default-image

Άνεργοι σε αδιέξοδο αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες

Ελλάδα
Άνεργοι σε αδιέξοδο αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνεργοι σε αδιέξοδο που προσπαθούν να βγάλουν λίγα ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες είτε πουλώντας παλιοσίδερα είτε λίγα γραμμάρια ελιές.

Το ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις επηρέασε αναπόφευκτα το καλάθι της νοικοκυράς αλλά και τις καθημερινές συνήθειες των Κρητικών.

Αρνητικά σημάδια που αποτυπώνονται και στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που μειώνεται δραματικά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, των οποίων η αγοραστική δύναμη αυξήθηκε κατά 0,3%, με την χώρα μας να βρίσκεται στην 22η θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη σε 42 χώρες.

Τις συνέπειες της μειωμένης αγοραστικής κίνησης σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και φόρους εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά επαγγελματίες και στην ενδοχώρα, όπου τα λουκέτα είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά στις πόλεις.

Σύμφωνα με την ίδια Ευρωπαϊκή Έρευνα, οι κάτοικοι της Αττικής, παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση αγοραστική δύναμη, ενώ το νησί μας κατατάσσεται τελευταίο ανάμεσα στις 14 Περιφέρειες της χώρας με 7,3 (7,331 ) ευρώ κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη.

Αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα 2016/ανά κάτοικο

10.783 Ευρώ  Αττική

10.099 Ευρώ Νότιο Αιγαίο

9.710  Δυτική Μακεδονία

9.244 Κεντρική Μακεδονία

8.903 Ευρώ  Ιόνια Νησιά

8.752 Ευρώ  Βόρειο Αιγαίο

7.331 Κρήτη

Η υψηλότερη μέση αγοραστική δύναμη παρατηρείται στο Λιχτενστάιν, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα εμφανίζεται η Λευκορωσία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Μάλιστα, κάτοικοι του Λιχτενστάιν έχουν σχεδόν ογδόντα φορές περισσότερη αγοραστική δύναμη ανά άτομο από τους κατοίκους της Ουκρανίας, η οποία παρουσιάζει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.

Οι τέσσερις χώρες με τον υψηλότερο πληθυσμό - Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία - αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 60% της αγοραστικής δύναμης της Ευρώπης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News