Ειδήσεις

Πως γίνονταν τα παζάρια στην Κρήτη του 1930! (video)

Ενα μοναδικό φίλμ είδε το φως της δημοσιότητας, πολύτιμο υλικό το ανήκει στο '30! Αποτυπώνει το παζάρι της εποχής ακόμη και την ενδυμασία των Κρητικών.

Ενα μοναδικό φίλμ είδε το φως της δημοσιότητας και μάλιστα πρόκειται για πολύτιμο υλικό το ανήκει στο 1930! Στο φίλμ αποτυπώνονται  σκηνές από παζάρι στις Μοίρες από Κρητικό μετανάστη στην Αμερική που σε ένα ταξίδι του στη γενέτειρα απαθανάτισε εικόνες του τόπου του, σε μια εποχή που η κινηματογράφηση στην ελληνική επαρχία ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Τα πλάνα που δημοσίευσε το apopsilive.gr ξεκινούν με ένα ζευγάρι χωρικών που περνάνε από τον κεντρικό δρόμο των Μοιρών, πάνω σε δύο γαϊδουράκια. Προσέξτε το κτίριο που διακρίνεται σε αυτό το πρώτο πλάνο: πιθανόν είναι το ίδιο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η Ψησταριά απέναντι από το Δημαρχείο Φαιστού.

Στις σκηνές που ακολουθούν βλέπουμε το φόρτωμα με σακιά ενός γαϊδουριού-κύριου «μεταφορικού μέσου» στον τόπο για πολλά χρόνια- το ζύγισμα τους εμπορεύματος σε ένα πάγκο «παρουσία του πελάτη», την πώληση ενός κόσκινου σε πρώτο πλάνο, σκηνές από ένα καφενείο της αγοράς και σκόρπιες σκηνές από το παζάρι, με ένα έμπορα υφασμάτων (με κοστούμι και γραβάτα, ασφαλώς εύπορος οικονομικώς) «εν ώρα μέτρησης» του υφάσματος, σερβίρισμα ποτού (ρακής;) πάνω σε ένα πάγκο, μια συνομιλία υποδηματοποιού με τον πελάτη που κρατά τα… παπούτσια στο χέρι.

Αμέσως μετά από αυτή τη σκηνή βλέπουμε μια εικόνα από τον κεντρικό δρόμο, όπου το κτίριο που βρίσκεται στο βάθος πιθανολογείται ότι είναι το κτίριο όπου βρίσκεται σήμερα καφετέρια.

Η ενδυμασία της εποχής

Λίγο παρακάτω ένας νεαρός δοκιμάζει -μετά μεγάλης δυσκολίας στο να το φορέσει!- ένα γιλέκο, το οποίο δεν θα μάθουμε ποτέ, αν τελικά το πήρε… Οι ενδυμασίες των Μεσαριτών που διακρίνονται στις σκηνές του μικρού σε διάρκεια φιλμ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία «παραδοσιακές» με στιβάνια, βράκες, γιλέκο και σαρίκι στο κεφάλι, ενώ δε λείπουν και οι πιο «σύγχρονοι» με παντελόνι, πουκάμισο & τραγιάσκα. Οι ελάχιστοι που διακρίνονται με ψάθινο καπελάκι και κοστούμια, «σαν την μύγα μες το γάλα», είναι προφανώς μέλη της παρέας του άνδρα που κινηματογράφησε τις σκηνές εξασφαλίζοντας τους μια θέση στην αιωνιότητα.

Σχόλια