default-image

Γενέθλια για τη Μπαρτσελόνα

Γενέθλια για τη Μπαρτσελόνα

Η ίδρυση της Barcelona

Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1899 ιδρύεται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, μετά από πρωτοβουλία του Ελβετού επιχειρηματία, Χανς Γκάμπερ η ποδοσφαιρική ομάδα Barcelona.

Στην πρώτη ιδρυτική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο Σόλε της πόλης, επελέγησαν και τα χρώματα της φανέλας της ομάδας: Πρόκειται για το μπλε και το γκρενά, που ήταν τα χρώματα της FC Basel (Βασιλεία), της ελβετικής ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ.

Ο θάνατος του Κάρι Γκραντ

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή ο θρυλικός χολιγουντιανός ηθοποιός, Κάρι Γκραντ. Ο Άρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1904 στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρωταγωνίστησε σε πλήθος ταινιών της χρυσής περιόδου του αμερικανικού σινεμά, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Εξάλλου, το 1970 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Ο Κάρι Γκραντ πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 1986 στο Ντέιβενπορτ της Αϊόβα των ΗΠΑ, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το τέλος του Τζορτζ Χάρισον

Πριν από ακριβώς 15 χρόνια πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο κιθαρίστας των θρυλικών Beatles, Τζορτζ Χάρισον.

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1943 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 13 ετών, όταν απέκτησε την πρώτη του κιθάρα. Μαζί με τον συμμαθητή του Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τον Τζον Λένον, τον Στιούαρτ Σάτκλιφ και τον Πιτ Μπεστ, ίδρυσαν τους Beatles.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Σάτκλιφ αποχώρησε και ο Πιτ Μπεστ αντικαταστάθηκε από τον Ρίνγκο Σταρ. Οι τέσσερις εναπομείναντες έμελλε να γράψουν ιστορία ως το πιο δημοφιλές και -κατά πολλούς- το πιο σπουδαίο μουσικό συγκρότημα όλων των εποχών.

Μετά το 1970 και τη διάλυση της μπάντας, ο Χάρισον ακολούθησε σόλο καριέρα, ενώ συμμετείχε κατά καιρούς και σε άλλα συγκροτήματα. Εξάλλου, ασχολήθηκε και με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, συνεργαζόμενος με τους Monty Python.

Ο Χάρισον πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 2001, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Έγινε έτσι ο δεύτερος από τα «σκαθάρια» που φεύγει από τη ζωή, μετά τον Τζον Λένον που δολοφονήθηκε το 1980.

Ο Σαμαράς επικρατεί της Ντόρας

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Νοεμβρίου του 2009 όταν στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται θριαμβευτικά πρόεδρος του κόμματος.

Ο Σαμαράς επικράτησε από τον πρώτο γύρο καθώς συγκέντρωσε το 50,6% των ψήφων, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη με 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που έλαβε 10,22%. Σημειώνεται ότι στις κάλπες προσήλθαν συνολικά 782.136 μέλη και φίλοι της ΝΔ.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News