default-image

Αδιαχώρητο στα καταστήματα λόγω Μαύρης Παρασκευής (photo)

Κρήτη
Αδιαχώρητο στα καταστήματα λόγω Μαύρης Παρασκευής (photo)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε για να μείνει καταπώς φαίνεται η αμερικανική συνήθεια που γίνεται λατρεία και στο Ηράκλειο.

Πολυκαταστήματα της πόλης μας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν στο έθιμο της "Μαύρης Παρασκευής", δηλαδή μόνο για σήμερα, τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, θα προχωρήσουν σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Η ανακοίνωση και μόνο είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί κόσμος σε ουρές έξω από τα καταστήματα από νωρίς σήμερα το πρωί. Το αδιαχώρητο γίνεται με το άνοιγμα των καταστημάτων με δεκάδες πολίτες να περιμένουν υπομονετικά για να κάνουν τα προχριστουγεννιάτικα ψώνια τους.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ BLACK FRIDAY ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Αντιδράσεις για τη "Μαύρη Παρασκευή"

Στην αμερικανικής προέλευσης "Μαύρη Παρασκευή", που εισβάλλει και στην αγορά της Ελλάδας, στηρίζουν τις ελπίδες τους τα καταστήματα εκείνα τα οποία θα ξεκινήσουν να την εφαρμόζουν από σήμερα στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Στη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα θα προχωρούν σε γενναιόδωρες προσφορές, με πιθανή την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους, όπως θέλει η "Black Friday".

Το γεγονός αυτό ναι μεν θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές - που έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους - εκμεταλλευόμενοι τις τιμές κάτω του κόστους στις οποίες θα πωλούνται τα διάφορα είδη, να ψωνίσουν, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα.

 Από την άλλη, όμως, το ενδεχόμενο που θέλει, σύμφωνα με τα ξένα πρότυπα, τα καταστήματα που εφαρμόζουν την "Black Friday" να παραμένουν ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ουρές καταναλωτών που ποντάρουν ότι θα σχηματιστούν, συναντά τις έντονες διαμαρτυρίες των υπαλλήλων, που φοβούνται ότι πρόκειται για ένα ακόμα τρικ που θα τους αναγκάσει να δουλεύουν κάτω από εξαντλητικά ωράρια.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι το εξής: «Στις μαύρες ημέρες της κρίσης που ζούμε, με τις συντάξεις και τους μισθούς να μη φτάνουν να ζήσει κανείς, με τα βαριά φορολογικά μέτρα και τα μνημόνια να έχουν ως συνέπεια το μαρασμό της αγοραστικής κίνησης, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες ορισμένων καταστηματαρχών αρκούν για να σώσουν την κατάσταση;

»Ή μήπως δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι η αγορά, για να ανακάμψει, απαιτεί πιο αποτελεσματική στήριξη και βοήθεια;».

Απεργία στις 8 Δεκεμβρίου

Τους φόβους τους ότι η "Μαύρη Παρασκευή" θα γίνει καθημερινή συνήθεια εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που, όπως λένε, έχουν υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα την περίοδο της κρίσης.

«Πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορα εμπορικά καταστήματα και της πόλης του Ηρακλείου καλούνται την Παρασκευή, την οποία η εργοδοσία βαφτίζει "Black Friday", σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα, να δουλέψουν κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς», επισημαίνει η Ένωση, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως «άλλα μεγάλα καταστήματα του νομού μας ενημερώνουν τους εργαζόμενους πως θα δουλεύουν και στις 2/1/2017 - μέρα που τα καταστήματα είναι κλειστά - όπως επίσης μέσα στο εορταστικό ωράριο θα δουλεύουν από τις 5 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ.!!!».

Γι' αυτό και καλεί τους υπαλλήλους να εκφράσουν την αντίδρασή τους, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που οργανώνεται στις 8 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

α) επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ,

β) κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων,

γ) κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918 ευρώ βασικό μισθό,

δ) 5ημερο - 8ωρο - 40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία,

ε) νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας,

στ) ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις,

ζ) επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων,

η) προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και

θ) να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News