default-image

Χριστιανικός ναός στη Ν.Υόρκη στη θέση των Δίδυμων Πύργων

Κόσμος
Χριστιανικός ναός στη Ν.Υόρκη στη θέση των Δίδυμων Πύργων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν θέλετε ένα υπέρτατο παράδειγμα της κοινής μας σκέψης και της αποφασιστικότητάς μας, δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά. Αρκεί να στρέψετε το βλέμμα στη Νέα Υόρκη, στο Ground Zero, εκεί όπου υπήρχαν οι Δίδυμοι Πύργοι, εκεί όπου ανοικοδομείται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο από ερείπια».

Μπορεί στο κοινό του ιδρύματος Νιάρχου να μη σήμαινε πολλά, αλλά η αναφορά αυτή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, έκανε την ελληνική κοινότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να ριγήσει.

Η ανοικοδόμηση του ορθόδοξου ναού στο Σημείο Μηδέν σημαίνει πολύ περισσότερα από την ανέγερση ενός τόπου λατρείας, σημαίνει την ισχυροποίηση των δεσμών και με τις δύο πατρίδες.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι που στεκόταν στο ίδιο σημείο από το 1916, είχε γίνει στάχτη κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας που καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Δείτε το εκκλησάκι όπως θα είναι όταν ολοκληρωθούν τα έργα:

Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοικοδόμηση του ναού, την οποία η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σαντιάγο Καλατράβα παίρνει σάρκα και οστά στο ανατολικό άκρο του νέου Λίμπερτι Παρκ, στο υψηλότερο σημείο του πάρκου ακριβώς δίπλα από το μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και το μνημείο που δημιουργήθηκε πάνω στα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων.

Όπως περιγράφει ο «Εθνικός Κήρυκας», τα σκαλιά ξεκινούν από την οδό Λίμπερτι, έχουν ημικυκλικό χαρακτήρα και σου παρέχουν τη δυνατότητα να δεις την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ναού και καταλήγουν στο προαύλιο του ναού, το οποίο βρίσκεται στη δυτική του πλευρά.

Στη δυτική πλευρά του προαυλίου έχουν δημιουργηθεί ήδη οι ανισόπεδοι ανθόκηποι, τα παγκάκια και ο διάδρομοι, οι οποίοι καταλήγουν στον αεροδιάδρομο που συνδέει τον χώρο όπου ανεγείρεται ο ναός με τους ουρανοξύστες του Παγκοσμίου Χρηματιστηριακού Κέντρου.

Θεμελιώθηκε το 2014

Το έργο θεμελιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014, ενώ προχθές τοποθετήθηκε ο σταυρός στον τρούλο, δίνοντας στον ναό την τελική του μορφή στην εξωτερική του πλευρά.

Στη συγκινητική τελετή που οργανώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο προαύλιο του ναού παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, αρχιτέκτονες του γραφείου του Καλατράβα, εκπρόσωποι των κατασκευαστριών εταιρειών κ.ά. Τα «θυρανοίξια» θα γίνουν το 2018.

Δείτε την τελετή θεμελίωσης:

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News