Ειδήσεις

Βραβεία στα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα Μπαλαντίνος

Βασίλης Μπαλαντίνος ο πρωτεργάτης εκείνος το 1928 τυροκομούσε στο Μιτάτο, ο γιος του στο Θέρισο σε τυροκομείο και τα εγγόνια του μετέφεραν την επιχείρηση στο Βαρύπετρο στα Χανιά.

Η εξέλιξη όμως δε φάνηκε μόνο στον εξοπλισμό. «Εμείς είμαστε η τρίτη γενιά με τα αδέλφια μου, είναι ο Σταμάτης Μπαλαντίνος, ο οποίος είναι από τους καλύτερους τυροκόμους στην Ελλάδα, και ο αδελφός μου Στυλιανός Μπαλαντίνος, και φτιάξαμε το τυροκομείο πριν από 25-30 χρόνια ήρθαμε εδώ», αναφέρει ο κ. Μπαλαντίνος, μέλος της οικογένειας της τρίτης γενιάς.  

Το τυροκομείο Μπαλαντίνος περνά από γενιά σε γενιά και η τρίτη γενιά που διοικεί έχει βάλει στοίχημα να ξεπεράσει τις προηγούμενες.

Σε κάθε διαγωνισμό αποσπά διακρίσεις. Αυτή τη φορά το αργυρό μετάλλιο πήραν πέντε τυριά της επιχείρησης στο Τέταρτο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού που διεξήχθη Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός γίνεται για τέταρτη φορά και σε όλες τις υπόλοιπες η επιχείρησης Μπαλαντίνος είχε λάβει πάλι διακρίσεις.

«Ήταν τόσες πολλές οι συμμετοχές, περίπου στις 400. Μας έδωσε μεγάλη χαρά, πάει να πει ότι κάτι κάνουμε εδώ, πάει να πει ότι έχουμε ποιότητα, ότι τα χανιώτικα τυριά είναι καλά και ο Χανιώτικος λαός πρέπει να είναι περήφανος, ότι βγάζει καλά προϊόντα», τονίζει ο κ. Μπαλαντίνος.  

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ

Αργυρό Βραβείο

Τυρί πηχτόγαλο ΠΟΠ Μπαλαντίνος

Κεφαλοτύρι Κρήτης Μπαλαντίνος

Ξηρός ανθότυρος Μπαλαντίνος

Πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ Μπαλαντίνος

Τυρομάλαμα Χανίων Μπαλαντίνος

Σε ερώτηση εάν θα σας λέγαμε σε ποιο θα δίνατε το χρυσό, ποιο θα μας λέγατε, ο κ. Μπαλαντίνος απάντησε:

«Το πυχτόγαλο Χανίων. Το βγάζει μόνο ο νομός Χανίων, μόνο από γάλα πρόβειο και κατσικίσιο του νομού Χανίων. Απαγορεύεται άλλο γάλα. Είναι ένα προϊόν πολύ δυνατό. Το ότι πήραμε μία διάκριση είναι πολύ καλό. Χρειάζεται να "φωνάξουμε" κάπου ότι έχουμε αυτό το προϊόν και ότι είναι πολύ καλό».

Η επιχείρηση κάνει όλες τις ενέργειες για να έχει ISO και HACCP, ενώ διαθέτει προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντα, που δείχνει τον αγώνα της να αναβαθμίζεται και να πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές της πιστοποίησης.

«Πρέπει όμως και το κράτος», τονίζει ο κ. Μπαλαντός «να κάνει όλες τις ενέργειες που θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τα φτερά τους χωρίς τεράστιο κόστος και σε άλλες αγορές.

Για να κάνεις μία επιχείρηση σήμερα θέλεις πολλούς ανθρώπους. Παλιά υπήρχαν οι ενώσεις, υπήρχε η πολυτέλεια, τώρα ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να κόψει από τα έξοδα, γιατί δε βγαίνει. Πρέπει να έχεις δίπλα σου κόσμο. Όλα αυτά κοστίζουν. Εδώ θέλουμε το κράτος».

  

Σχόλια