default-image

Eurogroup: Δύσκολο το μενού για την Ελλάδα- όλα στο τραπέζι

Οικονομία
Eurogroup: Δύσκολο το μενού για την Ελλάδα- όλα στο τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιστωτές μας ετοιμάζονται σήμερα να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ξενυχτισμένοι από το εκλογικό θρίλερ, όπως έδειχναν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, αλλά ανακουφισμένοι από την αποφυγή ενός ακόμη ισχυρού σοκ από την πλευρά της Αυστρίας μετά τη νίκη του "πράσινου" Βαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού Νόμπερτ Χόφερ.

 Φυσικά δεν παραβλέπουμε ότι και στην περίπτωση της Αυστρίας, όπως έχει συμβεί κατά... συρροή μετά το Brexit, οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς να εκτιμήσουν την έκβαση μιας εκλογικής αναμέτρησης, κάτι που άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην Ιταλία, το οποίο θα είναι γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ανάβοντας σχεδόν σίγουρα το "πράσινο φως" για τα βραχυπρόθεσμα στη βάση του σχεδίου του ESM, χαράσσοντας έναν "οδικό χάρτη" για τα μεσοπρόθεσμα γεμάτο υποσχέσεις και μεταθέτοντας σε ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβρη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, περιμένοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Δύσκολο παζλ, για γερούς λύτες...

Η Αθήνα εκτιμά ότι έχει επέλθει συμφωνία σε ποσοστό 95%, το οποίο κρίνεται μάλλον υπερβολικό, με δεδομένο ότι κατά ομολογία και "κυβερνητικών κύκλων" παραμένουν ανοικτά το εργασιακό, που αποτελεί το μεγαλύτερο "αγκάθι", το δημοσιονομικό, και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου και η μη ανακοινώσιμη του "Γκρουπ της Ουάσινγκτον" τις προηγούμενες ώρες δε φαίνεται να έλυσαν το "γόρδιο δεσμό", ο οποίος κρύβει τον κίνδυνο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι το θέμα των "εξελίξεων" αυτών - ουσιαστικά των πρόωρων εκλογών για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - αν το ΔΝΤ επιμείνει στο γνωστό πακέτο μέτρων των 4,2 δισ. προκειμένου να συναινέσει στις γερμανικές πιέσεις για παραμονή των πλεονασμάτων στο 3,5% μετά το 2018, άνοιξε από "κυβερνητικές πηγές" την Παρασκευή, για να διαψευστεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα από το Αμπού Ντάμπι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά τα μέτρα του ΔΝΤ. Ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε επίσης ότι «ουδείς συζητά ονομαστική αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων», που αποτελούν τη βάση του σχεδίου του ESM.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, συνεχίζει το ίδιο... βιολί. Χθες, σε συνέντευξή του στη γερμανική "Bild am Sontag", έβγαλε από το... ψυγείο το θέμα του Grexit, παραινώντας την Ελλάδα πως «αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ δεν υπάρχει τρόπος» να παρακαμφθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, «ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους». Ο ίδιος επανέλαβε το γνωστό "τροπάριο" ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η ελάφρυνση του χρέους θα συμβάλουν στο να αποκτήσει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεωλύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει προετοιμάσει το έδαφος για μη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση της ευρωομάδας πριν τις γιορτές. Σημειώνεται ότι, εκτός από το θέμα της Ελλάδας, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να πέσει στο τραπέζι της Ευρωζώνης ένα ακόμα μείζονος σημασίας ζήτημα, το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο έχει επενδύσει τα μέγιστα η ελληνική πλευρά.

Το πρόγραμμα αξίας 1,7 τρισ. ευρώ λήγει το Μάρτιο και η κυρίως η Γερμανία πιέζει για τον πρόωρο τερματισμό του. Το μέλλον του, πάντως, πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη "Wall Street Journal". Θα πρόκειται για μια ακόμα καθοριστικής σημασίας απόφαση, ή μάλλον μια μονομαχία μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αβέβαιη έκβαση.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News