default-image

Θα νικήσει ο Φιγιόν τη Μαρί Λεπέν στις γαλλικές εκλογές;

Κόσμος
Θα νικήσει ο Φιγιόν τη Μαρί Λεπέν στις γαλλικές εκλογές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ένας συντηρητικός υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, επικράτησε σήμερα στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς στη Γαλλία κι ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, μια αναμέτρηση που οι δημοσκόποι αναμένουν να κερδίσει.

Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων των 4/5 των εκλογικών τμημάτων εκ των συνολικά 10.228, ο Φιγιόν, που ήταν το φαβορί αυτής της εκλογικής διαδικασίας, εξασφάλισε ποσοστό άνω του 67% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο ΦΙΓΙΟΝ ΜΕ 69,5% ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του αφού ο Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τίθεται το ερώτημα εάν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται, θα αποφασίσει τελικά να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προκριματικές του Ιανουαρίου, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής του Μανουέλ Βαλς εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ούτε ο νυν πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος της Αριστεράς θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Μάιο με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μονομαχία του Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Εντούτοις, οι δημοσκόποι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Αμερικανών να εκλέξουν ως πρόεδρό τους τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και στην περίπτωση του Φρανσουά Φιγιόν οι ειδικοί έκαναν λάθος: στις δημοσκοπήσεις ο 62χρονος πολιτικός βρισκόταν σε μειονεκτική θέση έναντι των δύο αντιπάλων του, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, στον πρώτο γύρο των προκριματικών της περασμένης εβδομάδας, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου υπήρξε πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2012, και οδήγησε τον Ζιπέ στη δεύτερη θέση.

Λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων που ζει σε έναν πύργο στο Λουάρ, ο Φρανσουά Φιγιόν υπόσχεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία.

Οι προκριματικές των Σοσιαλιστών αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2017 και ο Φρανσουά Ολάντ έχει στην διάθεσή του δύο εβδομάδες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος με στόχο μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο.

Όπως σημειώνει πάντως το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η σημερινή νίκη στις προκριματικές εκλογές του Φιγιόν και η σκληροπυρηνική οικονομική του πλατφόρμα δίνουν στον 62χρονο Ολάντ έναν στόχο προκειμένου να επιτεθεί και θα μπορούσαν να τον πείσουν να θέσει υποψηφιότητα.

Ο ηττημένος της αναμέτρησης στην κεντροδεξιά Αλέν Ζιπέ απηύθυνε έκκληση για ενότητα σε όλη την παράταξη.

«Συγχαίρω τον Φρανσουά Φιγιόν» είπε σε δημοσιογράφους.

«Στόχος η νίκη τον επόμενο χρόνο» συμπλήρωσε.

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε και ο Νικολά Σαρκοζί.

«Η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η πολιτική μας οικογένεια να συσπειρωθεί γύρω από τον Φρανσουά Φιγιόν προκειμένου να εγγυηθεί ότι η Γαλλία θα έχει την εναλλακτική το 2017 έναντι των νυν πολιτικών, την οποία χρειάζεται όπως ποτέ άλλοτε» επισήμανε σε μια ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News