Ειδήσεις

Λάδι:70% κατεστραμμένη παραγωγή, υψηλή τιμή εκκίνησης-video

Η εναρκτήρια τιμή αγοράς για το φετινό λάδι ορίστηκε από την ΕΑΣΗ στα 3,50 € το λίτρο . Τιμή υψηλή, που σηματοδοτεί μια δυναμική εκκίνηση.

''Ανάσα'' , αχτίδα φωτός για τον απογοητευμένο  από την ''τσεκουρεμένη'' λόγω καιρού και δάκου φετινή παραγωγή αγροτικό κόσμο του νομού Ηρακλείου έρχεται να δώσει η τιμή έναρξης της αγοράς ελαιολάδου από την ΕΑΣΗ .

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΑ 3,5€ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΛΑΔΙ Η ΕΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΒΕΕ

Τα χαρμόσυνα μαντάτα για τους παραγωγούς ήρθαν από τη χθεσινή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, με την πανηγυρική επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου. 

Η εναρκτήρια τιμή αγοράς για το φετινό λάδι ορίστηκε από την ΕΑΣΗ  στα 3,50 ευρώ το λίτρο . Τιμή υψηλή, που σηματοδοτεί αν μη τι άλλο μια δυναμική εκκίνηση για το ελαιόλαδο, λειτουργώντας και  ως αντίβαρο στις δεδομένες μεγάλες απώλειες στην τσέπη που θα έχουν φέτος οι τοπικοί ελαιοπαραγωγοί λόγω της πολύ μικρής παραγωγής... 

Ακούστε όσα ανέφερε στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης:

Η ανακοίνωση της τιμής προκάλεσε ικανοποίηση στους παραγωγούς που βρέθηκαν χθες στις εγκαταστάσεις της Ένωσης . Παραγωγοί που δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για την μεγάλη ζημιά στην φετινή παραγωγή, σε μια ελαιοκομική χρονιά , την οποία ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης και πολλοί ακόμα  αγροτοσυνδικαλιστές χαρακτήρισαν ως μαύρη για τους ελαιοπαραγωγούς. 

Ας τα δούμε αναλυτικά. Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, εκπροσώπων τοπικών φορέων, επιχειρηματιών , αγροτοσυνδικαλιστών και αγροτών ανακοινώθηκε  χθες το μεσημέρι , στο πλαίσιο  ειδικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ στη ΒΙΠΕ, η εμπορική  στρατηγική της όσον αφορά στη νέα τιμή αγοράς ελαιολάδου. Η ανακοίνωση της τιμής αγοράς του ελαιολάδου για τη φετινή χρονιά  συνδυάστηκε με την επαναλειτουργία   της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου  της  Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ

Η εκδήλωση  η οποία διοργανώθηκε στις  εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου , με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου είχε ανοιχτό χαρακτήρα. 

Η Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ  καλωσόρισε τους παραγωγούς. Καλωσόρισε τον αγροτικό κόσμο του νησιού, επιδιώκοντας μέσα από την χθεσινή συνάθροισηνα μοιραστεί το όραμα και την φιλοσοφία της με τους συνεργαζόμενους ελαιουργούς,  με τους οποίους ενστερνίζεται κοινό στόχο. Ο στόχος δεν είναι άλλο από το να κερδίσει το κρητικό ελαιόλαδο τη θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές και να προαχθούν τα συμφέροντα του πρωτογενή τομέα και η τοπική οικονομία του νησιού. 

Εκείνο που βεβαίως περίμεναν πώς και πώς να ακούσουν χθες το μεσημέρι οι παραγωγοί ήταν οι εναρκτήριες τιμές. Εδώ λοιπόν τα μαντάτα ήταν θετικά. Δυναμική ώθηση στο κρητικό χρυσάφι , σε μια δύσκολη χρονιά με τη σφραγίδα της ΕΑΣΗ  η οποία ανακοίνωσε ότι η τιμή σύμφωνα με την οποία θα αγοράζει θα είναι στα 3,50 ευρώ το κιλό. Η ίδια  απήυθυνε κάλεσμα  στους ελαιουργούς και ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν προκειμένου να δώσουν στο ελαιόλαδο την αξία που του αρμόζει.

'Η Ενωση έχει τη δυνατότητα να αγοράζει λάδι στην τιμή των 3,5 ευρώ  το λίτρο. Η τιμή είναι απολύτοι μετρητοίς. Ο παραγωγός που θέλει  να έρθει να μας δώσει το ελαιόλαδο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα του  ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. 

'Εμεις καλούμε τους παραγωγούς να μας εμπιστευτούν. Να 'έρθουν σε μας. Να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στο Κρητικό ελαιόλαδο την αξία την οποία του αρμόζει ' επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ Αντώνης Βασιλάκης. 

Η  τιμή  των 3,5 ευρώ το κιλό, αφορά φυσικά στο λάδι εκείνο το οποίο παρουσιάζει οξύτητα μέχρι τρεις γραμμές. Η τιμή πέφτει για κάθε γραμμή οξύτητας παραπάνω. 

Περιττό  βεβαίως  να αναφερθεί η σημασία των χθεσινών ανακοινώσεωναφού ως γνωστόν οι τιμές που θα "τραβήξουν" την αγορά  είναι αυτές που καθορίζονται από την Ενωση. 

Την περασμένη εβδομάδα, και εν'άναμονή των χθεσινών ανακοινώσεων από πλευράς της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ , οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στο φρέσκο λάδι κυμαίνονταν, όπως είχαμε αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ μας, μεταξύ 3 και 4 ευρώ. 

Η μονάδα τυποποίησης 

Σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκαν  χθες το μεσημέρι  τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις της ένωσης στη ΒΙΠΕΗ. 

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου, συνεταιριστικού τυποποιητηρίου της ένωσης ηρακλείου ΑΒΕΕ στη ΒΙΠΕΗ, παραβρέθηκαν τοπικοί φορείς, επιχειρηματίες, ελαιουργοί και παραγωγοί. Το μήνυμα ήταν ένα. Να κερδίσει το κρητικό ελαιόλαδο τη θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές και να προαχθούν τα συμφέροντα του πρωτογενή τομέα και η τοπική οικονομία του νησιού.

Οι παρευρισκόμενοι φορείς, συνδικαλιστές και παραγωγοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις από τον χημικό της ΕΑΣΗ και  είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να δουν από πρώτο χέρι  πως παράγεται και πως τυποποιείται το ελαιόλαδο.

'Είναι η πρώτη φορά που στον τόπο μας  υπάρχει η σύμπραξη αυτή μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων και ενός συνεταιρισμού. Του μεγαλύτερου, για να είμαστε ακριβείς, συνεταιρισμού αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Πιστεύουμε πάρα πολύ στο αποτέλεσμα της συμπραξης αυτής ' επισήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ Αντώνης  Βασιλάκης. 

'Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ είναι πλέον γεγονός. Η σύμπραξη δεν έγινε απλώς για να γίνει. Ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει πολύ ψηλά. Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ έγινε για να στηρίξει τον παραγωγό και να στηριχθεί από τον παραγωγό ' σημείωσε , εκφράζοντας την ικανοποίηση του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας  Στρατάκης. 

Για σύμπραξη-πρότυπο και εγχείρημα που δείχνει τον δρόμο έκανε λόγο αναφορικά με την ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ, την  εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους ιδιώτες επιχειρηματίες  Αντώνη Βασιλάκη και Νίκο Γωνιανάκη σε στενή συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου , ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης που τόνισε: 

'Αυτός είναι ο δρόμος. Αυτό είναι αξιοποίηση  της κοινωνικής περιουσίας. Είναι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, ή εν προκειμένω με τον συνεταιριστικό τομέα ' . 

'Με τέτοιες κινήσεις , συμπράξεις, προσφέρονται θέσεις εργασίας ,κοινωνικό μέρισμα και παράλληλα ζωή, πνοή στο συνεταιριστικό κίνημα που η χώρα μας μέσα στην κρίση έχει τόσο πολύ ανάγκη' επισήμανε με την σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. 

Στο 70% η ζημιά στην παραγωγή! 

Μπορεί η τιμή εκίνησης των 3,5 ευρώ που ανακοίνωσε χθες η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ να σκόρπισε ικανοποίηση και ανακούφιση στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, άκρως δυσοίωνες είναι  την ίδια ώρα οι  εκτιμήσεις για την ελαιοπαραγωγή τη φετινή σεζόν. Κατά γενική εκτίμηση η φετινή παραγωγή θα μειωμένη σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνάει και το 70%, σε σχέση με πέρυσι, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία και ο δάκος έχουν κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

'Φέτος η χρονιά θα σπάσει δυστυχώς κόκαλα. Το νησί μας είναι μπροστά σε μια πρωτοφανή καταστροφή' υπογράμμισε  χαρακτηριστικά ο  πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. 

'Οι  εξελίξεις θα δείξουναν υπάρχει παραπέρα ανώτερη τιμή για το λάδι. Η τιμή δεν θα μείνει στάσιμη. Σίγουρα το ξεκίνημα με τέτοια τιμή είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε σε μια χρονιά που δυστυχώς είναι καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο'  ανέφερε ο  Πρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. 

'Η φετινή είναι από τις χειρότερες χρονιές που έχει περάσει ο ελαιοπαραγωγός της Κρήτης και συνολικά της Ελλάδας. Είναι χειρότερη  από την χρονιά του 2013 η φετινή  επισήμανε ο Αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ - Αντιπρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης. 

 Η πετσοκομμένη φέτος ποσότητας του ελαιολάδου έχει βυθίσει στην απογοήτευση και στην οργή τους παραγωγούς. 

Το κλίμα αυτό συνάντησε και αποτύπωσε τις προάλλες μέσα από σχετικό ρεπορτάζ της η '΄'Ν.Κ'' . Στο πλαίσιο οδοποιρικού που κάναμε, βρεθήκαμε σε πολλά λιόφυτα της ενδοχώρας . Και καταγράψαμε  τη φτώχια των ελαιοπαραγωγών σε χωριά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι άνθρωποι της υπαίθρου ζούσαν τέτοιες μέρες μια μεγάλη γιορτή, με τους αγρότες και τους εργάτες να δουλεύουν όσο υπήρχε φως της μέρας, για να μαζευτεί γρήγορα η σοδειά, και τις μηχανές των ελαιουργείων από την πολύωρη λειτουργία τους να έχουν πάρει "φωτιά

Πανελλαδική καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή 

Η «Ν.Κ.» έχει γράψει ήδη εδώ και καιρός τις προειδοποιήσεις όσων γνωρίζουν …από καλό λάδι, σύμφωνα με τους οποίους η φετινή παραγωγή λαδιού στην Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο η εικόνα της μειωμένης παραγωγής δεν περιορίζεται στο νησί μας, αλλά αφορά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa. «Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%. Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους.Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί.

Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι». Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της  τάξης του 10-15%. Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος».

Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια ώρα σε περιοχές με ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία, όπως στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο,  λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella fastiodiosa ή αλλιώς «έμπολα» των ελαιόδεντρων. Δημοσιεύματα θέλουν, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καμβύσης, πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τονίζει πάντως, ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών των γειτονικών στην Ιταλία περιοχών και καλεί όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δεν γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα - δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση». Όπως εξηγεί ο κ Καμβύσης, πρόκειται για «ένα βακτήριο που καταστρέφει το δέντρο, το οποίο μόλις προσβληθεί, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Γι' αυτό, έχει δοθεί εντολή να εκριζωθούν τα άρρωστα δέντρα στην Ιταλία. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Επισκέφθηκα πληγείσες περιοχές, είναι τρομερή καταστροφή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος καταπολέμησης του βακτηρίου που δεν προσβάλλει μόνο ελιές αλλά και άλλα δέντρα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Στην Ελλάδα , 600 χιλιάδες οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, πολλοί από αυτούς κατοικούν σε αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και έχουν ελαιόδεντρα αλλού, σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Η ελιά είναι την ίδια ώρα μια καλλιέργεια που βοηθάει να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια και να ζήσει με το εισόδημα από αυτήν. «Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική μας οικονομία, για τη διατροφή μας», αναφέρει για την αξία του πολύτιμου αγαθού, ο κ. Οικονόμου.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την  προώθηση του ελαιολάδου  το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, που εδρεύει στη Μαδρίτη, και λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάνει καμπάνιες σε νέες αγορές, όπως της Ιαπωνίας, όπου έχει επικεντρωθεί αυτό το διάστημα. Αντίστοιχα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ κάνει καμπάνιες σε αγορές, όπως της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας. Όμως, υπάρχουν δυσκολίες, καθώς από τη μία πλευρά χώρες, όπως η Βραζιλία, αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση, ενώ από την άλλη είναι δύσκολο να σπάσει η παράδοση χρόνων Ισπανίας και Ιταλίας. «Έχουμε βέβαια πολύ καλό προϊόν και αυτό το ξέρουν οι ανταγωνιστές μας, οι Ιταλοί, που το αγοράζουν και κάνουν προσμίξεις. Πρέπει να φροντίσουμε να προωθήσουμε το λάδι στην επώνυμη, την τυποποιημένη μορφή του. Γι' αυτό και όλες μας οι καμπάνιες στοχεύουν στο επώνυμο ελληνικό προϊόν και δίνουμε προτεραιότητα στα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ» λέει ο διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης, Φωτεινή Μαυροματάκη 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια