default-image

Χιόνια στο Οροπέδιο, ήρθαν τα ευχάριστα για τους κατοίκους

Κρήτη
Χιόνια στο Οροπέδιο, ήρθαν τα ευχάριστα για τους κατοίκους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα λευκά ντύθηκε το Οροπέδιο Λασιθίου όπου τα τελευταία 24ωρα έχει μπει και εκείνο σε κλοιό κακοκαιρίας όπως και οι περισσότεροι ορεινοί δήμοι της Κρήτης.

Χιόνια έπεσαν και στον κάμπο του Οροπεδίου  χωρίς όμως να το στρώσει, ενώ οι περιοχές που έχουν καλυφθεί με χιόνι είναι σε υψόμετρο πάνω από 1050 μέτρα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης αναφορικά με τα ζώα τους , έχοντας  προμηθευτεί τα απαραίτητα εφόδια.

Το κρύο είναι τσουχτερό με θερμοκρασίες να φλερτάρουν το μηδέν ενώ σύμφωνα και με τον δήμαρχο κ. Στεφανάκη το βράδυ της Τετάρτης ο υδράργυρος είχε καρφωθεί στο μηδέν.

Για μία ακόμη φορά οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα , ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σιγανός υπέγραψε και τη σχετική απόφαση για τις αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν σε περίπτωση που ενσκήψουν προβλήματα.

 Στα θετικά νέα  πάντως συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι ορεινοί δήμοι Ανωγείων, Βιάννου ,Οροπεδίου Λασιθίου,  Αμαρίου Αγίου βασιλείου ,Σφακίων και Καντάνου-Σελίνου ,  από την Δ κατηγορία επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκαν στην Γ , πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που πληρούν τις προυποθέσεις,  θα επωφεληθούν  ένα χρηματικό ποσό επιπλέον για την θέρμανση τους που ανεβαίνει από τα 130 ευρώ στα 250 ευρώ περίπου.

"Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη  και μία εν μέρει δικαίωση των προσπαθειών της δημοτικής αρχής.  Το είχαμε ζητήσει και το είχαμε τεκμηριώσει ως δήμος παρουσιάζοντας αναλυτικές καταστάσεις προηγούμενων ετών στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ενταχθούμε στην πρώτη ζώνη  για το επίδομα θέρμανσης . Είμαστε σε αναμονή προκειμένου το υπουργείο για την επόμενη περίοδο πλέον να δικαιώσει τους κατοίκους των ορεινών Δήμων να λαμβάνουν το επίδομα της Α κατηγορίας," αναφέρει στο neakriti.gr ο κ. Γιάννης Στεφανάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης  εμφανίστηκε και εκείνος  θετικός αλλά και επιφυλακτικός όπως το συνάδελφο του : "Είναι ένα θετικό βήμα η αλλαγή της κατηγορίας από τη Δ στη Γ ζώνη για ορεινούς δήμους της Κρήτης . Θεωρούμε ότι θα πρέπει και η πολιτεία να μας κατατάξει όπως και οι υπόλοιποί δήμοι στην Α κατηγορία που σημαίνει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσής."

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου και του και του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης  έθεσε το θέμα του επιδόματος  θέρμανσης των ορεινών Δήμων της Κρήτης που παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τις μεγάλες ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης εντάσσονται στην ίδια χαμηλή κατηγορία με το υπόλοιπο νησί, με ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και Ανωγείων.

Έθεσε επίσης το θέμα της παραχώρησης των Ειρηνοδικείων  Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδων καθώς και του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ για τις ανάγκες της ΑΣΤΕΚ.

Η Υφυπουργός διαβεβαίωσε  τον κ. Θραψανιώτη για την άμεση μεταβολή της  κλιματικής ζώνης του Δήμου Οροπεδίου από Δ σε Γ έτσι ώστε να χορηγηθεί αυξημένο το επίδομα θέρμανσης στους κάτοικους της περιοχής.

ΘΕΜΑ: Η επιστολή του δημάρχου Οροπεδίου για το Επίδομα θέρμανσης προς το υπουργείο Οικονομικών

«Αξιότιμε Υπουργέ,

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είναι ο κατεξοχήν ορεινός Δήμος της Κρήτης με υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 έως 2.148 μέτρα. Παρ' όλα αυτά συγκαταλέγεται στην τέταρτη (τελευταία) κατηγορία για το επίδομα θέρμανσης λόγω του βρίσκεται γεωγραφικά στην περιφέρεια Κρήτης. Έτσι αντιμετωπίζεται ως πεδινή - παραθαλάσσια περιοχή, χωρίς να εξετάζονται τα ιδιαίτερα ορεινά χαρακτηριστικά του.

Επειδή η χρόνια αδικία σε βάρος των κατοίκων του ορεινού μας Δήμου αλλά και άλλων ορεινών Δήμων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ιδιαίτερα λόγω των έντονων οικονομικών δυσχερειών της εποχής μας, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση στο επίδομα θέρμανσης των ορεινών Δήμων με βάση την κοινή λογική ώστε να ενταχθούμε στην πρώτη κατηγορία του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης ζητούμε να εντάσσονται στο επίδομα και οι υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλίζονται πόροι (για τα σχολεία κλπ).

Σχετικά με την τεκμηρίωση της πάγιας απαίτησής μας, σας  αποστέλλουμε πίνακες με τις ακριβείς ενδείξεις θερμοκρασίας από τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται εγκατεστημένος στο δημαρχείο του Δήμου στο Τζερμιάδων Λασιθίου.

Στο ανωτέρω γράφημα αναλύονται οι μέσες τιμές θερμοκρασιών ανά μήνα, όπου διαπιστώνεται ότι για 4 μήνες έχουμε θερμοκρασίες οι οποίες βρίσκονται, κατά πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 °C.

Στον πίνακα δεξιά, αποτυπώνονται οι μέσες τιμές θερμοκρασίας ανά έτος, όπως προέκυψαν από την επεξεργασία των αναλύσεων από το 2007 έως και το 2015.

Όπως θα διαπιστώσετε ο καταγεγραμμένος ετήσιος μέσος όρος θερμοκρασίας για το οροπέδιο Λασιθίου τα τελευταία εννέα χρόνια είναι μόλις 13,2 °C.

Τεκμηριώνουμε λοιπόν την θέση ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο οροπέδιο Λασιθίου, επιτάσσουν την επιδότηση θέρμανσης στην υψηλότερη κατηγορία (Α' Ζώνη), τόσο για το σύνολο των νοικοκυριών του Δήμου όσο και για τις υπηρεσίες του (Σχολεία κλπ).

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News