default-image

Διχάζει ο υβριδικός σταθμός, στην Περιφέρεια το "μπαλάκι"

Κρήτη
Διχάζει ο υβριδικός σταθμός, στην Περιφέρεια το "μπαλάκι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διχασμός καταγράφεται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε σχέση με το προωθούμενο υβριδικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στο νησί μας.

Την ώρα που ο ένας εμπλεκόμενος Δήμος, αυτός του Αμαρίου, λέει «ναι» στην προωθούμενη επένδυση, ο έτερος εμπλεκόμενος Δήμος, της Σητείας, λέει ένα κατηγορηματικό «όχι», βάζοντας δύσκολα, αν μη τι άλλο, και στην Περιφέρεια Κρήτης, που θα κληθεί προσεχώς να πάρει θέση. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραγνωριστεί μια σημαντική λεπτομέρεια. Τόσο οι αποφάσεις των δημοτικών Συμβουλίων όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις και εγκρίσεις θα έρθουν σε κεντρικό επίπεδο...

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα γύρω από την ιδιότυπη επένδυση του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ - ομίλου που σημειωτέον αναμένεται, εφόσον δεν προκύψουν ανατροπές κατά την εξέταση των φακέλων, να πάρει και το μεγάλο έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου ως μοναδική μειοδότρια - είναι αυτή τη στιγμή... μοιρασμένο.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Στις 31/10/16 διαβιβάστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στους εμπλεκόμενους Δήμους Σητείας και Αμαρίου «η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), του έργου "Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" στις θέσεις α) Φρούδια - Λυγιάς - Πλατύβολο και Τρούλα - Χαλκιάς - Κορυφή του δήμου Σητείας Π.Ε. Λασιθίου και β) φράγμα Ποταμών Αμαρίου και Ρεθύμνου Π.Ε. Ρεθύμνου της εταιρείας "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ", για έκφραση γνώμης από τα οικεία συλλογικά όργανα». Το αιολικό αυτό έργο των 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου - Κατσιδωνίου - Καρυδίου - Ζάκρου Σητείας (θέσεις 1, 2, 3, 4), των 27 ανεμογεννητριών 3MW, ύψους πάνω από 125 μέτρα και με διάμετρο ρότορα 112 μέτρα, έχει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, με την απόφαση υπ' αριθμόν 199/2014...

Πώς συνδέονται Αμάρι και Σητεία!

Γιατί όμως είναι εμπλεκόμενοι στην ίδια επένδυση ΒΑΠΕ δύο Δήμοι τόσο μακρινοί μεταξύ τους σε απόσταση;

Η επένδυση περιλαμβάνει δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι του έργου αφορά την αξιοποίηση των νερών του φράγματος Ποταμών στο Αμάρι, με την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού συνολικής ισχύος 50 MW. Εκεί θα δημιουργηθεί λιμνοδεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το φράγμα, θα ανυψώνεται το νερό και στη συνέχεια με την πτώση του ξανά στο φράγμα θα παράγεται ενέργεια. Το δεύτερο αιολικό κομμάτι οριοθετείται γεωγραφικά στο δήμο Σητείας. Προβλέπει την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 81 MW, στον ορεινό όγκο της Σιτάνου - Κατσιδωνίου - Καρυδίου - Ζάκρου Σητείας, με ύψος κάθε μίας 125 μέτρα και διάμετρο του ρότορα 112 μέτρα.

Πώς συνδέεται όμως το υδροηλεκτρικό στο φράγμα Ποταμών, στο Αμάρι Ρεθύμνου, με ανεμογεννήτριες στη Σητεία; Το ρεύμα που θα καταναλώνεται για την ανύψωση του νερού στη λιμνοδεξαμενή που θα είναι υψηλότερα από το φράγμα Ποταμών θα ανταποδίδεται στο ηλεκτρικό σύστημα από τις ανεμογεννήτριες στη Σητεία.

Για του λόγου το αληθές, η φιλοσοφία του υβριδικού είναι η εξής: Με την ανύψωση του νερού στην πάνω δεξαμενή στο Αμάρι και στη συνέχεια την πτώση του στο φράγμα Ποταμών, θα παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια. Η ανύψωση του νερού θα γίνεται με συμβατική ενέργεια, σε ώρες που αυτή είναι διαθέσιμη.

Η σύνδεση των αιολικών στη Σίτανο της Σητείας θα γίνει αυτόνομα στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Ο επενδυτής, η ΤΕΡΝΑ δηλαδή, θα εισπράττει για την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά και από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, και θα πληρώνει για την κατανάλωση συμβατικού ρεύματος όταν χρειάζεται να αντλήσει το νερό από το φράγμα στην πάνω δεξαμενή.

Ποια η θέση της ΤΕΡΝΑ

«Επωφελής επένδυση για τον τόπο»

Το έργο αντιμετωπίστηκε τελείως διαφορετικά από τα δύο εμπλεκόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Στο Αμάρι, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, με ευρεία πλειοψηφία, για τον υβριδικό σταθμό, αν και υπήρξαν και εκεί κάποιες περιβαλλοντικές φωνές διαμαρτυρίας από τοπικούς φορείς.

Αντίθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας τάχθηκε ομόθυμα κατά της προωθούμενης επένδυσης του υβριδικού σταθμού. Η αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης της ΤΕΡΝΑ ήρθε ομόφωνα, με βασικό σκεπτικό, μεταξύ άλλων, πως οι νέες ανεμογεννήτριες θα δημιουργήσουν νέα σημαντική επιβάρυνση από την υφιστάμενη που υπάρχει στην περιοχή.

Το αρνητικό κλίμα είχε αποτυπωθεί από τον Οκτώβριο στην περιοχή, όταν και έγιναν λαϊκές συνελεύσεις με ψηφίσματα κατά της προωθούμενης επένδυσης.

Μετά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υβριδικού θα κληθεί μέσα στο προσεχές μέλλον να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης μέσω της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Από τη δική της πλευρά η ΤΕΡΝΑ κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα επωφελή επένδυση και για τον τόπο. Όπως επισημαίνει, ο υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στο φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι θα καλύπτει τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ο νομός Ρεθύμνου, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές το ρεύμα να έχει πια μηδενικό κόστος.

Σύμφωνα πάντα με τους επενδυτές, στα 4 χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες, θα απασχοληθούν συνολικά 800 εργαζόμενοι, και στα 20 χρόνια που θα το εκμεταλλεύεται η ΤΕΡΝΑ θα απασχολούνται 40 άτομα. Τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ ανά έτος θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου Αμαρίου, άλλες 400 χιλιάδες ευρώ είναι για το Δήμο Ρεθύμνου και ακόμη 400 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Σητείας...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News