default-image

Στάχτη η Κρήτη μέσα στο 2016 (video)

Κρήτη
Στάχτη η Κρήτη μέσα στο 2016 (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια αύξηση των πυρκαγιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε κατά την ανιπυρική περίοδο του 2016. Τα καμένα στρέμματα... τετραπλασιάστηκαν σχεδόν, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, καταδεικνύοντας πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσαν ο εξαιρετικά "στεγνός" χειμώνας και η γενικότερη ξηρασία που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2015 και όλου του 2016.

Μία από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους ήταν αυτή που πέρασε, με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που δείχνουν την τραγική - όπως διαμορφώθηκε - εικόνα, παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" από τον περιφερειακό διοικητή της Π.Υ. στην Κρήτη Γιάννη Μαραγκάκη. Συνολικά, 632 ήταν οι πυρκαγιές που καταγράφηκαν στον νησί μας. Οι περισσότερες σημειώθηκαν στο Ηράκλειο και ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες των Χανίων, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη.

Όσον αφορά στην έκταση που κάηκε, συνολικά αποτεφρώθηκαν πάνω από 23.000 στρέμματα, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν καεί μόλις 6.900. Το τραγικό είναι ότι περίπου τα μισά από τα στρέμματα που κάηκαν ήταν δασική έκταση.

Με δεδομένο ότι οι δασικές εκτάσεις στην Κρήτη είναι ελάχιστες, η απώλεια 11.300 στρεμμάτων είναι μια τρομερή τραγωδία. Σε επίπεδο νομών, τη μεγαλύτερη ζημιά την υπέστησαν οι νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου συνολικά κάηκαν πάνω από 19.000 στρέμματα, με το νομό Ηρακλείου να έχει τη μικρότερη ζημιά (μόλις 1.078 στρέμματα, σχεδόν στο σύνολό τους χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις).

Τα αστικά συμβάντα, από την άλλη, ήταν 564, με τις περισσότερες περιπτώσεις να καταγράφονται στο Ηράκλειο, ενώ πολλές ήταν και οι δύσκολες επεμβάσεις της ΕΜΑΚ για διάσωση ανθρώπων σε δύσβατες περιοχές.

Συμβουλές

Ενόψει του χειμώνα, από το πλατό της εκπομπής ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννης Μαραγκακης έδωσε επίσης συμβουλές για την καλύτερη αντιμετώπιση από τους πολίτες των ακραίων καιρικών φαινομένων, βάσει και των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις, θα πρέπει να προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και επίσης να φροντίσετε για τον εξοπλισμό του καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:

* Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

- Διατηρήστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

- Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

- Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

- Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

* Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

- Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

- Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

- Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

- Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρήστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

* Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

- Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

- Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο, και φορέστε ζεστές, αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

- Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News