default-image

Παραιτήθηκε ο Ρέντσι - τι "τρέμει" η Ευρώπη

Κόσμος
Παραιτήθηκε ο Ρέντσι - τι "τρέμει" η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κομμένη ανάσα παρακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χρηματαγορές τις εξελίξεις στην Ιταλία και την παραίτηση Ρέντσι υπό το φόβο ότι θα επηρεάσει την ευρωζώνη.

Ο Ματέο Ρέντσι, λίγη ώρα μετά τα exit polls αλλά και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος  που καταγράφουν το μέγεθος της ήττας του, δήλωσε ότι παραιτείται.

Την παραίτησή του ζητούσε σύμφωνα με το newsit.gr και η αντιπολίτευση μετά τα exit poll της Rai που έδιναν  από 40% ως 44% για το ΝΑΙ και από 56% ως 60% για το ΟΧΙ δίνει το Exit Poll .

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο ΡΕΝΤΣΙ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το διάγγελμα Ρέντσι:

"Ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος χάριν στο γεγονός ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το ΟΧΙ κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του "ΟΧΙ". Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες.

Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Στους φίλους του ΝΑΙ που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις, να στείλω μια αγκαλιά, να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν. Δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφων, αλλά όχι αρκετές. Γι αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι το ΝΑΙ. Όποιος μάχεται για μια ιδέα, δεν μπορεί να χάσει. Προσπαθήσατε ενάντια στον λαϊκισμό, χτυπήσατε τις πόρτες των πολιτών, δεν ζητούσατε απλά δίνατε. Να νιώθετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει απογοήτευση, αλλά να νιώθετε περήφανοι.

Το να κάνεις πολιτική ενάντια σε κάποιον είναι εύκολο. Να κάνεις για κάτι, είναι δύσκολο. Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν χάνουμε την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χάρας.

Εγώ προσωπικά έχασα. Έχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ότι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει. Πιστεύω στη Δημοκρατία, γι αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα. Δεν κλείνει τα μάτια. Βίωσα καταπληκτικές στιγμές σ' αυτό το Μέγαρο. Η σημερινή Δημοκρατία βασίζεται σε κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα, να μειώσουμε το κόστος. Δεν μετανιώνουμε. Όταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το ΟΧΙ, καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ.

Γιατί ψήφισαν οι Ιταλοί

Το  δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνταν να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News