Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Τούρκος έφερε τους 42 μετανάστες & την έγκυο(photos)

Τούρκους είναι ο δουλέμπορος που μετέφερε τους 42 μετανάστες και την έγκυο στην Ιεράπετρα. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η εγκυμονούσα.

Στο μικρό σχολικό κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία  του Δήμου Ιεράπετρας 41 Πακιστανοί μετανάστες και ένας Τούρκος δουλέμπορος, οι οποίοι βρέθηκαν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο 35 μίλια νοτιονανατολικά  της Ιεράπετρας κάτω από το Κουφονήσι Λεύκης Σητείας.

Ο καπετάνιος του πλοιαρίου εξέπεμψε λίγο μετά τα μεσάνυκτα SOS καθώς όπως είπε στο θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είχε μείνει ακυβέρνητο το σκάφος του, λόγω  βλάβης,  με αποτέλεσμα να στηθεί μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το λιμεναρχείο Ιεράπετρας  νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Το πλωτό Λ.Σ.138 του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, προσέγγισε το στίγμα που μας είχε δώσει ο θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατήσουν στην περιοχή, κατάφερε να παραλάβει με ασφάλεια  τους 42 αλλοδαπούς , αφήνοντας ακυβέρνητο στο πέλαγος το ιστιοφόρο. Μας ενδιέφερε να σώσουμε πρώτα τις 42 ανθρώπινες ζωές και μετά ενημερώσαμε  το θάλαμο Επιχειρήσεων, προκειμένου να εκδοθεί ναυτιλιακή οδηγία προς  τα παραπλέοντα σκάφη για την ανεξέλεγκτη πλεύση και παράσυρση από τα θαλάσσια ρεύματα του ακυβέρνητου ιστιοφόρου 40 μίλια  περίπου νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο ναυτικό ατύχημα», μας είπε ο λιμενάρχης Ιεράπετρας πλωτάρχης Λ.Σ. κ Γιάννης Παπαδάκης.

«Σε συνεργασία με τον αστυνομικό Διευθυντή Ν. Λασιθίου ταξίαρχο κ. Μανόλη Πετάση,  τον ΕΕΣ,  τον  Δήμο και την τοπική εκκλησία, φροντίσαμε να  τους προσφερθεί και τροφή αλλά και χώρος φιλοξενίας, καθώς και υγειονομικές υπηρεσίες από το Νοσοκομείο μας», πρόσθεσε ο κ Παπαδάκης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΒΑΡΚΑ ΜΕ 42 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

42 νέοι και μια εγκυμονούσα

Στις 9 το πρωί , αποβιβάστηκαν από το πλωτό Λ.Σ. 138 οι 42 μετανάστες στο λιμάνι της Ιεράπετρας και επιβιβάστηκαν αμέσως σε λεωφορεία του Δήμου, για να μεταφερθούν  στο μικρό  σχολικό Κλειστό Γυμναστήριο , όπου είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους. Όλες οι εθελοντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις με τον πρόεδρο του Περιφερειακού τμήματος του ΕΕΣ κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο, να οργανώνει και να συντονίζει τους εθελοντές Σαμαρείτες , τις εθελόντριες αδερφές και την ΕΔΙΚ Ιεράπετρας , ήταν από τις 5.00 τα ξημερώματα σε πλήρη ετοιμότητα.

«Είναι από τις πιο εύκολες αποστολές σε σύγκριση με τα όσα έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια .Είναι 42 νέοι άνθρωποι με μια νέα γυναίκα εγκυμονούσα. Εξετάστηκε στο Νοσοκομείο μας , έγινε το απαραίτητο ντόμπλερ, το έμβρυο της είναι μια χαρά και εμείς θα φροντίσουμε να έχει τον σίδηρο και το ασβέστιο που απαιτείται για να συνεχίσει την αγωγή της. Έχουμε κάποια άτομα που έχουν πυρετό και εξετάζονται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τους .Έχουμε όμως και μια αγωνία για την παραμονή τους στο κλειστό Γυμναστήριο, γιατί ο χώρος είναι σχολικός. Πρέπει να τον προστατέψουμε για να προστατέψουμε και τα παιδιά του σχολείου. Οι κανόνες υγιεινής θα τηρηθούνε με απόλυτη αυστηρότητα», μας είπε ο κ Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Το ξύλινο ιστιοφόρο «Amore Mio» μήκους 19 μέτρων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες , είχε αποπλεύσει από τα Νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας με καπετάνιο έναν Τούρκο , ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των μεταναστών προσποιούμενος ότι είναι Σύριος. Από την καταγραφή και την ταυτοποίηση τους , που ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένας Σύριος μεταξύ των 42 του «Amore mio».

Τούρκος ο δουλέμπορος

Από την προανάκριση που διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, προκύπτει ότι για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών που όπως ισχυρίζονται είχαν προορισμό τη νότια Ιταλία, και για την έκθεση τους σε κίνδυνο, προς το παρόν φαίνεται ότι την ευθύνη φέρει ένας Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος με τη σχηματισθείσα δικογραφία εις βάρος του θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα και στον ανακριτή  Λασιθίου.

Το πιθανότερο είναι ο εισαγγελέας να απόσχει των κατηγοριών για τους υπόλοιπους 41 Πακιστανούς μετανάστες που θα θεωρούνται κρατούμενοι των αστυνομικών Αρχών. Η Ελληνική Αστυνομία θα τους προωθήσει ενδεχομένως στο κέντρο κράτησης της Κω και από εκεί θα πάρουν το δρόμο της απέλασης προς το Πακιστάν.

Δεν φαίνεται να έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα μέσα στο ιστιοφόρο ,αλλά δηλώνουν ότι πέρασαν πολλές μέρες κούρασης και αγωνίας, ταξιδεύοντας με λεωφορείο από την Κωνσταντινούπολη προς να νότια παράλια της Τουρκίας, μέχρι να βρούν διαθέσιμο πλοιάριο, για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

Ερυθροσταυρίτες και άλλοι εθελοντές της Ιεράπετρας είχαν κινητοποιηθεί από τις 5.00 τα ξημερώματα και είχαν προετοιμάσει την υποδοχή των μεταναστών μεταφέροντας στρώματα και ρουχισμό στο σχολικό κλειστό γυμναστήριο.

Με την άφιξη τους στο λιμάνι της Ιεράπετρας τους προσφέρθηκαν χυμοί και σάντουιτς τα οποία πρόσφερε η  Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Για την καλύτερη φιλοξενία τους τονίζει ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ότι, θα χρειαστεί ψωμί, ζάχαρη και τσάι. Ο Δήμος Ιεράπετρας ανέλαβε τη φροντίδα σε είδη υγιεινής, ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα κανονίσει για τη διατροφή τους όσες μέρες χρειαστεί να μείνουν εδώ.

«Τους παραλάβαμε σε καλή κατάσταση. Δεν είναι βρεγμένοι, έχουν μαζί τους βαλίτσες και σακβουαγιάζ με τα προσωπικά τους είδη. Δε θα χρειαστούν ρουχισμό. Φαίνεται ότι όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε σχετικά ο  κ. Μαμαντόπουλος.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας ενημερώθηκε μετά τα μεσάνυκτα από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και έκανε όλα όσα είχε υποχρέωση να κάνει, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι μετανάστες στην Ιεράπετρα όσο χρειαστεί», μας είπε τέλος ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Αργύρης Πανταζής.

Ρεπορτάζ : Νίκος Πετάσης

Σχόλια