default-image

Έρχεται απεργία και ετοιμάζουν παγκρήτιο ξεσηκωμό

Κρήτη
Έρχεται απεργία και ετοιμάζουν παγκρήτιο ξεσηκωμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενωτικό μήνυμα προς τον εργαζόμενο κόσμο για όσο γίνεται μεγαλύτερη μαζικοποίηση του αγώνα, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης της ερχόμενης Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο, απευθύνουν με ανακοίνωσή τους τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, που προσδίδουν παγκρήτιο χαρακτήρα στο συλλαλητήριο αυτό.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες των σωματείων που υπάγονται είτε στη ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα είτε στο ΠΑΜΕ για να δώσουν βροντερό "παρών" στον ξεσηκωμό του κόσμου, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των δανειστών, που έρχονται να βυθίσουν το λαό μας ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση και τη μιζέρια!

Το παγκρήτιο συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συγκέντρωση των απεργών στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και του προεδρείου της ΓΣΕΕ, για την οργάνωση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 8 Δεκεμβρίου.

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από όλους τους νομούς και η μεταφορά των συμμετεχόντων θα είναι δωρεάν.

Πιο αναλυτικά, στην κοινή τους ανακοίνωση τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης αναφέρουν: «Τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη και στην παγκρήτια συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο ΕΚΗ. Ο αγώνας είναι μονόδρομος και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ενότητα όλων των εργαζομένων είναι προαπαιτούμενη. Για μια ακόμη φορά μήνυμα ενωτικό και αγωνιστικό: Να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος! Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Η απεργία στις 8 Δεκέμβρη 2016 πρέπει να εκπέμψει δυνατό πολιτικό στίγμα και να σηματοδοτήσει τη θέληση όλων μας, των εργαζομένων, των ανέργων, των απολυμένων, των νέων, να απαλλαγούμε από τις πολιτικές λιτότητας και τα αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα, που καταστρέφουν τις ζωές μας και μας οδηγούν στη φτώχια και στο περιθώριο».

«Πανεργατική απάντηση»

«Πανεργατική απάντηση» προετοιμάζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο σε κυβέρνηση και δανειστές, όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «τρέχει να προλάβει να κλείσει τα μέτρα και τις αξιολογήσεις για να πάρει τα συγχαρητήρια από τα "κοράκια" των δανειστών και να ανοίξει το δρόμο για το 4ο μνημόνιο για τη διευθέτηση του χρέους».

Τα άμεσα μέτρα που θέλει να περάσει, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, είναι η διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το λοκ-άουτ και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

«Όλα αυτά περικλείονται με τη γιρλάντα της "ποσοτικής χαλάρωσης", των "ρυθμών ανάπτυξης", της "διευθέτησης του χρέους" και του "φωτός στο τούνελ" και θριαμβολογίες για την επίσκεψη του "γερακιού του πόλεμου" Ομπάμα, για λύση στο ζήτημα του χρέους για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο έχει εντολή να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση... Πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιαστούν στον ύπνο. Πρέπει να δώσουμε άμεση απάντηση με απεργιακό αγώνα την 8η Δεκέμβρη».

Τι μας... ετοιμάζουν

Το ΠΑΜΕ στη συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι κυβέρνηση και ΔΝΤ «εξαπολύουν νέο οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα, απαιτώντας σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους! Ετοιμάζουν για όλους μας:

* Την επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κλαδικών μισθών, του μέσου μισθού.

* Την παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δηλαδή τη δουλειά- "λάστιχο" με μισθούς πείνας.

* Τη γενίκευση του άθλιου "υπο-κατώτερου" μισθού για όλους τους νεοπροσλαμβανομένους.

* Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από 8.600 ευρώ.

* Την απελευθέρωση των απολύσεων και την αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.

* Τη νέα μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

* Νέο συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για άλλη μια φορά θα προχωρήσουν σε χωριστή συγκέντρωση από αυτή που διοργανώνουν τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα, και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Και οι συνταξιούχοι στους δρόμους

Στις 29 του μήνα πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η σύσκεψη όλων των συνταξιουχικών σωματείων της Κρήτης, με σκοπό την προετοιμασία και την οργάνωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στο επόμενο διάστημα στην απεργία στις 8 του μήνα και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκεμβρίου.

Τα αιτήματα των συνταξιούχων έχουν ως εξής:

- Κατάργηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

- Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Κάλυψη όλων των απωλειών.

- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

Οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στα Προπύλαια στην Αθήνα, καθώς και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News