default-image

Στην τελική ευθεία οι βυθομετρήσεις

Κρήτη
Στην τελική ευθεία οι βυθομετρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί στην περίπτωση του ΒΟΑΚ να μην έχουμε και τόσο φυσιολογική εξέλιξη της προετοιμασίας του έργου, μιας και εξαγγέλθηκε διαγωνισμός για το 2017 χωρίς να έχει καν προκηρυχθεί η στρατηγική μελέτη, σε ένα άλλο σημαντικό πρότζεκτ υποδομής για την Κρήτη, όμως, η προετοιμασία προχωρά μεθοδικά, γρήγορα και όπως ακριβώς πρέπει.

Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Το εγχείρημα αποτελεί βασική πλέον προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ και "τρέχουν" ήδη ραγδαία οι εξελίξεις στο κομβικό κομμάτι των βυθομετρήσεων.

Οι βυθομετρήσεις, τις οποίες διεκδικούν να αναλάβουν, έχοντας καταθέσει προσφορές στο σχετικό διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, τρεις διαγωνιζόμενοι, αποτελούν κάτι ανάλογο με τη στρατηγική μελέτη του ΒΟΑΚ. Είναι εκείνες που θα δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ένα σωρό καίρια ερωτήματα σε σχέση με το πολυσυζητημένο υποθαλάσσιο καλώδιο: Αν το καλώδιο είναι εφικτό να ποντιστεί...

Πόσο δύσκολο και τεχνικά απαιτητικό θα είναι το εγχείρημα της πόντισης ενός υποβρύχιου καλωδίου μεταφοράς ρεύματος από τα Χανιά στην Πελοπόννησο και τούμπαλιν... Από ποια σημεία είναι προτιμότερο τεχνικά να περνά το καλώδιο... Και ποια τα πιθανά προβλήματα ή απρόοπτα τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν, ακόμα και σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.

Απαντήσεις λοιπόν σε όλα αυτά θα δώσουν οι βυθομετρήσεις, τις οποίες διεκδικούν τρεις υποψήφιοι ανάδοχοι.

Οι τρεις προσφορές

Ειδικότερα, σύμφωνα με το news.247.gr, στο διαγωνισμό για την αναγνωριστική ωκεανογραφική-βυθομετρική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή από τον κόλπο Νεάπολης της νότιας Πελοποννήσου μέχρι τον κόλπο Κισσάμου της δυτικής Κρήτης, προκειμένου να εγκατασταθεί το υποβρύχιο καλώδιο των 150 kV, προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές τρεις υποψήφιοι:

- Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Θαλάσσιας Γεωλογίας).

- Το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με ιδιώτη partner.

- Η εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία "Ακτή".

Προς το παρόν έχουν γίνει αποδεκτές οι δύο προσφορές. Η προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ελλείψεις, τις οποίες έχει κληθεί να καλύψει εντός πέντε ημερών.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για να επιλεγεί ο ανάδοχος, ο οποίος οφείλει να παραδώσει τη μελέτη σε διάστημα 105 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ακολούθως, η τεχνική έκθεση της έρευνας θα ενσωματωθεί στη διακήρυξη του έργου της διασύνδεσης νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης, με σκοπό την παροχή ενδεικτικών πληροφοριών στους υποψήφιους προσφέροντες για την προ την εγκατάσταση τελική έρευνα και μελέτη που θα απαιτηθεί για τον τελικό σχεδιασμό, την ασφαλή πόντιση και τη δυνατότητα ταφής των καλωδίων για προστασία από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Οι μελέτες βυθού θεωρούνται κομβικής σημασίας και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί γύρω από το εφικτό των διασυνδέσεων, τις προτιμητέες οδεύσεις, αλλά και τα πιθανά προβλήματα (μεγάλα βάθη, ρήγματα, περιοχές πιθανές για σεισμούς κ.λπ.).

Θυμίζουμε ότι η διακήρυξη αφορά στην εκπόνηση του έργου προμελέτης γραφείου και αναγνωριστικής ωκεανογραφικής-βυθομετρικής έρευνας από τον κόλπο Νεάπολης της νότιας Πελοποννήσου μέχρι τον κόλπο Κισσάμου της δυτικής Κρήτης, προκειμένου να εγκατασταθεί το υποβρύχιο καλώδιο των 150 kV. Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, είναι στις 400 χιλιάδες ευρώ. O ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τη μελέτη σε διάστημα 105 ημερών από τότε που θα υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ η σύμβαση.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το αντικείμενο του διαγωνισμού

Σκοπός της έρευνας είναι, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης:

1. Η συλλογή στοιχείων από αρμόδιους φορείς, σχετική βιβλιογραφία και άλλες πηγές, που αφορούν στη θαλάσσια δραστηριότητα της περιοχής (αλιευτικές δραστηριότητες, θαλάσσιες εργασίες, αγκυροβόλια κ.λπ.), καθώς και βυθομετρικά, γεωλογικά και ωκεανογραφικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας.

2. Η εκπόνηση έρευνας γραφείου (desktop study) με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν.

3. Η πραγματοποίηση θαλάσσιας αναγνωριστικής βυθομετρικής έρευνας με χρήση πολυδεσμικού βυθομέτρου [Multi-Beam Echo-Sounder (MBES)], στις σκιαγραφημένες ζώνες του συνημμένου χάρτη της περιοχής.

4. Η υποβρύχια φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση, καθώς και δοκιμές διείσδυσης σιδερένιας ράβδου για τα τμήματα των παραπάνω ζωνών με βάθη θαλάσσης από μηδέν έως 30 μέτρα.

5. Η πραγματοποίηση έρευνας της κατακόρυφης υποδομής του πυθμένα για την περιοχή βάθους θαλάσσης 0 έως 50 μέτρων, με χρήση σεισμικού τομογράφου (Sub Bottom Profiler - SBP).

6. Η σύνταξη της αντίστοιχης τεχνικής έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν (βέλτιστη διαδρομή κ.λπ.).

Η τεχνική έκθεση της έρευνας θα ενσωματωθεί στη διακήρυξη του έργου της διασύνδεσης νότιας Πελοποννήσου-Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News