default-image

Μια σφαίρα δολοφονεί τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (video)

Μια σφαίρα δολοφονεί τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (video)

Σαν σήμερα, πριν από 53 χρόνια, μια σφαίρα σκότωσε τον 35ο Πρόεδρο των ΗΠΑ και, για πολλούς, μαζί, σκότωσε και το Αμερικάνικο Όνειρο. Ο λόγος, φυσικά, για τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Η δολοφονία του 46χρονου άνδρα, με το γοητευτικό χαμόγελο, παραμένει ανεξιχνίαστη, ακόμη και σήμερα, με μοναδικό ντοκουμέντο ένα βίντεο 15 δευτερολέπτων, που κατάφερε να «πιάσει» η κάμερα του επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ.

Ο φάκελος για την υπόθεση Κένεντι έκλεισε με τη δολοφονία του υπ' αριθμόν 1 κατηγορουμένου, Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, κατά τη μεταφορά του στις φυλακές, χωρίς όμως να είναι σίγουρο εάν επρόκειτο για τον πραγματικό δολοφόνο του Κένεντι.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στην πλατεία Ντάλι στο Ντάλλας του Τέξας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, από το πρωί εκείνης της ημέρας οι τοπικές εφημερίδες έγραφαν «Καλώς ήρθατε στο Ντάλλας κύριε Κένεντι», μέσα σε μαύρο πένθιμο πλαίσιο, καθότι ο Κένεντι ήταν ανεπιθύμητος στη συγκεκριμένη Πολιτεία, η οποία ήταν μία από τις ελάχιστες των ΗΠΑ που οι Δημοκρατικοί είχαν ηττηθεί.

Ο πρώτος πυροβολισμός, τον οποίο κανείς δεν αντιλήφθηκε, ακούστηκε στις 12:30, την ώρα που ο Πρόεδρος των 1000 ημερών, όπως αργότερα χαρακτηρίστηκε, χαιρετούσε τον κόσμο. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, μια δεύτερη σφαίρα χτύπησε τον Κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι, ενώ ο μοιραίος τρίτος πυροβολισμός, κατάφερε να συντρίψει το κεφάλι του Κένεντι, ο οποίος έπεσε απότομα στην αγκαλιά της συζύγου του, Τζάκι Κένεντι, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Τζάκι καταρρέει

Το θρυλικό ροζ ταγέρ που φορούσε η Τζάκι, βάφτηκε αμέσως με το αίμα του συζύγου της και λίγες ώρες αργότερα, όταν ο Αντιπρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ορκίστηκε 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Τζάκι, συντετριμμένη και ανέκφραστη, φορούσε ακόμη το ίδιο ταγέρ, λέγοντας ότι ήθελε όλος ο κόσμος να δει τι έκαναν στο Τζον.

Η παραμυθένια ζωή της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ κατέρρευσε τη στιγμή της δολοφονίας του συζύγου της, με την ίδια, σε επιστολή της, να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Θεός θα πρέπει να μου δώσει εξηγήσεις αν ποτέ Τον συναντήσω», προσθέτοντας ότι θα ήθελε να είναι εκείνη αυτή που θα πέθαινε και όχι ο Τζον.

Επιμέλεια: Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News