Ειδήσεις

Ενεργειακό "μπάσιμο" από τον όμιλο Καράτζη

Ένα πολύ δυνατό "μπάσιμο", με ορμητήριο την Κρήτη, όπου ήδη τους τελευταίους μήνες αρχίζει και "ανοίγει" το παιχνίδι προς τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρισμού, ετοιμάζει στην αγορά ενέργειας της χώρας ο Όμιλος Καράτζη.

Ο Όμιλος, μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ΚΕΝ, πήρε ήδη το "πράσινο φως" της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 300 MW (!) - κάτι που σημαίνει πως ο πετυχημένος ήδη σε διάφορους τομείς τοπικός επιχειρηματικός Όμιλος έχει φιλόδοξες βλέψεις για να αποσπάσει πολύ σημαντικά μερίδια της αγοράς τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα, όπου ήδη έχει αναπτύξει ενεργειακή δράση τα τελευταία χρόνια μέσα από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων...

Ο Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται στην ενέργεια εδώ και πολλά χρόνια, καθώς στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται μονάδες φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 15,5 μεγαβάτ, σε Βοιωτία, Λάρισα, Κατερίνη και Κεφαλονιά.

Η πρώτη είσοδος στο ενεργειακό κάδρο της χώρας, μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, έγινε το 2010. Τώρα όμως, μια εξαετία μετά, ο Όμιλος Καράτζη ετοιμάζει ένα πολύ πιο δυνατό ενεργειακό βήμα, με μια πολύ δυναμική επέκτασή του στο χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Βήμα που θα κάνει μέσω της κατά 100% θυγατρικής του εταιρείας ΚΕΝ, το μετοχικό της κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.

Η ΚΕΝ, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2016 με μετοχικό κεφάλαιο 600.000 ευρώ, κατέθεσε πριν από καιρό αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άδεια προμήθειας ισχύος 300 μεγαβάτ. Η αίτηση έγινε αποδεκτή από τη ΡΑΕ! Για του λόγου το αληθές, χορηγήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη θυγατρική ΚΕΝ Α.Ε. η υπ' αριθμ. 413/2016 άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 300 MW, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία "Καράτζης Α.Ε.".

Ενόψει μάλιστα της έγκρισης της αίτησής της από τη ΡΑΕ, όπως και ήρθε πριν λίγες ημέρες, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Καράτζη είχε αναπτύξει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο δρομολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων της. Είχε δηλαδή προχωρήσει σε συζητήσεις συνεργασίας, στην κατεύθυνση της προώθησης των συμβολαίων.

Μετά λοιπόν την εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ στην αίτηση της ΚΕΝ για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 μεγαβάτ, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στον Όμιλο Καράτζη για την υλοποίηση του φιλόδοξου, όπως μαρτυρά το ίδιο το μέγεθος των 300 μεγαβάτ, σχεδιασμού διείσδυσης στην αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «ο νέος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, με δικά του σημεία πώλησης, καθώς και με συνεργασίες, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει, με εταιρείες που διαθέτουν ευρύ δίκτυο λιανικής, εισέρχεται στην αγορά της παροχής ενέργειας, προσφέροντας πανελλαδικά υψηλού επίπεδου υπηρεσίες προς τους πελάτες της, ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Ο Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται εδώ και δέκα έτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διαθέτοντας φωτοβολταϊκούς σταθμούς 15 MW ανά την Ελλάδα. Εκτός από την ενασχόλησή του με την ενέργεια, ο Όμιλος Καράτζη κατέχει ηγετική θέση, παγκοσμίως, στη βιομηχανική παραγωγή διχτύων συσκευασίας, διαθέτοντας τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και μία στη Γερμανία, καθώς και πέντε εμπορικές εταιρείες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία και Ρουμανία. Το 90% των πωλήσεων αφορά σε εξαγωγές σε 50 χώρες ανά τον κόσμο. Επίσης, δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, μέσω του 5 αστέρων ξενοδοχείου "Nana Beach", δυναμικότητας 510 δωματίων, ενώ έχει ξεκινήσει η ανέγερση lux ξενοδοχειακού συγκροτήματος δυναμικότητας 130 δωματίων».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα του Ομίλου

Ο Όμιλος Καράτζη εισήλθε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2010 με την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, ισχύος 240 KW, στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Ηράκλειο. Το 2011 ο Όμιλος ανέπτυξε μια σειρά ηλιακών πάρκων στη Λάρισα και στη Βοιωτία, με συνολική ισχύ 6 MW, και ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Μέσα στο 2012, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την εγκατάσταση σε μία άλλη σειρά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κατερίνη και στη Βοιωτία, συνολικής ισχύος 7,5 MW, επένδυση που ανέβασε τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας του Ομίλου κοντά στα 13,7 MW. Το 2013 δημιούργησε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κεφαλονιά, εκτοξεύοντας τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας στα 15 πλέον MW.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια