default-image

Νέα δεδομένα για την Κρήτη με τη συνεργασία Σάλλα–Παγκρήτιας

Κρήτη
Νέα δεδομένα για την Κρήτη με τη συνεργασία Σάλλα–Παγκρήτιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει πρακτικά για το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, τα μέλη της αλλά και την κρητική οικονομία η προωθούμενη συνεργασία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με τον Ηρακλειώτη Μιχάλη Σάλλα, που μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής αποκτώντας μερίδιο 15% της τράπεζας;

Το κουβάρι γύρω από τη συμφωνία που έχει προκαλέσει πανελλαδικά αίσθηση, τη σημασία και την πολύπλευρή επίδρασή της, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, ξετύλιξε χθες, φιλοξενούμενος στο Ράδιο 9,84 από τον Γιώργο Σαχίνη, αλλά και στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" με τους Μάνο Δασκαλάκη και Νικολέτα Σφακιανάκη, ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Νίκος Μυρτάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυρτάκης, φιλοξενούμενος στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, η συμφωνία για την είσοδο του Μιχάλη Σάλλα ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, με ποσοστό άνω του 15%, φέρνει νέα δεδομένα... Με ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης και με ενδιαφέρον που ήδη ξεπερνά τα ελληνικά όρια.

Μάλιστα ο κ. Μυρτάκης αποκάλυψε ότι, βάσει του καταστατικού της τράπεζας, με το ποσοστό που θα αποκτήσει προσεχώς, όταν εγκριθεί από τις εποπτικές Αρχές η συμφωνία, ο Μιχάλης Σάλλας θα έχει λόγο σε τρία μέλη του Δ.Σ., αλλά και το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΙΣΧΥΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ

«Πρακτικά, ο έχων ρόλο στρατηγικού επενδυτή ορίζει τρία άτομα μέσα στο Δ.Σ. από τα 9 που έχει σήμερα η Παγκρήτια Τράπεζα, τα οποία τρία άτομα σε πρώτη φάση θα πάνε προσθετικά στα υφιστάμενα άτομα. Ένα εξ αυτών θα είναι κάτι σαν διευθύνων σύμβουλος, θα είναι από τα δύο άτομα που βάσει νόμου έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της τράπεζας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ

Ο στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή, θα έχει δικό του το ένα από τα άτομα που θα διευθύνουν τη λειτουργία της Παγκρήτιας», εξήγησε ο κ. Μυρτάκης και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία ταυτίζεται με το συνεταιριστικό τραπεζικό μοντέλο. Αυτό έχει μεγάλη αξία, γιατί μια περιφερειακή τράπεζα, η οποία συμμετέχει ενεργά στην οικονομία της Κρήτης, αποκτά τη δυνατότητα για περισσότερα πράγματα».

Διεθνές ενδιαφέρον

Η χθεσινή ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Μιχάλη Σάλλα, ως γνωστόν, προκάλεσε αίσθηση πανελλαδικά και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων αλλά και συζητήσεων.

Η είδηση μάλιστα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας, δεν άργησε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Όπως αποκάλυψε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έδειξε ήδη ενδιαφέρον για τη συνεργασία αυτή, καλώντας τους συνεργαζόμενους πλέον να μεταβούν για επαφές στο Λουξεμβούργο.

«Από μόνο του το θέμα έχει μια πανελλαδική, και όχι μόνο, διάσταση. Να σας πω ότι και από το εξωτερικό, από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, δεχτήκαμε τηλεφωνήματα για να τους ενημερώσουμε. Έκπληξη και αισιοδοξία ήταν τα μηνύματα που είχαμε», επισήμανε ο κ. Μυρτάκης.

«Θωράκιση»

Πώς όμως προέκυψε η ηχηρή συμφωνία και τι σημαίνει πρακτικά για την επόμενη ημέρα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας η είσοδος του κ. Σάλλα ως στρατηγικού επενδυτή;

Ο Νίκος Μυρτάκης έκανε λόγο για «θωράκιση της τράπεζας για το μέλλον», ενώ είπε ότι στις διαπραγματεύσεις η καταγωγή από το Ηράκλειο αλλά και η δυναμική της τράπεζας και της κρητικής οικονομίας έπαιξαν το δικό τους ρόλο για την επιλογή του Μιχάλη Σάλλα να επενδύσει σε αυτήν.

«Η συνεργασία αυτή με το στρατηγικό επενδυτή θωρακίζει την Παγκρήτια. Εξασφαλίζει αναγκαία κεφάλαια που χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για όσους ζούμε την καθημερινή αγωνία της διαρκούς εξασφάλισης κεφαλαίων, που σου επιτρέπουν να λειτουργήσεις ως πιστωτικό ίδρυμα. Βγαίνει ένας βραχνάς από μας. Κι αυτός ο βραχνάς, σύμφωνα με το στρατηγικό επενδυτή, δε θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θα ισχύει και για το μέλλον.

»Ό,τι χρειαστεί τα επόμενα χρόνια θα εισφέρεται από τον επενδυτή, σύμφωνα με το σκληρό εποπτικό πλαίσιο που υπάρχει.

»Μιλάμε για μια δυνατή κεφαλαιακή βάση, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, χάρη στην οποία θα μας επιτρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω των σχετικών αδειών, να αναπτυχθούμε ως Παγκρήτια περαιτέρω», ανέφερε ο κ. Μυρτάκης και πρόσθεσε:

«Η συνεργασία με τον κ. Σάλλα αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την τράπεζά μας. Η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, λαμβάνει υπόψη τα αναλυτικά, οικονομικά στοιχεία και δεδομένα. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με το στρατηγικό επενδυτή είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης όλων των στοιχείων, οργανωτικών, οικονομικών και κεφαλαιακών, της Παγκρήτιας. Όλου του πλαισίου. Η εξέλιξη λοιπόν από μόνη της καταδεικνύει μια νοικοκυρεμένη τράπεζα, με σταθερούς δείκτες.

»Έχουμε λοιπόν από τη μια ένα νοικοκυρεμένο πιστωτικό ίδρυμα και από την άλλη έναν στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος είναι από τον τόπο μας. Είναι Κρητικός, είναι Ηρακλειώτης.

»Είναι ο πρωτεργάτης του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος. Και έρχεται και βάζει χρήματα σε ένα πιστωτικό μοντέλο που ο ίδιος το θεωρεί το εναλλακτικό τραπεζικό μοντέλο της περιφερειακής οικονομίας. Έχουμε δηλαδή μια σύζευξη αντιλήψεων με κατεύθυνση την ανάπτυξη της κρητικής οικονομίας».

Δείχνει το δρόμο...

Η κεφαλαιακή θωράκιση το πρώτο βήμα

Ο κ. Μυρτάκης ανέφερε πως η κεφαλαιακή θωράκιση της Παγκρήτιας είναι το πρώτο βήμα, αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον. Όπως τόνισε, οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορεί να είναι ένα νέο τραπεζικό μοντέλο, έξω από τη λογική των συστημικών και απόλυτα ελεγχόμενων από ξένα κεφάλαια.

«Οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουνε ουδέποτε ενισχυθεί με κεφάλαια είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε από αλλού. Έχουν μια σχετική ελευθεριότητα σε σχέση με τις κινήσεις τους. Ελέγχονται σκληρά, αλλά δε λογοδοτούν ως προς το λεγόμενο business plan τους, ως προς την ανάπτυξή τους, ως προς τις επιλογές τους σε σχέση με την τοπική οικονομία. Είναι λοιπόν ένα μοντέλο που μπορεί να ζυμωθεί ακόμα και να διαμορφωθεί σε παράγοντα στήριξης της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι στο νομό Ηρακλείου η Παγκρήτια έχει ένα ποσοστό 23% της τραπεζικής αγοράς και στην Κρήτη γύρω στο 13%. Βλέπουμε ότι ο συνεταιριστικός τομέας αποτελεί τη βάση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Η συνεργασία λοιπόν αυτή θα έχει επίδραση στην τράπεζα, στους εργαζόμενους, στα μέλη της Παγκρήτιας, αλλά ευρύτερα στην τοπική οικονομία και αγορά της Κρήτης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και επισήμανε ακόμα: «Αν εξαιρέσει κανείς τις δύο μεγάλες συνεταιριστικές, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Χανίων, οι υπόλοιπες είναι μικρά μεγέθη. Υπάρχει περιθώριο συγχωνεύσεων, διότι οι απαιτήσεις που έχουν πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος και γενικά οι εποπτικές Αρχές είναι πολύ μεγάλες.

Οι προβλέψεις για το μέλλον απαιτούν κάποιες κινήσεις. Υπάρχει μια δυναμική, που πιστεύω θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Η βούληση η δική μας, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να ενισχυθεί το συνεταιριστικό μοντέλο ως εναλλακτικός πυλώνας του χρηματοοικονομικού συστήματος».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News