθούν ... νησιά των 1.000 κατοίκων που κάνουν ηρωική προσπάθεια για την παραμονή τους εκεί ... θα έπρεπε να έχουν καλύτερη μεταχείριση στο θέμα του ΦΠΑ, όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά της ΕΕ», όπως είπε.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε επαφές με τον ευρωπαϊκό φορέα των περιφερειών, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν νησιωτικές περιοχές (υπάρχουν 23 αμιγώς νησιωτικές περιφέρειες στην ΕΕ, με 4 να είναι ελληνικές - βόρειο και νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια νησιά).

Η πρώτη επόμενη κίνηση θα είναι η συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου με τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης, για την συγκρότηση μίας συντεταγμένης πρότασης, με διαβαθμίσεις στην εξέλιξη της και με ρεαλισμό στην υλοποίηση της.

 Στη συνέχεια, θα προσκληθούν οι περιφερειάρχες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, για να έχει ευρύτερο πλαίσιο η συνεννόηση και η συνεργασία, ώστε τελικά στη Σύνοδο των Εννέα ο Αλέξης Τσίπρας και όλες οι χώρες μαζί να θέσουν ως αίτημα την συγκρότηση ενός ειδικού προγράμματος, για την κυκλική οικονομία, την εδαφική συνοχή , ώστε η «νησιωτικότητα» να πάρει σάρκα και οστά », για την οποία σήμερα γίνονται συζητήσεις «γενικώς και αορίστως» στην ΕΕ.

Πρωτοβουλία του υπουργείου, κατά τον κύριο υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, είναι να διεκδικήσει με συντεταγμένο τρόπο και είναι «καλή συγκυρία η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα, από την 1η Ιανουαρίου του 2017», υπογράμμισε ο κ.Κουρουμπλής, καθώς «το είδαν και αυτοί θετικά».

Μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας υπάρχει ήδη προεργασία για αυτά τα θέματα, σχέση την οποία θα συνεχίσει το υπουργείο, για να ενισχυθεί και ισχυροποιηθεί.

Το ΠΑΜΕ Ηρακλείου στηρίζει την απεργία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την στήριξη και Αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών και την Απεργία τους που συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι απάντηση στην βάρβαρη, φοροληστρική πολιτική της Κυβέρνησης, που από τη μια επιβάλει νέες περικοπές στους μισθούς και αυξάνει τη φορολογία στους ναυτεργάτες που θαλασσοπνίγονται (Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η ανατροπή της φορολόγησης των ναυτεργατών, που αν εφαρμοστεί το αποτέλεσμα θα είναι να φορολογείται μέχρι και το 54% του εισοδήματος τους), ενώ για τους εφοπλιστές, που ξεζουμίζουν και με τα πανάκριβα εισιτήρια τους νησιώτες και όσους χρησιμοποιούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δεν σταματά να δίνει νέες φοροαπαλλαγές (πάνω από 56 συνολικά) και νέα προνόμια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να εκφράσουν πολύμορφα και μαζικά την Αλληλεγγύη τους στον Δίκαιο Αγώνα των ναυτεργατών.

Ο αγώνας τους είναι αγώνας συνολικά της Εργατικής Τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News