Ειδήσεις

Η “Μαύρη Παρασκευή” έρχεται και στην Κρήτη!

Μια γιορτή απίθανων προσφορών, η " Μαύρη Παρασκευή” (Black Friday) που αποτελεί ξενόφερτο θεσμό, κάνει εμφάνιση από αύριο Παρασκευή στην Κρήτη.

Κάτι καινούργιο για τα τοπικά δεδομένα έρχεται να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά της Κρήτης. Αν μέχρι χθες όλοι ξέραμε για εκπτώσεις χειμερινές-θερινές και ενδιάμεσες, τώρα θα έχουμε και κάτι νέο. Τη "Μαύρη Παρασκευή" (Black Friday), ξενόφερτη εμπορική "γιορτή", που τώρα πλέον κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της και στην Ελλάδα από αύριο κιόλας, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου!

Όχι, δεν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο και θλιβερό, για τους καταναλωτές τουλάχιστον, αλλά για μια γιορτή προσφορών, ειδικών εκπτώσεων και εκδηλώσεων, στις οποίες θα προχωρήσουν όσα καταστήματα συμμετέχουν στη δράση αυτή.

Και αν ακόμα δεν έχετε αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, να σας πούμε ότι πρόκειται για την ημέρα εκείνη - που ίσως πολλοί έχετε ακούσει - κατά την οποία καταναλωτές στις χώρες του εξωτερικού κυρίως, όπου εφαρμόζεται, σχηματίζουν ουρές περιμένοντας έξω από τα καταστήματα ακόμα και από τα ξημερώματα για να καταφέρουν να επωφεληθούν από τις πολύ καλές τιμές.

Η "Μαύρη Παρασκευή" λέγεται έτσι διότι στο εξωτερικό και στις περιοχές όπου μέχρι στιγμής έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται, τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Συνεπώς, τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας "μαύρο" το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.

Πώς ξεκίνησε

Η "Μαύρη Παρασκευή" είναι μια γιορτή του εμπορίου που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εικόνες με ουρές εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές κάνουν το γύρο του κόσμου τη "Μαύρη Παρασκευή".

Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό είναι τέτοια η "σημασία" της "Μαύρης Παρασκευής" για τους καταναλωτές και τέτοιο το όφελός τους από τις προσφορές, που συχνά σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε καταναλωτές που περιμένουν στις ουρές. Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της xριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.

Πώς προέκυψε η "Μαύρη Παρασκευή";

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα, λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008, η Black Friday ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Black Friday πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία και στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο και γενικότερα στην Κρήτη, πολλά καταστήματα έχουν δηλώσει ήδη και με ειδική αφίσα στις βιτρίνες των καταστημάτων τους αλλά και με διαφημίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα συμμετάσχουν στη "Μαύρη Παρασκευή".

Ο Εμπορικός Σύλλογος και ο πρόεδρος Μανόλης Κουμαντάκης, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πως «πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία μερίδας εμπόρων. Δε σχετίζεται με κάτι οργανωμένο από πλευράς Συλλόγου».

Πάντως, οι έμποροι, σε μια ακόμη απόπειρα να "ζεστάνουν" το καταναλωτικό κοινό, θα προσφέρουν τα είδη τους με εκπτώσεις αρκετά υψηλές, δίνοντας έτσι άλλη μια φορά την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί τα είδη που μέχρι στιγμής στερείται λόγω οικονομικής δυσχέρειας, σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια