Ειδήσεις

Γιάννης Κουράκης: Η περίοδος χάριτος τελείωσε (video)

Γιάννης Κουράκης, η... επιστροφή! Πολλαπλά μηνύματα προς τη νυν δημοτική Αρχή Ηρακλείου και προς την τοπική κοινωνία, με το βλέμμα και στις δημοτικές εκλογές του 2019, έστειλε το βράδυ της Παρασκευής, μέσα από τον τηλεοπτικό “αέρα” της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο Γιάννης Κουράκης.

Γιάννης Κουράκης, η... επιστροφή! Πολλαπλά μηνύματα προς τη νυν δημοτική Αρχή Ηρακλείου και προς την τοπική κοινωνία, με το βλέμμα και στις δημοτικές εκλογές του 2019, έστειλε το βράδυ της Παρασκευής, μέσα από τον τηλεοπτικό "αέρα" της "ΚΡΗΤΗ TV", ο Γιάννης Κουράκης.

Στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του μετά την εκλογική ήττα του 2014, που παραχώρησε στην εκπομπή "Αντιθέσεις" και στον Γιώργο Σαχίνη, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου φώναξε ένα ηχηρό "παρών" στις εξελίξεις.

Δείτε το video:

Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και η παράταξή του, μετά από μια υπομονετική περίοδο χάριτος που έδειξαν καλοπροαίρετα στη δημοτική Αρχή Λαμπρινού, αλλάζουν γραμμή πλεύσης, ακολουθώντας εφεξής πολύ πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση.

Ουσιαστικά ο κ. Κουράκης σκιαγράφησε μια επανενεργοποίηση της παράταξης των "Ανοιχτών Οριζόντων", ενόψει και των επόμενων δημοτικών εκλογών, στις οποίες, όπως τόνισε, η παράταξή του θα διεκδικήσει τη δημαρχία του Ηρακλείου, δίχως όμως ο ίδιος να ξεκαθαρίσει ρητά αν θα είναι επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος...

Το σίγουρο πάντως, όπως διαμήνυσε ο κ. Κουράκης, είναι πως αυτή τη φορά η παράταξή του θα αποφύγει και κάποια δικά της λάθη, σε επίπεδο χειρισμών.

Λάθη, τα οποία, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής των "Ανοιχτών Οριζόντων", στοίχισαν στο εκλογικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, σε συνδυασμό με έναν σφοδρό - όπως επισήμανε - προσωπικό πόλεμο λάσπης που ο ίδιος δέχτηκε, αλλά τότε υποτίμησε... 

Αλλαγή στάσης 

Όσοι παρακολούθησαν το απόγευμα της Τετάρτης την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με αντικείμενο τον απολογισμό πεπραγμένων του Βασίλη Λαμπρινού για την πρώτη 2ετία της θητείας του, αντιλήφθηκαν μια στροφή πλεύσης εκ μέρους του πρώην δημάρχου.

Είδαν έναν άλλο Κουράκη, πολύ πιο οξύ, πολύ πιο επιθετικό προς τη δημοτική Αρχή. Έναν Κουράκη που μέσα από την ομιλία του και τους πολύ υψηλούς τόνους έδωσε στίγμα δυναμικής, όχι επιστροφής, για να είμαστε ακριβείς, αλλά επανενεργοποίησης. 

Το στίγμα της δυναμικής επανόδου και της αλλαγής στάσης σε αντιπολιτευτικό επίπεδο επισφραγίστηκε δύο 24ωρα μετά, μέσα από τον τηλεοπτικό αέρα της "ΚΡΗΤΗ TV".

Με τη φράση «διεκδικώ τη συμμετοχή μου στον κοινό αγώνα για επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, για ευημερία και πρόοδο», ο Γιάννης Κουράκης δήλωσε "παρών" στις εξελίξεις και στο επόμενό του βήμα, μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV" με τον Γιώργο Σαχίνη, δυόμισι χρόνια μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Ο κ. Κουράκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η παράταξή του θα διεκδικήσει πολύ δυναμικά ξανά το Δήμο Ηρακλείου. Τόνισε πως η παράταξή του έχει τις παρακαταθήκες, την εμπειρία και τη βούληση να επανέλθει δικαιωματικά στο Δήμο, οδηγώντας το Ηράκλειο μπροστά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δε θέλησε να ανοίξει τελείως τα χαρτιά του ως προς το επόμενο βήμα του. Άφησε να εννοηθεί ότι είναι μεν μέσα στις σκέψεις του γενικώς να ηγηθεί της εκλογικής μάχης το 2019, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τελεσίδικο.

«Θέλω, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι είμαστε εδώ. Είμαστε παρόντες. Με τον ίδιο στόχο. Το στόχο της επίλυσης των προβλημάτων και της διεκδίκησης, του αγώνα για πρόοδο και ευημερία, και για την ανάπτυξη του Ηρακλείου» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρώην δημάρχου Ηρακλείου. 

Ο πόλεμος λάσπης 

Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης άνοιξε τα χαρτιά του για τον πόλεμο λάσπης που, όπως είπε, δέχτηκε προεκλογικά, αλλά και για την πολύχρονη ταλαιπωρία που υπέστη με αφορμή τις δεκάδες ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες έπεσαν στο απόλυτο κενό μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, την περίοδο 2003-2010.

Γυρνώντας, συγκεκριμένα, το χρόνο πίσω στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για ανέντιμα παιχνίδια εις βάρος του, αλλά και για πολιτικά χτυπήματα εκ των έσω!

«Δέχτηκα χτυπήματα και εκ των έσω. Ας πούμε από τον ευρύτερο χώρο της παράταξής μας. Είναι γνωστό π.χ. ότι κάποιος μοίραζε τότε επιστολές εσωτερικά με ερωτηματικά. 

Από εκεί και πέρα, δέχτηκα έναν πόλεμο λάσπης που υποτίμησα. Ψίθυροι, σκιές, ανυπόστατα όλα. Τίποτε από αυτά που ψιθυρίζονται δεν ισχύει. Είμαι εδώ, δυόμισι χρόνια μετά. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε.

»Υπήρξε μια ομάδα ανθρώπων που επιδίωξε την πολιτική μου εξόντωση. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι στο Ηράκλειο έγιναν τόσες αλλαγές, τόσο έργο»...

Με φόντο μάλιστα τον πόλεμο λάσπης, όπως είπε, που δέχτηκε από ομάδα ανθρώπων με σκοπό την πολιτική του εξόντωση, ο ίδιος παρουσίασε πόρισμα του ΣΔΟΕ. Πόρισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Σε σχέση με τη διερεύνηση καταγγελίας, προέκυψαν τα παρακάτω: Για την περίοδο 2003-2010 δεν προέκυψαν φορολογικές ή άλλες παραβάσεις σύμφωνα με την ανωτέρω πορισματική έκθεση της υπηρεσίας». 

Περίοδος χάριτος... τέλος! - Σκληραίνουν τη στάση τους οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" 

Κατά την εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Γιάννης Κουράκης κατηγόρησε εκ νέου τη νυν δημοτική Αρχή για απραξία και έλλειμμα παραγωγής έργου.

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι από τώρα και στο εξής η δημοτική παράταξη "Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες" θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη δημοτική Αρχή, στην οποία, όπως επισήμανε, δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να ξεδιπλώσει τις πολιτικές της, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Θα παραδεχτώ αυτά που πρέπει να παραδεχτώ. Θα πω όμως και αυτά που πιστεύω. Δεν μπορεί κανείς να μου κλείνει στο στόμα. Σεβάστηκα πολλά. Υποτίμησα τη λάσπη που μου ρίξανε. Δε θα συμπεριφερθώ βεβαίως έτσι. Με τον ίδιο τρόπο. 

Εμείς μιλάμε πάντα πολιτικά και χειροπιαστά.

»Η δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει καν προσπάθεια για να δημοπρατήσει ένα μεγάλο έργο. Εγώ ποτέ δε θα έβαζα στον απολογισμό την αντικατάσταση ενός λαμπτήρα, π.χ. 

»Τι είδαμε; Δύο χρόνια απραξίας. Δύο χρόνια ατολμίας και μη διεκδίκησης. Πού είναι τα έργα για την πόλη; Τα έργα που θα δώσουν ανάπτυξη; Για πηγαίνετε, επίσης, στα χωριά. Αγροτική οδοποιία... τίποτε! Ασφαλτικά... τίποτε! Νέα έργα, τίποτε απολύτως! 

Μερικά μόνο χαρακτηριστικά, αποκαρδιωτικά παραδείγματα; Το Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Αλικαρνασσό κλειστό! Στις Βούτες, κλειστό επίσης», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης και συνέχισε: «Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε. Είπαμε να τους αφήσουμε να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Να δώσουμε ένα περιθώριο. Το δώσαμε και με το παραπάνω. Έκλεισε αυτός ο κύκλος».

Ο κ. Κουράκης δε δίστασε να κάνει λόγο και για τιμωρητική οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής απέναντι στους δημότες.

«Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να τιμωρήσουν τους δημότες με 10% αύξηση στα οικιακά δημοτικά τέλη, ενώ έβαλαν και αύξηση 200% στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βιομηχανική Περιοχή»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια