Ειδήσεις

Τα σενάρια μετά την κάλπη στο ΤΕΕ/ΤΑΚ

“Καυτός” χειμώνας ζυμώσεων, διεργασιών, διαβουλεύσεων και έντονου παρασκηνίου έρχεται για τον τεχνικό κόσμο της ανατολικής Κρήτης.

"Καυτός" χειμώνας ζυμώσεων, διεργασιών, διαβουλεύσεων και έντονου παρασκηνίου έρχεται για τον τεχνικό κόσμο της ανατολικής Κρήτης, αφού το αποτέλεσμα της κυριακάτικης κάλπης στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, που έφερε ανακατάταξη... δυνάμεων, αφήνει τα πάντα ρευστά ως προς το σχηματισμό της διοίκησης...

Η ΑΜΑΚ, αν και αποδυναμωμένη, καταγράφοντας πτώση δυναμικής κατά 6%, αναδείχτηκε για 2η σερί φορά νικήτρια της κάλπης.

Όμως, με 20 μόλις έδρες που της δίνει το ποσοστό της (37,4%), κάθε άλλο παρά είναι κοντά στην αυτοδυναμία και στη δυνατότητα εκλογής προεδρείου στη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Εκλογή για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 50% συν 1, δηλαδή 27 έδρες στο σύνολο των 53 εδρών, που έχει πλέον η αντιπροσωπία του Επιμελητηρίου.

Αντιθέτως, με βάση και την πρότερη εμπειρία, πιο κοντά στη διοίκηση βρίσκεται, όσο κι αν ακούγεται λιγάκι παράδοξο, η υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία ΔΚΜ, η οποία έκανε τη δική της θεαματική... ανατροπή!

Διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά της από 17% στο 31%, η ΔΚΜ αναδείχτηκε 2η δύναμη στην κάλπη, αφήνοντας στην τρίτη θέση την ΑΠΡΟΣΥΜΗ, την παράταξη δηλαδή του απερχόμενου προέδρου Γιάννη Χαρωνίτη, η οποία υπέστη απώλεια, πέφτοντας στο 26,1%.

Εφόσον επαναληφθεί το σκηνικό που υπήρξε στις προηγούμενες εκλογές, εφόσον δηλαδή η ΑΜΑΚ δεν τα βρει και αυτή τη φορά με άλλες παρατάξεις, δεν αποκλείεται διόλου, ίσα-ίσα είναι πολύ πιθανό, να δούμε τη ΔΚΜ, μέσω συμμαχίας ξανά με την ΑΠΡΟΣΥΜΗ, στη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ!

Η ΔΚΜ κέρδισε 17 έδρες (αν και υπάρχει πιθανότητα απώλειας 1 έδρας στο ξεκαθάρισμα της διανομής) και χρειάζεται άλλες 10 έδρες για να εκλέξει προεδρείο, τις οποίες μπορεί να βρει από τις 14 έδρες που πήρε η ΑΠΡΟΣΥΜΗ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα επαναληφθεί τούμπα το σκηνικό που είχε ξεδιπλωθεί στις προηγούμενες εκλογές. Τότε η ΑΜΑΚ δεν είχε βρει τη χρυσή τομή με τις άλλες παρατάξεις, ώστε να εξασφαλίσει τις λίγες ψήφους στήριξης που χρειαζόταν στην αντιπροσωπία.

Τότε, λοιπόν, μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, τα βρήκαν στο τέλος η νυν ΑΠΡΟΣΥΜΗ και η ΔΚΜ, και εκλέχτηκε τελικά πρόεδρος από τη νυν παράταξη ΑΠΡΟΣΥΜΗ ο Γιάννης Χαρωνίτης.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε το ίδιο έργο από την ανάποδη! Δηλαδή να καλέσει η ΔΚΜ, ως 2η δύναμη, την 3η παράταξη, την ΑΠΡΟΣΥΜΗ, να... ανταποδώσει τη συμμαχία που της είχε προσφέρει η ίδια την προηγούμενη φορά.

Βεβαίως, ακόμα είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για συνεργασίες-συμμαχίες, οι οποίες θα επισφραγιστούν το Φεβρουάριο, μέσα από έναν "πυρετό" διαβουλεύσεων και διεργασιών. Και φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε και τις κινήσεις της πρώτης σε ποσοστό παράταξης, της ΑΜΑΚ...

Τα αποτελέσματα της κάλπης

Ας δούμε αναλυτικά τι έβγαλε η κάλπη στο ΤΕΕ/ΤΑΚ. Πρώτη δύναμη στο Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου αναδείχτηκε η ΑΜΑΚ (Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης), με ποσοστό 37,4%.

Δεύτερη, σε μια ανατροπή δυνάμεων, η ΔΚΜ, τρίτη η ΑΠΡΟΣΥΜΗ, τέταρτη η Πανεπιστημονική και 5η η ΔΕΜ.

Αναλυτικά τα προσωρινά αποτελέσματα της κυριακάτικης κάλπης σε Ηράκλειο και Λασίθι έχουν ως εξής:

- Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) 37,4%.

- Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) 31,3%.

- Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία Μηχανικών (ΑΠΡΟΣΥΜΗ) 26,1%.

- Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 3,6%.

- Δημοκρατική Ένωση Μηχανικών (ΔΕΜ) 1,7%.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, η κατανομή των 53 εδρών της αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που θα εκλέξει κατόπιν τη νέα Δ.Ε. του Επιμελητηρίου και το νέο προεδρείο της αντιπροσωπίας, διαμορφώνεται ως εξής:

- ΑΜΑΚ: 20 έδρες(18 στο νομό Ηρακλείου - 2 στο νομό Λασιθίου).

- ΔΚΜ: 17 έδρες (13 στο νομό Ηρακλείου - 4 στο νομό Λασιθίου).

- ΑΠΡΟΣΥΜΗ: 14 έδρες (12 στο νομό Ηρακλείου - 2 στο νομό Λασιθίου).

- Πανεπιστημονική Κίνηση: 1 έδρα (στο νομό Ηρακλείου).

- ΔΕΜ: 1 έδρα(στο νομό Ηρακλείου).

Η κατανομή εδρών, όπως την παραθέτουμε, ισχύει με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, με βάση τα οριστικά αποτελέσματα και την οριστική κατανομή, να υπάρξει μια μικρή αλλαγή με την απώλεια 1 έδρας για τη ΔΚΜ. Έδρα η οποία, αν χαθεί από τη ΔΚΜ, θα πάει στην Πανεπιστημονική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και το εξής: Οι έδρες της αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν είναι πια 54, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά έχουν μειωθεί στις 53, λόγω μείωσης των εγγεγραμμένων μελών...

Π. Κωνσταντακόπουλος: Διάχυτη ικανοποίηση

Ενόψει ζυμώσεων και εξελίξεων για το σχηματισμό των διοικητικών οργάνων, μόνο χαμόγελα συναντά κανείς στις τάξεις της ΔΚΜ, που πέτυχε μια σημαντική ανατροπή, κατακτώντας τη 2η θέση.

«Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν πολύ καλό για εμάς. Περιμέναμε άνοδο, είχαμε ρίξει πολλή δουλειά γι' αυτό, ίσως όχι στο βαθμό αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως παράταξης που προσήλθαν στην κάλπη.

»Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους που μας ψήφισαν και να τους διαβεβαιώσω ότι θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους και θα είναι περήφανοι για μας. Θέλω να ευχαριστήσω συνάμα τους υποψήφιους του συνδυασμού μας, που έδωσαν σκληρή μάχη και έφεραν το πολύ θετικό αυτό αποτέλεσμα.

»Είμαστε χαρούμενοι και για την πανελλαδική νίκη και πρωτιά της παράταξής μας. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των νέων οργάνων, είναι ακόμα νωρίς, αλλά η ΔΚΜ θα διεκδικήσει, θεωρώ, την ανάδειξη προέδρου», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο επικεφαλής της ΔΚΜ Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος.

Γ. Χαρωνίτης: Συνεργασίες το μήνυμα της κάλπης

«Ως υπεύθυνος διεξαγωγής των εκλογών, είμαι ικανοποιημένος που τα πάντα κύλησαν ομαλά. Ευχαριστώ τους συναδέλφους, υποψήφιους και μη, για την κοσμιότητα, το επίπεδο που έδειξαν και για το άριστο κλίμα.

Ως επικεφαλής της ΑΠΡΟΣΥΜΗ, θέλω να σταθώ στο μήνυμα της κάλπης. Το μήνυμα που έστειλαν οι μηχανικοί είναι πως θα πρέπει να πρυτανεύσει η ισχύς εν τη ενώσει. Με μικρές διαφορές εδρών, είναι προφανές πως οι συνάδελφοι θέλουν συνεργασίες, πολύπλευρή αντιπροσώπευση και όχι αυτόνομη, αποκλειστική παρουσία», ανέφερε με τη σειρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια