Ειδήσεις

Έπιασαν πάτο τα τουριστικά έσοδα

Γέμισαν τα ξενοδοχεία αλλά όχι και τα ταμεία. Αυτή ήταν κατά την πλειοψηφία η έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, όπου ναι μεν βουλιάξαμε από τουρίστες, από την άλλη όμως πιάσαμε πάτο στα έσοδα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016.

Όπως διαπιστώθηκε με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, το ταξιδιωτικό πλεόνασμα στο εννεάμηνο του 2016 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) περιορίστηκε κατά 7,1%, καθώς διαμορφώθηκε σε 10,472 δισ. ευρώ, έναντι 11,269 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η συρρίκνωση του πλεονάσματος είναι απόρροια της μείωσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 703 εκατ. ευρώ ή 5,5% και της αύξησης των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 94 εκατ. ευρώ ή 6,2%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 2,8% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.- "28", όσο και στη μείωση κατά 13,5% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε.- "28", οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,278 δισ. ευρώ. Κοινώς, σύμφωνα με την τάση που καταγράφηκε, η μείωση των εισπράξεων, αφού φέτος είχαμε περισσότερους τουρίστες από πέρυσι, όπως διαπιστώθηκε, οφείλεται στην πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, αφού η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε στα 21,345 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 20,617 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Σε σχέση πάντως με την υπόλοιπη Ελλάδα, η εικόνα των τουριστικών εσόδων στην Κρήτη φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη. Το πώς κινήθηκαν τα έσοδα στην Κρήτη, το τι έφταιξε και δεν πήγαμε καλά από οικονομικής πλευράς τουριστικά φέτος, αλλά και τους φόβους και τις εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούμε του χρόνου σχολιάζει μιλώντας στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.  

«Για άλλη μια φορά βγήκαμε αληθινοί στις εκτιμήσεις μας ότι θα ευημερήσουν οι αριθμοί, αλλά τα έσοδα θα είναι στο μείον. Ο τουρισμός σε επίπεδο χώρας έκλεισε με 10% αύξηση στις αφίξεις, αλλά με μεγάλη μείωση στα έσοδα. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τους πρώτους μήνες προσφορές, διότι χάσαμε τον Απρίλιο λόγω της διαφοράς του Πάσχα. Κατόπιν αναγκαστήκαμε και πάλι να ρίξουμε τις τιμές, προκειμένου να προσελκύσουμε πελάτες που είχαν επιλέξει να κάνουν τις διακοπές τους σε άλλους προορισμούς. Έτσι εξαρχής είχαμε τη διαίσθηση ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικά έσοδα, κάτι στο οποίο δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Ωστόσο, στην Κρήτη το ποσοστό της μείωσης των εσόδων, όπως εκτιμούμε, κυμαίνεται στο 4%. Ο κόσμος, ο οποίος ήρθε φέτος στο νησί μας και στη χώρα μας, δεν είχε λεφτά. Έμεινε στα ξενοδοχεία, αλλά δεν έκανε εκδρομές, αγορές και μεγάλα ανοίγματα. Οι τουριστικοί πράκτορες έχουμε μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα απ' ό,τι οι ξενοδόχοι. Αλλά αν επεκταθούμε, το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα το έχουν δεχτεί οι επαγγελματίες που στηρίζονται στον τουρισμό. Εκεί σαφώς μιλάμε για τεράστιο ποσοστό μείωσης», είπε ο κ. Βλατάκης.

Ο ίδιος ωστόσο, αναλύοντας τους παράγοντες που λειτούργησαν ανασταλτικά και περιόρισαν τις οικονομικές δυνατότητες των ξένων επισκεπτών μας, οπότε και κατ' επέκταση τα δικά μας οικονομικά οφέλη, τόνισε πως «όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί. Δεν τον περνάμε στους πελάτες, όμως, εμείς τον απορροφήσαμε. Από την άλλη, πολλοί επισκέπτες μας που θα πήγαιναν Τουρκία ή Αίγυπτο αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα και ο οικονομικός τους προϋπολογισμός δεν τους επέτρεπε μεγάλες κινήσεις. Να βγουν, δηλαδή, έξω και να ξοδέψουν».

Από 'δω και στο εξής, όπως τόνισε ο κ. Βλατάκης, ο αγώνας των τουριστικών πρακτόρων συνεχίζεται με φόντο την επόμενη τουριστική σεζόν. Όμως, επειδή οι πολιτικές ίντριγκες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες, οι θεομηνίες και ένα σωρό άλλες αιτίες μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανατρέψουν τις μέχρι στιγμής παρακρατήσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη σεζόν, καλό θα είναι, όπως σημείωσε ο κ. Βλατάκης, να είμαστε συγκρατημένοι.

Ο ίδιος επισήμανε, κλείνοντας, πως υπό το φόβο να ανακάμψουν οι μεγάλοι τουριστικοί μας ανταγωνιστές, Τουρκία και Αίγυπτος, στην Ελλάδα δε θα πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις υποδομές και το τουριστικό μας προϊόν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να πείσει και να προσελκύσει τον υποψήφιο επισκέπτη.

ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΔΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Πλήρωσαν μόνο για το ταξίδι

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 86,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 78,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Ειδικά το Σεπτέμβριο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,038 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 2,3% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,232 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 17,9% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αποδίδεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 13,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 10,1%.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια