default-image

Φεύγουν την Τετάρτη οι μετανάστες της Ιεράπετρας

Κρήτη
Φεύγουν την Τετάρτη οι μετανάστες της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβλήθηκε για το απόγευμα της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου, η αναχώρηση των σαράντα ένα παρανόμως εισελθόντων μεταναστών Πακιστανικής υπηκοότητας, οι οποίοι επρόκειτο να αναχωρήσουν το απόγευμα της Τρίτης, ενώ στο μεταξύ προφυλακίστηκε στη Νεάπολη, ο 37χρονος Τούρκος δουλέμπορος.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου έχει τακτοποιήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε η μεταφορά τους,στο Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, να γίνει το απόγευμα της Τετάρτης. Από το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, το πιθανότερο είναι ότι, θα μεταφερθούν στο Κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών Κορίνθου, μέχρι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος της επαναπροώθησής τους στη χώρα τους, το Πακιστάν.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στο μεταξύ, στο μικρό Σχολικό Κλειστό Γυμναστήριο φιλοξενούνται από το πρωί της περασμένης Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες οι 40 νέοι άνδρες ηλικίας από 16 έως 33 ετών και η εγκυμονούσα γυναίκα, που αναζητά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τα άλλα τρία της παιδιά και το σύζυγο της.

Μιλώντας με τον 25χρονο Ισμαήλ, ο οποίος δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια μίνι συνέντευξη, εκπροσωπώντας και τους άλλους συμπατριώτες του, μάθαμε ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

«Έχουμε συγγενείς και φίλους στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που μας περιμένουν. Πληρώσαμε 4.500 ευρώ ο καθένας για να ταξιδέψουμε από την Τουρκία προς την Ιταλία. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλές μέρες για να φτάσουμε από την Κωνσταντινούπολη στη νότια Τουρκία με λεωφορείο. Στην Ιεράπετρα από την πρώτη στιγμή που φθάσαμε, μας συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Ευχαριστούμε το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τον ΕΕΣ, το Δήμο Ιεράπετρας, την τοπική Εκκλησία, το Νοσοκομείο και όλους τους ανθρώπους που μας φρόντισαν, προσφέροντας μας ζεστή φιλοξενία. Τώρα εμείς, δεν θέλουμε να γυρίσουμε στο Πακιστάν. Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε τους συγγενείς μας», είπε στο neakriti.gr, ο 25χρονος Ισμαήλ, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή τους από την Ιεράπετρα για το λιμάνι του Ηρακλείου.

Προφυλακίστηκε ο Τούρκος δουλέμπορος

Ενώ στην Ιεράπετρα οι 41 μετανάστες ετοίμαζαν τα πράγματα τους για να αναχωρήσουν με τα λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, την ίδια ώρα οι άνδρες του Λιμενικού συνόδευαν τον 37χρονο Τούρκο δουλέμπορο στη Νεάπολη, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή και εισαγγελία.

Στις 2:30 μ.μ. αποφασίστηκε η προφυλάκιση του στις φυλακές της Νεάπολης, μέχρι να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο, παράνομη μεταφορά μεταναστών με σκοπό το κέρδος και παράνομη είσοδο στη χώρα μας, χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπόδειγμα ανθρωπιάς η Ιεράπετρα

Για άλλη μια φορά η Ιεράπετρα αποδεικνύει ότι, είναι υπόδειγμα ανθρωπιάς, φέροντας εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπόθεση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας 41 νέων ανθρώπων που ψάχνουν να βρούν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους στην Ευρώπη, και μια καλύτερη τύχη σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που θα έχει τη δυνατότητα να τους δώσει δουλειά και ένα μεροκάματο.

«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι πάντες με τον ΕΕΣ να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των ανθρώπων αυτών που ευτυχώς ήταν νέοι και σε γενικές γραμμές καλά στην υγεία τους. Ευτυχώς βγήκαμε ασπροπρόσωποι σαν κοινωνία, για μια ακόμα φορά και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

«Οι περισσότεροι μας είπαν ότι έχουν συγγενείς που είναι χαμένοι στην Ευρώπη. Γι' αυτό και ήρθε μια ειδική υπηρεσία του ΕΕΣ, η RFL, που είναι εξειδικευμένη στον να αποκαθιστά την επαφή μεταξύ των μελών των διασκορπισμένων οικογενειών. Τους εγκαταστήσαμε ένα ειδικό σύστημα Wi Fi για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους, φέραμε και δορυφορικά τηλέφωνα και ακούσαμε από τις συνομιλίες τους ότι, άλλοι συγγενείς είναι στην Ευρώπη άλλοι στο Πακιστάν και άλλοι σε διάφορες χώρες, όπως Ιορδανία και Λίβανο, σαν πρόσφυγες.

»Η εγκυμονούσα μάθαμε ότι έχει άλλα τρία παιδιά, διασκορπισμένα από εδώ και από εκεί, μακριά απο τους συγγενείς και τον άντρα της. Υπάρχουν ανάμεσά τους, αυτές οι τραγωδίες των διαλυμένων οικογενειών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο τους πρόβλημα. Νομίζω ότι έχουν δικαίωμα αυτές οι διαλυμένες οικογένειες να ξαναβρεθούνε. Αυτό εμείς προσπαθήσαμε να το κάνουμε, αλλά δεν ξέρω από εδώ και πέρα τι προβλέπεται.

»Είναι Πακιστανοί. Δεν είναι ούτε καν Παστούν του Νότιου Αφγανιστάν, και δεν εντάσσονται στο Διεθνές Δίκαιο, για να έχουν τα προνόμια που έχουν οι πρόσφυγες. Θεωρούνται παράνομα εισελθόντες και θα πάνε σε κλειστό χώρο φιλοξενίας, με αστυνομική φύλαξη», πρόσθεσε τέλος ο γιατρός κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News