default-image

Στον "αέρα" οι αποζημιώσεις

Οικονομία
Στον "αέρα" οι αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ και προσωπικά τον πρόεδρο Θεοφάνη Κουρεμπέ ή τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ζανιά θα επισκεφτούν την Τετάρτη, στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, για να ζητήσουν απαντήσεις γύρω από την "τύχη" των αποζημιώσεων των αμπελουργών για τον περίφημο περονόσπορο του 2011.

Κι αυτό διότι, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" αν τα χρήματα - που μπορεί να φτάνουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ για το νομό Ηρακλείου - δεν καταβληθούν πριν λήξει η χρόνος, τότε απλά θα παραγραφούν, με την κύρια ευθύνη να υπάρχει στο σημερινό υπουργείο Οικονομικών. Έχουν προηγηθεί όμως και οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν από το 2011 μέχρι σήμερα, οδηγώντας την υπόθεση στο... "παρά πέντε"!

Η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ, πάντως, έχει κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει για να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο πληρωμής. Όμως, αν το υπουργείο Οικονομικών δε δώσει την εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι αμπελουργοί δε θα δουν στους λογαριασμούς τους να μπαίνουν οι αποζημιώσεις, που κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 2.000 ευρώ, και μόνο όσοι έχουν υποβάλει ένσταση από το νομό Ηρακλείου και έχουν δικαιωθεί ξεπερνούν τους 600. Εκτός από αυτούς, υπάρχουν εκκρεμότητες πληρωμών και σε ένα 5% του συνόλου των δικαιούχων.

Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε την περασμένη Κυριακή στον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, μετά τις σχετικές καταγγελίες αμπελουργών, και ο ίδιος μας επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα κινδυνεύουν να χαθούν λόγω παρέλευσης πενταετίας! Όπως λοιπόν μας είπε χθες, «την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) θα περάσουμε από τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, να ρωτήσουμε πού βρίσκεται το θέμα, και θα ζητήσουμε επίσημες απαντήσεις για να ενημερώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους παραγωγούς που αγωνιούν».

«Δε γινόταν αλλιώς»

Γιατί όμως όταν ξέσπασε ο περονόσπορος του 2011 δεν ελήφθησαν υπόψη όλες οι καιρικές συνθήκες εκείνης της χρονιάς, ώστε να βάλει το χέρι ο ΕΛΓΑ και να αποζημιώσει τους παραγωγούς, αντί να πάει η υπόθεση στα ΠΣΕΑ; Η "Νέα Κρήτη" είχε ασκήσει τότε έντονη κριτική σε όσους "έσπρωχναν" προς τα ΠΣΕΑ το όλο ζήτημα, βάζοντας θέμα "περονόσπορου" και όχι "θεομηνίας".

Ωστόσο, ο Μύρων Χιλετζάκης χθες εξέφρασε την εξής άποψη: «Τότε η καταστροφή ήταν σε όλη την Ελλάδα. Και υπάρχει ένα παράθυρο που αναφέρει ότι στην εθνική καταστροφή πάνε στα ΠΣΕΑ τα πάντα. Αν, δηλαδή, η καταστροφή είχε γίνει μόνο στην Κρήτη ή μόνο στο νομό Ηρακλείου, τότε θα πήγαινε οριζόντια η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ».

Ο ίδιος επισημαίνει, εξάλλου, ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ανθοφορία του αμπελιού, της ελιάς κ.λπ. Και για το λόγο αυτό χρειάζεται στο σημείο αυτό ο κανονισμός να αλλάξει. Και συμφωνεί ότι στο θέμα αυτό προκύπτουν πολύ σοβαρές ευθύνες από κυβερνήσεις και διοικήσεις του ΕΛΓΑ.

Πάντως, ο Μύρων Χιλετζάκης επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι «ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός που από το 2011 και μετά εξυγιάνθηκε. Απλώς η χρονιά εκείνη ήταν η χρονιά του περονόσπορου, δηλαδή ήταν η χρονιά που έβαλε για πρώτη φορά ο αγρότης στην τσέπη για να πληρώσει ασφάλιστρα προς τον ΕΛΓΑ»...

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τότε υπήρχε η εισφορά του αγρότη υπέρ ΕΛΓΑ μέσω των τιμολογίων που εξέδιδε κατά την πώληση των προϊόντων του και δεν υπερέβαινε το 3% για τη φυτική παραγωγή και το 0,5% για το ζωικό κεφάλαιο, που καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

«Είναι ήρωες»

Αγώνας δρόμου για τη διασταύρωση στοιχείων

Την ίδια ώρα, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στην Κρήτη δίνουν πραγματική μάχη για να "τρέξουν" τις αποζημιώσεις των παραγωγών. «Οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ έχουν δώσει αγώνα και μάχη από τη μέρα που δημιουργήθηκε το φαινόμενο του περονόσπορου και μέχρι σήμερα. Διότι μιλάμε για 10.500 αιτήσεις στο νομό Ηρακλείου, που έπρεπε να εξεταστούν και να γίνει διοικητικός έλεγχος. Και διοικητικός έλεγχος σημαίνει "διασταύρωση στοιχείων"», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Για να κάνουν αυτό το διοικητικό έλεγχο πήραν στοιχεία από τρεις υπηρεσίες. Πήραν στοιχεία από την εφορία, πήραν στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πήραν στοιχεία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και πήραν στοιχεία και από το δικό τους Μητρώο του ΕΛΓΑ. Αλλά δεν υπήρχε προσωπικό. Και ακριβώς γι' αυτό φτάσαμε ως εδώ. Γιατί το προσωπικό του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο δεν ενισχύθηκε ποτέ. Και αυτή τη στιγμή απωθούν τους νέους γεωπόνους να θέλουν να διοριστούν στον ΕΛΓΑ του Ηρακλείου, που καλύπτει ολόκληρη την Κρήτη. Φανταστείτε ότι έχουν κόψει ακόμα και αυτά τα λίγα οδοιπορικά που έπαιρναν οι άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά τους»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News