Ειδήσεις

Και όμως: Χάσαμε 587 δισ. στα χρόνια των μνημονίων

Κατά 587 δισ. ευρώ μειώθηκε η συνολική περιουσία των Ελλήνων στα 6 χρόνια της ύφεσης, με το μέσο όρο των απωλειών των νοικοκυριών της Ελλάδας να φθάνει τα 67.291 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου (στοιχεία του 2016), που παρουσιάζει η εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά της χώρας είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ. Φυσικά αυτό δεν ήταν ισομερές - όσο μεγαλύτερη περιουσία είχε κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια.

Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.

Ωστόσο μεγαλύτερη σημασία έχει τούτο: Mε βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού της Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ. Η Ελλάδα πριν από 10-12 χρόνια είχε μία από τις μεγαλύτερες μέσες τάξεις της Ευρώπης. Σήμερα, είναι πλέον από τις μικρότερες...

Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45-50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.

Ενώ πάντως εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη 5ετία, το όποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε σχήματα που έχουν τη στήριξη ισχυρών κρατών (π.χ. Κίνα, Γερμανία) ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεωκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.

Τέλος, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse, o παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώθηκε στα 241 τρισ. ευρώ. Το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια 33 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 0,7% του πληθυσμού). Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια