default-image

"Γιοφύρι της Άρτας" έκαναν το Καπετανάκειο

Κρήτη
"Γιοφύρι της Άρτας" έκαναν το Καπετανάκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα; Νέα δεδομένα στη διχογνωμία και στο "θολό" τοπίο που έχουμε καταγράψει και εδώ στη "Ν.Κ.", γύρω από το τι θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο του Καπετανάκειου, ήρθε να βάλει χθες στο τραπέζι, από τα έδρανα της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη διάσταση που είχαμε αναδείξει περί ενδεχομένως αχρείαστου ρίσκου από μεριάς του Δήμου Ηρακλείου!

Και αυτό γιατί την ίδια ώρα που η Λότζια αποφάσισε να κινηθεί με βάση το νέο νόμο δημοσίων έργων και να στείλει τεύχη δημοπράτησης με βάση τη νέα νομοθεσία, αλλά με το ρίσκο της έλλειψης ολοκληρωμένων πρότυπων τευχών δημοπράτησης, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι για το Καπετανάκειο, όπως και για άλλα ενταγμένα έργα στο νέο ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνει δημοπράτηση ως τα τέλη Απριλίου, με βάση τον παλιό νόμο δημοσίων συμβάσεων...

Αναλυτικότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, τοποθετήθηκε χθες για το Καπετανάκειο ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον πρόσφατο Νόμο 4412/16, για τον οποίο δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι εφαρμοστικές και κανονιστικές πράξεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει αβεβαιότητα για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση ενταγμένων έργων, όπως αυτό της β' φάσης του Καπετανάκειου, και διχογνωμία των αρμόδιων υπηρεσιών δήμου και Διαχειριστικής Αρχής.

«Κύριε υπουργέ, το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και έχουν υποβληθεί από το Δήμο στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, χωρίς να έχετε εκδώσει εσείς απόφαση για τα πρότυπα τεύχη.

Απαντήστε μας αν μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση με την προηγούμενη νομοθεσία, όπως έχει απαντήσει το υπουργείο Οικονομίας, ή αν πρέπει να περιμένουν την έκδοση των εφαρμοστικών και κανονιστικών πράξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο κ. Σπίρτζης, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στο θέμα του Καπετανάκειου, δηλώνοντας πως ισχύει μεταβατικό διάστημα και ότι τα ήδη ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ μπορούν να δημοπρατηθούν με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, η οποία ισχύει ως τις 30/4/2017 και στην κατεύθυνση αυτή θα δοθούν οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κεγκέρογλου, με την υπ. αριθμ. 7836/31-08-2016 ερώτησή του, είχε φέρει το θέμα στη Βουλή, όπου το υπουργείο Οικονομίας είχε απαντήσει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, αφού έχει μεταβατικό διάστημα.

Τι θα κάνει η Λότζια;

Ουσιαστικά λοιπόν ο κ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε τη μεταβατική περίοδο ισχύος του προηγούμενου νομικού πλαισίου για τα δημόσια έργα. Μεταβατική περίοδο την οποία είχε αναφέρει προφορικά και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αλλά μάλλον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τουλάχιστον, θεωρήθηκε ως μια αίολη διαβεβαίωση από τους τοπικούς φορείς.

Εξού και ο λόγος για τον οποίο στο Δήμο Ηρακλείου αποφάσισαν να πάνε με το νέο νόμο και να ρισκάρουν στέλνοντας τεύχη δημοπράτησης με τη νέα νομοθεσία, παρά το ότι κατά κοινή ομολογία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή, ολοκληρωμένα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης για να "πατήσουν" Δήμοι ή άλλοι φορείς.

Μετά τη νέα, όμως, διαβεβαίωση, αυτή τη φορά διά στόματος Σπίρτζη, προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα στο τραπέζι και ορθώνεται πλέον εύλογα το ερώτημα προς τη Λότζια. Θα αναθεωρήσει την τακτική της, ή θα επιμείνει στη λογική της δημοπράτησης με το νέο νόμο;

Η υπομονή στέρεψε: "Βράζουν" στο υπό κατάληψη σχολείο

Στο μέτωπο του Καπετανάκειου θα έχουμε, μάλιστα, νεότερα και την ερχόμενη Δευτέρα, όταν πρόκειται να συζητηθεί στη Bουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο 1ο Λύκειο, που σημειωτέον τελεί υπό κατάληψη τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τις εμπλοκές και καθυστερήσεις του έργου κτηριακής αποκατάστασης, συνεχίζει να θυμίζει "καζάνι που βράζει".

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο γραμματέας του Συλλόγου και γραμματέας επίσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλίας Κιαμούρης, θα περιμένει μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τους εμπλεκόμενους φορείς - Δήμο, Περιφέρεια και κυβέρνηση - για να ξεκαθαρίσουν οριστικά το τοπίο ως προς τους τεχνικούς χειρισμούς που θα γίνουν για τη δημοπράτηση της β' φάσης.

«Η υπομονή μετά από μια 8ετία εργασιών έχει πλέον στερέψει. Περιμέναμε υπομονετικά τους εμπλεκόμενους φορείς. Αρχίζουμε πλέον και αμφιβάλλουμε για το αν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί το έργο κτηριακής αποκατάστασης στο Καπετανάκειο.

»Ο υπουργός κ. Σπίρτζης έδωσε μια θετική απάντηση ως προς την αξιοποίηση μεταβατικών διατάξεων της παλιάς, γνωστής νομοθεσίας. Εμείς δεν μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα. Ας αποφασίσουν, όμως, γρήγορα οι αρμόδιοι τι θέλουν, ποιο δρόμο ως προς το τεχνικό κομμάτι, τα τεύχη δημοπράτησης, θέλουν να ακολουθήσουν, και να προχωρήσουν γρήγορα».

«Η μεγάλη μας ελπίδα είναι να δημοπρατηθεί η β' φάση πριν την εκπνοή του 2016. Να τελειώσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα γρήγορα. Να εγκατασταθεί ο εργολάβος στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να μπορέσει να "τρέξει" γρήγορα τις εργασίες μέσα στο καλοκαίρι που οι μαθητές δεν έχουν υποχρεώσεις και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια εκτέλεσης έργων για τα συνεργεία του εργολάβου», επισήμανε ακόμα ο κ. Κιαμούρης...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News