Ειδήσεις

Χρυσά κίνητρα για τη χειμερινή τουριστική περίοδο

Η τουριστική περίοδος μόλις ολοκληρώθηκε και η... μουρμούρα, μόλις ξεκίνησε. Όχι μόνο επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αλλά επειδή εκτιμάται ότι χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους τουριστικούς πράκτορες του Ρεθύμνου κατά τη φετινή σεζόν, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, αρνητικής διαφήμισης και λόγω της μη ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Στην έκτακτη συνέλευσή του, ο σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, ανέδειξε και τα σημεία-κλειδιά που μπορούν να αποτελέσουν "χρυσά κίνητρα" για την ανάπτυξη και της χειμερινής τουριστικής περιόδου στην Κρήτη.

Ο τουρισμός είναι ευπαθές προϊόν και με την παραμικρή αρνητική διαφήμιση, οι κρατήσεις κατακρημνίζονται. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται

αύξηση +80% στις κρατήσεις για το 2017 με τους τουριστικούς πράκτορες του Ρεθύμνου να κουνούν το δάκτυλο στην κυβέρνηση, ζητώντας κοινωνική και οικονομική σταθερότητα για να σημειωθεί στην επερχόμενη σεζόν η "έκρηξη" εσόδων που δε σημειώθηκε φέτος, όπως αναμενόταν.

Το φετινό φιάσκο εξάλλου, της μαζικής προσέλευσης τουριστών, που όμως απέφερε αποκαρδιωτικά έσοδα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο εύρωστοι οικονομικά τουρίστες, είναι αυτοί που γύρισαν πρώτοι την πλάτη στην Ελλάδα, εξαιτίας των άσχημων εικόνων του προσφυγικού ζητήματος, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης.

Ο επί χρόνια πρώην πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Τριποδιανός, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σκιαγραφεί τα κίνητρα ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού στην Κρήτη, χρειάζεται μείωση του κόστους διαχείρισης των πτήσεων τσάρτερ, επιδότηση του πετρελαίου έρμανσης στους ξενοδόχους και του πετρελαίου κίνησης στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμη και επιδότηση ανά άτομο στους ξένους tour operators, αλά Τουρκία.

Κίνητρα Ανάπτυξης Χειμερινού Τουρισμού

1. Χαμηλό κόστος διαχείρισης στις πτήσεις τσάρτερ

2. Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

3. Χαμηλότερο κόστος πετρελαίου κίνησης

4. Επιδότηση ανά άτομο στους ξένους tour operators

Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου

Κι εμείς πολύ καλά γνωρίζουμε ότι η Κρήτη είναι πολλά περισσότερα από ήλιο, θάλασσα και αμμουδιά, όπως και οι χιλιάδες επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, όπως διασαφηνίζει και ο Μανώλης Σκλαβουνάκης, τουριστικός πράκτορας στα παραθαλάσσια θέρετρα, Πάνορμο και Μπαλί, Μυλοποτάμου και μέλος ΔΣ του συνδέσμου.

Πρέπει όμως, εμπεριστατωμένα και σταθερά να αξιοποιηθεί και να προβληθεί ο θεματικός χαρακτήρας του τουρισμού στο νησί, ούτως ώστε αυτές οι αντιθέσεις και η ομορφιά του τοπίου που μαγεύει τους επισκέπτες, να αποτελέσουν το εφαλτήριο για βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Κρήτης στο διεθνές τουριστικό στερέωμα με ποιοτικότερο εισοδηματικά τουρισμό, όπως συμπληρώνει ο Γιάννης Γαλανάκης που δραστηριοποιείται ως τουριστικός πράκτορας στον οικοτουρισμό και γραμματέας του συνδέσμου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια