default-image

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Κρήτη

Κρήτη
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Κρήτη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδα, υποστήριξαν επιστήμονες σε σχετική ημερίδα στο Ηράκλειο.

Το μεγάλο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό αφύπνισε τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Ελληνική πολιτεία η οποία θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι, το οποίο πρόσφατα πιστοποιήθηκε από την Ουνέσκο.

Όμως ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη χώρα μας και για την Κρήτη;

Υπάρχει ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων;

Απαντήσεις στα επίμαχα ερωτήματα έδωσε ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας στο Ηράκλειο.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης τσουνάμι, καθώς και στο ύψος των κυμάτων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 8 μέτρα στο νησί μας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ημερίδα έγινε και για τα ενεργά ρήγματα στο νησί αλλά και στους πιθανούς κινδύνους στο δομημένο περιβάλλον.

Ακόμα και οι κίνδυνοι για πλημμύρα σε περιοχές της Κρήτης που θεωρούνται επικίνδυνες, καταγράφονται στο πλαίσιο μελέτης, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο ρέματα στο νησί, με τη σχετική μελέτη να ολοκληρώνεται το 2017.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του δήμου Ηρακλείου, βρίσκεται σε ετοιμότητα δήλωσε ο Μαρίνος Παττακός.

Η ανάγκη διενέργειας περισσότερων επιχειρησιακών ασκήσεων στο νησί, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, τονίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα η διαχείριση φυσικών κινδύνων στην Κρήτη.

Ωστόσο, ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κρήτη, 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κρήτης, κοντά στη Γαύδο.

Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News