default-image

Και στην Ελλάδα ο κίνδυνος για τον «Έμπολα των ελαιόδεντρων»

Κρήτη
Και στην Ελλάδα ο κίνδυνος για τον «Έμπολα των ελαιόδεντρων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ισπανία έφτασε το βακτήριο Xylella fastidiosa, ή αλλιώς ο «έμπολα των ελαιόδεντρων», πράγμα το οποίο αυξάνει την ανησυχία για επιδημία στον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και στην Ελλάδα.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa, είναι αμερικανικής προέλευσης και θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, με την εκρίζωσή του από τις προσβεβλημένες περιοχές να είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Η ασθένεια, εμφανίστηκε στην Απουλία της Ιταλίας πριν από τρία χρόνια, και έχει επίσης ανιχνευθεί στη νότια Γαλλία, ενώ ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξή του υπάρχει και στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει ήδη ρημάξει εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία, ενώ εξαπλώθηκε ήδη στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα. Σύμφωνα με το BBC, η επιδημία στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 20% το 2015.

Το βακτήριο προσβάλλει πολλά είδη φυτών εκτός από τα ελαιόδεντρα, από οπωροφόρα δέντρα μέχρι την πικροδάφνη, τη λεβάντα και το πολύγαλα.

Το επικίνδυνο βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News