default-image

Ριπές ανέμου για...ρεκόρ "ράβδισαν" τις ελιές στην Κρήτη

Κρήτη
Ριπές ανέμου για...ρεκόρ "ράβδισαν" τις ελιές στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει να παραμένει στο μάτι του κυκλώνα η Κρήτη αφού δυνατοί βοριάδες και καταιγίδες έπληξαν το νησί και συνεχίζουν να καταγράφονται και σήμερα. Μάλιστα πρόκειται για ταχύτητα ανέμων για… ρεκόρ με αποτέλεσμα οι άερηδες να "ραβδίσουν" τις ελιές και οι αγρότες να αγωνιούν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των επιστημόνων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΟΥ

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σημειώθηκαν σε:

Παξιμάδα Καρύστου (138 χλμ/ώρα)

Πεντέλη (113 χλμ/ώρα)

Ασκύφου Χανίων (111 χλμ/ώρα)

ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ

Τα μεγαλύτερα ύψη υετού (βροχή -χιόνι) καταγράφηκαν

Ασκύφου Χανίων (112.4 χιλιοστά)

Τζερμιάδων Λασιθίου (89.2 χιλιοστά),

Χανιά (83.8 χιλιοστά),

Ηράκλειο (83.8 χιλιοστά),

 Κνωσσό (77 χιλιοστά)

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΞΕΔΙΨΑΣΕ Η ΓΗ ΑΛΛΆ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ

"Ράβδισε" τις ελιές

Όπως τόνισε ο Μύρων Χιλετζάκης αντιπρόεδρος της ομάδας Αμεπλουργών Κρήτης και της ΕΑΣΗ μιλώντας στο neakriti.gr «υπάρχουν ζημιές από το χαλάζι σε ελιές που δεν είχαν ραβδιστεί. Με το χαλάζι λοιπόν «ραβδίστηκαν». Οι αγρότες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πάνε στα χωράφια τους λόγω των βροχών και της λάσπης . Όταν μπορέσουν να πάνε θα δούμε και το μέγεθος της καταστροφής. Ζημιές εντοπίζονται κυρίως στις Αρχάνες και το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου. Είπαμε να βρέξει αλλά μας «έπνιξε» η βροχή!".

Η ομάδα αμπελουργών έχει συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο καθώς ζήτησε να ενημερωθεί για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί  σε σχέση με τις ζημιές και πότε θα γίνει καταγραφή από τον ανταποκριτή.  

Σύμφωνα με τον κ.Ντισπυράκη πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου "στα θερμοκήπια δεν καταγραφεί ζημιές. Σίγουρα όμως οι ισχυροί άνεμοι έριξαν πολλές ελιές γιατί φυσούσαν με ένταση πάνω από 8 μποφόρ"..

Κακοκαιρία και σήμερα

Kαι για την Πέμπτη 1/12 υπάρχει πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη. Στο νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι  πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Κι ενώ μετά την ισχυρή βροχόπτωση ανησυχία υπήρχε για το Γιόφυρο και το Δρακουλιάρη, ο φόβος έχει καταλαγιάσει. Παρά το γεγονός ότι το ύψος στάθμης του Γιόφυρου είχε ανέβει επικίνδυνα, σήμερα πλέον βρίσκεται σε φυσιολογικό επίπεδο . Ωστόσο οι υπηρεσίες σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ.Λεονταράκη συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Αναχώρησαν τα πλοία

Τα πλοία αναχώρησαν στις 3 τα ξημερώματα από το λιμάνι του Ηρακλείου και το απόγευμα θα υπάρξει νέο δελτίο καιρού .

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News