default-image

Ο Δεκέμβριος του χειμώνα

Κόσμος
Ο Δεκέμβριος του χειμώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του χρόνου έφτασε και μαζί του ημερολογιακά ο χειμώνας και βεβαίως τα Χριστούγεννα.

Αν και 12ος στη σειρά σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το όνομά του ανακαλεί την αρχαία... κατάταξη ως δέκατος (decem στα Λατινικά), καθώς είχε αυτή τη θέση στο δεκάμηνο Ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παραλίγο να ονομαστεί... Αμαζόνιος από τον αυτοκράτορα Κόμοδο, προς τιμήν της συζύγου του Βρουτίας, η οποία ήταν τόσο όμορφη, σαν... Αμαζόνα.

Σημειώνεται ότι η Βρουτία Κρισπίνα εξορίστηκε και εκτελέστηκε και τη θέση της πήρε η ερωμένη του Μάρτσια, η οποία συνωμότησε για τη δολοφονία του μαζί με τον οικονόμο του Εκλεκτό στις 31 Δεκεμβρίου 192 μ.Χ.

Τελικά ο Δεκέμβριος διατήρησε το αρχαίο του όνομα, παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στη 12η θέση μετά την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο.

Τα γεγονότα

Ο φετινός Δεκέμβριος δε φέρνει φυσικά μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά πολλά και σημαντικά γεγονότα που μας αφορούν άμεσα και έμμεσα. Πρώτα απ' όλα, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, το οποίο και θα ασχοληθεί εκτενώς με το ελληνικό ζήτημα, καθώς και το ιταλικό, με αφορμή τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και τις συνέπειες από το δημοψήφισμα της προηγούμενης μέρας για τις συνταγματικές αλλαγές.

Ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι απορριπτικό, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια η Ιταλία θα οδηγηθεί σε νέα πολιτική κρίση. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποχωρήσει από την αρχική θέση του και δεν παραιτηθεί αν υπερισχύσει το «όχι».

Την ίδια μέρα με το ιταλικό δημοψήφισμα, την ερχόμενη Κυριακή, οι Αυστριακοί εκλέγουν ξανά πρόεδρο, μετά την ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών λόγω των επιστολικών ψήφων. Μια αναμέτρηση εξίσου κρίσιμη, την οποία παρακολουθεί με αγωνία ολόκληρη η Ευρώπη.

Στις 14-15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 27 πλέον χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς το ελληνικό ζήτημα, το θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη Γηραιά και φυσικά την αλλαγή σελίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτημα που θα βρεθεί στο τραπέζι και των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αν και η σχετική συζήτηση θα είναι μάλλον μακριά από τις κάμερες, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφραστεί πολλές φορές αρνητικά για την ύπαρξη της Συμμαχίας, δείχνοντας την προτίμησή του σε μια Ευρώπη που θα διαχειρίζεται μόνη της τα του οίκου της.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο νεοεκλεγμένος Ντόναλντ Τραμπ θα κλείσει την ατζέντα της κυβέρνησής του, καθώς στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Χειμερινό ηλιοστάσιο

Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα, εποχή που σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο φέτος για την Ελλάδα είναι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 12:44.

Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του χρόνου, γεγονός που φυσικά δεν περνούσε απαρατήρητο από τους αρχαίους πολιτισμούς.

Καθώς μετά το ηλιοστάσιο οι μέρες αρχίζουν σιγά-σιγά να μεγαλώνουν, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δώσουν δύναμη στον Ήλιο να αντέξει και να νικήσει το σκοτάδι της νύχτας με μεγάλες γιορτές, τις οποίες σηματοδοτούσε το άναμμα μεγάλων πυρών.

Ο απόηχος αυτών των παραδόσεων βρίσκεται στον καθορισμό των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου, ώστε η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού να επισκιάσει τις αρχαίες μεγάλες γιορτές.

Έτσι ο κόσμος θα συνέχιζε να γιορτάζει - όπως έκανε εδώ και αιώνες - το ηλιοστάσιο, μόνο που το αντικείμενο αυτής της γιορτής θα ήταν διαφορετικό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ότι σε αυτό το γεγονός οφείλεται η λάμψη που έχουν τα Χριστούγεννα - κυριολεκτικά - με τα φώτα και τις περίτεχνες διακοσμήσεις, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο να δίνουν τη μάχη τους απέναντι στη σκληρή εποχή με τις μεγάλες σε διάρκεια νύχτες.

Εκτός όμως από τα Χριστούγεννα, ο Δεκέμβριος έχει πολλές γιορτές στο... βιογραφικό του. Από τις πιο διάσημες είναι φυσικά τα Νικολοβάρβαρα, τα οποία περιλαμβάνουν τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας στις4 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σάββα στις 5 Δεκεμβρίου και του Αγίου Νικολάου στις 6 του μήνα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δεκέμβριος ξεκινάει πάντα την ίδια ημέρα της εβδομάδας με το Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News