default-image

Από το αν. Αιγαίο, στην Κρήτη το σκάφος ανοιχτής θαλάσσης

Κρήτη
Από το αν. Αιγαίο, στην Κρήτη το σκάφος ανοιχτής θαλάσσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το μέτωπο του Ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και το λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκεται από σήμερα το σκάφος ανοικτής θαλάσσης το οποίο έρχεται να θωρακίσει τα θαλάσσια σύνορα του νησιού και να συμβάλει στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Το σκάφος τύπου Abeking, 30 μέτρων, πλωτάρχης Αρβανιτάκης, ολοκλήρωσε τα προηγούμενα 24ωρα την παρουσία του στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συμπληρώνοντας αριθμό ρεκόρ στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο το σκάφος με το 12μελές πλήρωμα του κατάφερε να ανασύρει από τη θάλασσα περισσότερους από 1200 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και πολύ μικρά παιδιά.

Ο φακός της "ΚΡΗΤΗ TV" ξεναγήθηκε από το πλήρωμα στο σκάφος το οποίο ολοκλήρωσε την τελευταία αποστολή του στο Ανατολικό Αιγαίο, η οποία κράτησε 70 ημέρες. Αμέσως μετά έλαβε εντολή αντί να επιστρέψει στον Πειραιά που ήταν η βάση του, να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου και να παραδώσει το σκάφος στο κεντρικό λιμεναρχείο, ώστε να ενταχτεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_4md9gha5/

Το σκάφος αν και έχει συμπληρώσει δεκαετίες επιχειρησιακής δράσης θεωρείται αξιόμαχο και καλοσυντηρημένο. Έχει υπηρεσιακή ταχύτητα 16,5 κόμβους και ακτίνα ενέργειας τα 1000 ναυτικά μίλια. Το πλήρωμα θα παραμείενι στο Ηράκλειο για περίπου μια εβδομάδα ώστε να ολοκληρωθεί η μετεκπαίδευση των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου που θα αναλάβουν αμέσως μετά δράση με περιπολίες τόσο στα Βόρεια όσο και τα νότια παράλια του νησιού.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News